Kleuren en geuren

De week #16

In juli 2017 ben ik begonnen met hardlopen. Om een beeld te houden van de voortgang (en als stok achter de deur) houd ik sindsdien de trainingssessies in deze wekelijkse afleveringen bij. Inmiddels is het ook een kapstok voor andere zaken en gebeurtenissen.

Aan het begin van week #16

Plannen? Niet echt. De afgelopen weken zijn ook anders gelopen dan “gepland”, dus dat zal deze week ook wel weer het geval zijn. Dinsdag rijden voor de broer. Ergens deze week waarschijnlijk met de broer een ritje naar Vinkeveen of Vijfhuizen. Als ik kans heb, wil ik een ochtend of een middagje naar De Pont in Tilburg. Verder ligt het open. Meer lachen. En een beetje hoop.


The trick is to keep breathing


15/04/2019

Het ziet er veelbelovend uit buiten. De zon schijnt, de tuin begint te kleuren, vogeltjes vliegen af en aan, en met wat goede wil kan de deur vanmiddag open.

Binnen ligt het ingewikkelder. Dit en dat, zus en zo, hier en daar, zij en ik, etc. Ik probeer het los te laten, voor nu.

Here Comes the Sun

Lopende zaken. Herorganiseren. Administratie. En er ligt nog een strijk. Een paar mailtjes. De glimlach.

#NP Jazz Classics Blue Note Edition (Spotify)
Een playlist met zo’n acht uur aan Blue Note jazz. Lekker, zo tijdens de strijk.


Vanavond op CNN* de dramatische live beelden van de vrijwel volledig in brand staande Notre Dame in Parijs. De wereld verliest een van haar meest bijzondere historische en markante gebouwen. En het is ontluisterend om meer dan achthonderd jaar geschiedenis voor je ogen te zien verdwijnen.

Geëmbed van BBC.com
Geëmbed van BBC.com

Ik ben nooit in Parijs-Stad geweest (ja, een keer doorheen gereden, dat wel), dus ook niet in of bij de Notre Dame. Mijn ouders wel. Mijn moeder heeft er ooit gezongen. Maar iedereen ‘kent’ de Notre Dame. Wat een verlies!

*De coverage op CNN is in de eerste uren bij tijd en wijle tenenkrommend en bombastisch. Ze worden daarbij ook niet gehinderd door een overvloed aan informatie of duiding. Aljazeera en Euronews bieden een alternatief. Maar ook weinig feitelijke informatie of duiding. Ach, het is meer dan de NL zenders bieden (tien minuten in Nieuwsuur, tien minuten…).

16/04/2019

Vandaag zit ik op de Parts Pro bus: onderdelen bezorgen voor de broer.

Ugh. Vroeg. Op tijd in Breda, op het gemak laden, en op naar Zeeland. Bij Bergen op Zoom kleurt het oranje op de TomTom: vertraging, zo’n 10 minuten. Oorzaak: kijkers naar een omgekukelde vrachtwagen met 30 ton slib op de A4 bij Bergen op Zoom, aan de andere kant. Als ik de plek des onheils passeer, weet ik ook meteen dat het wrak niet over een uurtje of zo weggehaald gaat zijn (het heeft tot diep in de middag geduurd). Op de A58 richting oost, vanaf Rilland, is het dan al een uur. Hmm… Eerst Goes. Dan zien we daarna wel weer.

Gelukkig is mijn volgende adres in Halsteren en dus neem ik -tot mijn verbazing als één van de weinigen- net voor de file (een uur dus) de afslag Tholen en rijd over de Oesterdam zonder problemen naar Halsteren. Geen straf trouwens, mooie route.

Verder is het een normale rit. Een paar adressen ten westen van Breda, een paar in Breda, Ulvenhout, Gilze, Tilburg en Den Bosch (zwaai!), en dan nog een paar adressen aan de A59. Flink wat kilometers en een prima dag. En een paaskonijn.

Paasknijn en Paasei

Juventus-Ajax: 1-2! Bizar!

17/04/2019

Het holst van de nacht
Krolse kat onder het raam
Mooie droom verstoord

Fitter worden
Dag 21 – NTC Work-out – Beheerste explosie | ca.45 min. | Intensiteit hoog – Niveau gemiddeld
07:45u: Work-out #56 – 35:05 min.
‘Perfect voor: Core training – Crosstraining – Hoger metabolisme – Uithoudingsvermogen van hele lichaam’
Warming-up: 30 sec. knee hugs, 40 sec. walkouts, 40 sec. achterwaartse lunge reaches, 40 sec. dynamische runner lunges, 40 sec. dynamische quad stretch, 30 sec. dynamische borst stretch, 40 sec. zijwaartse duck walk, 30 sec. herstel
Uithoudingsvermogen van hele lichaam:
Serie 1: rennen op de plaats, push-ups, zijwaartse bounds, plank met afwisselende leg lifts (1e ronde: 60 sec., 2e ronde: 40 sec., 3e ronde: 30 sec.), 30 sec. herstel
Serie 2: zijwaartse shuffle, hip lift march, flying shoulder presses, squat jumps (1e ronde: 60 sec., 2e ronde: 40 sec., 3e ronde: 30 sec.), 30 sec. herstel
Serie 3: bergbeklimmers, bicycles met gestrekt been, split jumps, zijwaartse bear crawl (1e ronde: 60 sec., 2e ronde: 40 sec., 3e ronde: 30 sec.), 30 sec. herstel
Cooling-down: 2x 20 sec. figure four stretch, 2x 20 sec. hamstring stretch liggend, 2x 20 sec. zijwaartse quad stretch, 2x 20 sec. zijwaartse T-stretch, 2x 20 sec. onderrug stretch, 30 sec. quad rockers
Je ziet het al wel, denk ik: een deel van de oefeningen is doorgestreept. ‘t Is vandaag een beetje teveel van het goede. De rest lukt aardig tot goed. Ik merk wel dat ik mijn armspieren wat verwaarloosd heb; die push-ups gingen eerder beter. En zo is er altijd wel iets…

Een paar lopende zaken. Een mailtje heen, een mailtje weer. Een aarzelende glimlach. De stilte.

Dan met de broer naar Vijfhuizen om diens nieuwe camper op te halen. De heenreis verloopt vlotjes. De proefrit en de afhandeling (babbeltje, koffie, overschrijven, bedankt) ook.

De rit terug is een andere zaak. Een bijzonder drukke middag-/avondspits. De broer voorop, in zijn nieuwe aanwinst. Ik in de Panda erachteraan (voor het geval dat). A2 staat vast. A4 staat vast. A27 staat vast. A16 staat vast. Er valt niet aan files te ontkomen, ook niet als we binnendoor langs Heemstede, Leimuiden en Alphen ad Rijn richting Gouda sukkelen. Ook op de A12 en A16 is het aanschuiven.

Wat een ritje van pak ‘m beet een uur en kwartier had kunnen zijn, wordt een rit van tweeënhalf uur, hoofdzakelijk in z’n één, twee en drie. Pas onder Dordrecht kunnen we echt gas geven. Allemaal geen drama, want geen haast. En ik probeer me alleen druk te maken over zaken waar ik zelf iets aan kan doen. Dus gewoon laten gebeuren. Wel gaat de achterkant van die camper op een gegeven moment vervelen. En met al die dwazen is het constant opletten. En da’s best vermoeiend.

Ach ja, een leuke middag. En trouwens een mooie camper. Dat heeft ie goed gedaan, de broer. Hopelijk gaan ze er veel plezier van hebben.

Nog zo’n bizarre Champions League wedstrijd. Ik zou voetbal bijna weer leuk gaan vinden…


I’d love to turn you on…

18/04/2019

Fitter worden
Dag 22 – Herstel run 2,00 km | Gemiddelde snelheid: 6’39”/km
08:15u: Looptraining #268 – 30:04 min. – Route De Linie – 5,2 km – 12C, zonnig
Het scheelt een jas. Ik besluit het vaste rondje van vijf kilometer te lopen. Als compensatie van de overgeslagen oefeningen van gisteren. Neussnuitstop na 3,3 km. Mijn linkerkuit voelt een beetje stijfjes, en mijn linkerknie wil ook niet helemaal. Ongetwijfeld een combinatie van de work-out en het filerijden van gisteren. Smoesjes Tal!
Gelukkig schijnt de zon. Langzaam laat ik het los. Het wordt een mooie dag.
Gemiddelde snelheid: 5’47”/km

Geen dringende zaken. Zin om te spijbelen.

Een paar maanden terug ben ik met mijn pa naar De Pont Museum in Tilburg geweest. Sindsdien volg ik De Pont op Instagram. Daar, en volgens mij ook in de krant, zag ik de aankondiging voor de tentoonstelling van de fotografie van John Riddy (gisteren geopend). De expositie van Richard Long’s werk, die bij het vorige bezoek nog werd ingericht, is nu in alle glorie te bekijken. En ach, koffie hebben ze ook. Een middagje Tilburg dus.

En dat blijkt een goede zet! Met name John Riddy‘s werk maakt indruk. Onderverdeeld in thema’s, deels zwart wit, deels kleur, groots en verfijnd, symmetrisch, verstild. Ga kijken! Nog tot 1 september te zien. Bezoek voor meer ook Riddy’s website.

Ook Richard Long‘s expositie, met in de wolspinnerij grote rots- en steenpartijen, en in de wolhokken foto’s die voor de context zorgen, is indrukwekkend. Ook nog een tijdje te zien.

De payoff van De Pont is “Kunst van nu in een fabriek van toen”. Moderne kunst, in allerlei vormen, met de vaste collectie in de wandelgangen en wisselende tentoonstellingen in de grotere ruimtes. Was het vorige keer af en toe een beetje schouderophalen, deze keer is het vooral genieten. In een vrijwel leeg museum, want er zijn nauwelijks bezoekers.

Een prima middag!

De Pont Museum Tilburg

Klik op afbeelding voor de diavoorstelling in groter formaat


Terug thuis vraagt een mailtje om directe aandacht. En dan nog even de zon in. Lente! Het boek is uit.

#NP Heavy ConstruKction (Live in Europe, 2000)King Crimson (Spotify)
Ik heb heel weinig met Prog Rock. Sterker, ik vind de muziek van bands als Yes, ELP, Gentle Giant en Genesis dodelijk saai, bedacht en overbodig. Het hele genre kan me gestolen worden. Met uitzondering van King Crimson. Ik vind dan ook dat ze onterecht in dat hokje Prog Rock ondergebracht zijn. Ik beschouw het als complexe experimentele post-new wave met -zeker in deze periode- alt-metal invloeden.
Dit is een mooie set (misschien niet zo geschikt voor nieuwe bezoekers). Geen muffe improvisaties of langdradige bass solo’s. Vlammen! Live! De energie spat er vanaf! Rechtstreeks van de tafel op de DAT en (soms wat klunzig) aan elkaar gemonteerd.

19/04/2019

Daar is ze weer, in mijn dromen; het meisje met de mooie ogen. Ingewikkeld. ‘The trick is to keep breathing.

Fitter worden
Dag 23 – Tempo run 2,50 km | Gemiddelde snelheid: 6’11”/km
07:45u: Looptraining #269 – 16:40 min. – Route Bordeel – 3,0 km – 10C, zonnig
De benen voelen aanvankelijk stijfjes en zwaar, wat na gisteren en woensdag te verwachten is. Ik loop het er vrij snel uit. En alles voelt oké. Het voelt goed. Voor het eerst in lange tijd merk ik dat ik -letterlijk- grote stappen zet, en beter nog, dat blijf volhouden. Dat blijkt ook uit de splittijden; telkens tien seconden sneller. Tevreden met die 5’33”/km. En ik weet het, anderen lachen erom, maar die zijn een stuk jonger, hebben veel langere benen en zijn veel fitter. Daar maal ik vandaag niet om. Nee, lekker! En had ik al gezegd hoe blij ik ben dat het lente is? Goede vrijdag!
Gemiddelde snelheid: 5’33”/km

Zo’n dag die begint met een goed plan. En eindigt met een barstende koppijn na een middag in andermans code en techniek wroeten. Terwijl ik ook gewoon in de tuin had kunnen zitten/werken/hangen. Nou ja, de tuin en de zon zijn er morgen ook nog. En dat klusje is achter de rug.

#NP HΘMΣCΘMING: THE LIVE ALBUMBeyoncé (Spotify)
Eergisteren gedropt. Vandaag luisteren.
Dit is een compilatie van haar Coachella 2018 shows, wat een soort van “overzichtstentoonstelling” waren, met belangrijke maatschappelijke, politieke en feministische boodschappen. Een documentaire met dezelfde titel is tegelijkertijd in premiere gegaan op Netflix (maar dat geloof ik verder wel).
Eerst dit: ik vind haar zus betere en interessantere muziek maken. Maar dat Beyoncé één van de belangrijkste artiesten van deze tijd is behoeft geen uitleg. En alles wat ze uitbrengt wil ik minstens een keer beluisterd hebben. Zelfs een live plaat, waar ongetwijfeld driehonderd producers en mixers met een boel poetsmiddel overheen gegaan zijn. Live is tegenwoordig sowieso een rekbaar begrip.
110 minuten is best lang. Er gebeurt veel. Niets lijkt aan het toeval overgelaten. En het slot is rommelig. Nachtkaarswerk.
Dat verder terzijde. Het is een bijzonder goede en knap in elkaar gezette greatest hits show. De ene kraker loopt naadloos over in de volgende. Je mist de dans/show/podiumpoespas vrijwel niet. “So Much Damn Swag”. En die stem… Goed hoor.

20/04/2019

Om een uur of zeven wakker. Opstaan? Blijven liggen? Het laatste. Eerst de krant (op mijn tablet). Dan zien we daarna wel. Eigenlijk is het te mooi weer om te blijven liggen. Maar ik ben lui. En ik heb niemand die me het bed uit schopt…

C’est le ton qui fait la musique

Ik luister al jaren nauwelijks naar de NL radio. Tegenwoordig staan zelfs Radio 1 en Radio 4 alleen nog maar op als ik een auto zit. Heel af en toe zet ik ‘m op Radio 2. Meestal voor “Spijkers Met Koppen”. Vaker niet dan wel.

Het irritante geouwehoer van de heren en dames, de geforceerde jolijt, het kabaal, de aangezette stemmen, het gebrek aan algemene kennis; het is allemaal niet aan mij besteed. (Zelfs Radio 1 lijdt onder de algehele debilisering van het medialandschap: moeilijke woorden worden uitgelegd, complexe kwesties worden versimpeld, de luisteraar komt aan het woord, en alles in maximaal zeven minuten. Enfin, ik dwaal af.)

De toon is één van de redenen dat ik weinig op heb met de NL radio. En waardoor ik ook maar weinig weet van stand der zaken in de NL muziek. Tegelijkertijd is mijn gebrek aan belangstelling voor NL muziek een reden om weinig naar de NL radio te luisteren. Want Spotify, YouTube en online magazines zijn voor hele volksstammen nuttige alternatieven. Niet voor mij. Vaak niet voor mij.

Mis ik daardoor veel? Ik heb het idee van niet. Zoveel interessants hoor ik niet, die (zeldzame) keren dat ik naar een NL playlist luister. Leeftijd speelt natuurlijk ook wel een rol; de ouwe lul heb alles al gehoord. De ouwe lul doet niet meer aan liedjes schrijven en opnemen, dus met die pet op hoeft ie niet te luisteren. En voor het bandje hoeft het ook niet meer; als er nog nieuw repertoire bijkomt, dan toch maar gewoon leuke liedjes.

En het gaat echt niet alleen om nieuwe bandjes, jonge singer/songwriters, het alternatieve circuit of de gevestigde Nederrock namen. Want zo luister ik al eeuwen niet meer. Als het goed is, dan is het goed. Als het leuk is, dan is het leuk. Of het nu Spinvis of Hazes Jr is. Enfin, ik luister dus weinig naar NL bands en artiesten.

Gisteren hoorde ik dat één van de J’s uit de 3JS gestapt is. Ik wist eerlijk gezegd niet eens dat ze nog bestonden. En -ja, het was een hele lange aanloop- daarstraks hoorde ik op Radio 2 een NL liedje dat ik niet ken. Van de 3JS. Niet nieuw, van vorige zomer. Tekst is wat lomp. Muziek is goed. Een leuk liedje! Mooi toch?

Ik heb ook het album “Nu” (Spotify) opgezet. Aardig album, nieuwe weg. Hinkt op twee gedachten.

Bij Spijkers treedt trouwens Daniël Lohues op. Geweldig live bandje! Lekker hoor!
(Lohues’ laatste album “Vlier” (Spotify) is ook een goede. Zowel tekst als muziek. Lijdt wel onder autotune).


Vanmiddag een paar uurtjes noeste arbeid in de tuin. Een paar uurtjes, want de zon en mijn kale kop en lichte huid verhouden elkaar niet zo goed (echt, als ik aan zon denk verbrand ik al). Bovendien heb ik het na een tijdje wel gehad met onkruid wieden. Morgen of maandag verder.

Vorige week was een winterjas nog geen overbodige luxe, nu is het kortebroekenweer (ja, één woord, en nee, ik heb me niet in korte broek onder de mensen begeven). Ik klaag niet; 20-25 graden is prima. Wel zorgwekkend is de droogte in de tuin. Nu al. Of nu nog. Stoffig. Doods. Binnenkort aan de slag met het besproeiingssysteem, of wat daar nog van over is.

En er moeten heel wat nieuwe plantjes de tuin in; na de verschroeiende zomer van 2018 hebben veel plantjes en groeisels het loodje gelegd, en we hebben rond de jaarwisseling ook nog een verherbouwing van de tuin gehad. De nieuwe borders zijn ook nog leeg. Geen idee wat voor planten er die droge en vrij arme grond in kunnen. Als er onder de lezers iemand is met groene vingers, kom eens langs en wijs me de weg.

Colours

Adrian Belew live, twee dagen geleden, dankzij de moderne techniek. En dan zijn er nóg mensen die zeggen dat alles vroeger beter was, of vroeger alles beter was, of gelijksoortig gebazel. Blij met YouTube. Dit is de popkant van eerder genoemde King Crimson (Belew is gewezen zanger/gitarist/frontman van KC). Goede show. Vrij ongepolijst. Opgenomen met één camera en een matrix audio feed.


Ik vertrek“. Biodanza 2.0. Ieder zijn ding en ik wens hen veel geluk, maar mijn hemel…


#NP Begin AgainNorah Jones (Spotify)
Vorige week verschenen. Een album met zeven losse tracks. 28 minuten. Jones verkent de grenzen zonder al te ver van haar gebaande paden af te wijken. Dus goede liedjes, rust en warmte, en af en toe schuurt het een beetje.

#NP Day BreaksNorah Jones (Spotify)
Meteen door met deze uit 2016. Meer in haar ‘eigen’ stijl, dus coherenter dan “Begin Again”. Met Lonnie Smith én Wayne Shorter (twee jazzgrootheden die ik ooit op NSJ heb gezien en gehoord, en die ik mateloos bewonder). Helemaal live in de studio opgenomen, dus fris. En met een prima cover van één van mijn favoriete Neil Young songs: “Don’t Be Denied“. Iets voor op de late avond, zacht licht, rode wijn en melancholie. Nou, dat laatste is er in overvloed.

21/04/2019

Ondertussen in Sri Lanka… Klootzakken!

Het plan was om op een redelijke tijd op te staan. Hoe het van half negen kwart over elf is geworden, weet ik niet. Ik zal de slaap nodig gehad hebben. Vandaag op het gemak. Morgen nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Vrolijk Pasen!

Fitter worden
Dag 24 – NTC Work-out – Vlammen | 15 min. | Intensiteit laag – Niveau beginner
11:30u: Work-out #57 – 15:00 min.
‘Perfect voor: Corespieren – Uithoudingsvermogen van hele lichaam – Functionele kracht – Algehele conditie’
Warming-up: 60 sec. achterwaartse lunge reaches, 60 sec. walkouts, 60 sec. beste stretch ooit, 30 sec. zijwaartse hip openers
Uithoudingsvermogen van hele lichaam: 30 sec. bodyweight squats, 30 sec. aangepaste push-ups, 30 sec. bicycles met gestrekt been, 30 sec. zijwaartse shuffle, 30 sec. zijwaartse bear crawl, 30 sec. aangepaste burpees, 30 sec. rennen op de plaats, 40 sec. achterwaartse lunges, 30 sec. highland jacks, 30 sec. aangepast high plank, 40 sec. hip lifts
Cooling-down: 2x 30 sec. onderrug stretch, 2x 30 sec. zijwaartse T-stretch, 30 sec. quad rockers
Het is niet lang. Het is niet veel. Het is goed zo.

Koffie. Ontbijt. Amstel. Gold. Tuin. Zon.

Weer een week geen Facebook. Niet gemist.

Vrouwenkoers was mooi. Mannenkoers was fenomenaal! Zelden zo’n indrukwekkende sprint gezien. Mathieu van der Poel!

Foto: Cor Vos - Geëmbed van BNDeStem
Foto: Cor Vos – Geëmbed van BNDeStem

Aan het einde van week #16

Fitter worden
Overzicht week 6

Doel: 4 work-outs / Gedaan: 4 work-outs (2 runs / 2 work-outs)
Doel: 4,5 kilometer / Gedaan: 8,2 kilometer
Gemiddelde snelheid: 5’40”/km

God, weer een boel woorden. En dan heb ik ook nog een paar dingen van (te) persoonlijke aard verwijderd. Hier laat ik het bij. ‘t Is mooi zo.

Allee, de lente is begonnen. En hoe!

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


Love is real, real is love
Love is feeling, feeling love
Love is wanting to be loved

Love – John Lennon