Gladjanus!

De week #15

In juli 2017 ben ik begonnen met hardlopen. Om een beeld te houden van de voortgang (en als stok achter de deur) houd ik sindsdien de trainingssessies in deze wekelijkse afleveringen bij. Inmiddels is het ook een kapstok voor andere zaken en gebeurtenissen.

Aan het begin van week #15

Hardlopen, work-outs, werken aan lichaam en geest. De ene keer gaat het beter dan de andere keer.

Deze week geen grootse plannen. Werken. Een keer naar Breda. Denken over het leven. Dromen.


I wanna live with a cinnamon girl
I could be happy the rest of my life
With a cinnamon girl
A dreamer of pictures I run in the night
You see us together, chasing the moonlight
My cinnamon girl

Neil Young

08/04/2019

Gewoon om drie uur wakker zijn en prakkiseren en piekeren en peinzen en proberen dat niet te doen en proberen terug in slaap te komen maar dat niet kunnen en wel moe zijn maar onrustig en dan uiteindelijk toch in slaap vallen en van droom naar droom gaan en dan gaat de wekker.

Elke maandag begint met een gesprekje met de hulp. Meestal is dat een vijf tot tien minuten durende opsomming van medische malaise, familieconflicten en ander chagrijn. Soms gaat het best goed. Af en toe is het serieus mis. Ik voel met haar mee. Tegelijkertijd prijs ik mij, prijs ik ons maar gelukkig met hoe het hier in huize A gaat.

Een productieve ochtend wordt het niet. Het schiet allemaal niet zo op.

Rond de middag even de buitenwereld in, richting brievenbus. Eenmaal daar besluit ik verder te lopen. Het is aardig weer, een graad of 17, zonnig, goed om even buiten te zijn. Als ik een uurtje later terug ben, lonkt het terras aan de vijver. Ik gehoorzaam. Eerst nog onder het mom van werk met wat dossiers op schoot. Vrij snel daarna maken de dossiers plaats voor een boek. Voorlopig laatste kans. Voor zitten op het terras aan de vijver, bedoel ik. Dat boek -“The Unknown Kimi Räikkönen“, met grote letters- lees ik binnenkort wel uit.

#NP Big Shadows of Small Things – Bertolf (Spotify)
Een van de beste zangers van NL. Mooie plaat.

09/04/2019

Fitter worden
Dag 17 – NTC Work-out – Burpees, Bounds & Bridges | 30 min. | Intensiteit hoog – Niveau gevorderd
08:00u: Work-out #55 – 29:28 min.
‘Perfect voor: Stabiliteit van core – Uithoudingsvermogen van onderlichaam – Mobiliteit – Uithoudingsvermogen van spieren’
Warming-up: 20 sec. YTW, 2x 20 sec. runner touches, 20 sec. push-up plus
Uithoudingsvermogen:
Serie 1: 25 sec. bodyweight squats, 30 sec. judopush-ups, 2x 15 sec. zijwaartse plank met leg lifts, 45 sec. A-skips, 45 sec. bear crawls, 30 sec. hip lifts, 45 sec. zijwaartse bounds, 30 sec. burpees, 30 sec. YTW, 20 sec. herstel
Serie 2: 20 sec. tuck jumps, 30 sec. judopush-ups, 2x 30 sec. zijwaartse plank met leg lifts, 60 sec. A-skips, 60 sec. bear crawls, 30 sec. hip lifts, 45 sec. jumping jacks, 45 sec. zijwaartse bounds, 30 sec. burpees, 30 sec. dynamische borst stretch, 20 sec. herstel
Serie 3: 30 sec. bodyweight squats, 30 sec. judopush-ups, 2x 30 sec. zijwaartse plank met leg lifts, 60 sec. A-skips, 45 sec. bear crawls, 30 sec. hip lifts, 45 sec. jumping jacks, 45 sec. zijwaartse bounds, 45 sec. burpees, 30 sec. flying shoulder presses, 20 sec. herstel
Cooling-down: 20 sec. quad rockers, 2x 50 sec. onderrug stretch
Hoewel dit zowel qua intensiteit als niveau nog hoger ligt dan de eerdere work-outs in deze serie (zie De week #13 en De week #14), is dit op zich nog redelijk te doen. Op enkele oefeningen na (zijwaartse plank met leg lifts, bear crawl, tuck jumps, burpees), maar dat zal je niet meer verbazen. Die heb ik wel zo goed en zo kwaad als het ging geprobeerd. Niet de schoonheidsprijs, wel een zesje voor de moeite.
Ondanks de twijfel (zie vorige week zondag) ga ik -in ieder geval deze week- door met het ‘fitter worden’ schema. Nieuw ijkpunt na de duurloop (dag 20).

IB2018: een middag van relatieve stilte, gefocust en even doorbijten. Niet dat ik dit soort werk echt vervelend vind. Maar vorig jaar ben ik lang op zoek geweest naar een speld in de hooiberg, en ik zie er daarom een beetje tegenop. Gelukkig is er geen speld om te zoeken, kloppen de cijfers en kan ik zowel de jaarstukken als de aangifte vrij vlotjes afronden. Binnenkort nog een laatste controle en dan kan de aangifte naar de fiscus.

Meteen ook maar de rest van de administratie. Nou toch bezig.

Arrivé overflakkee uit la douce France:

#NP “Zappa In New York 40th Anniversary” – Frank Zappa (Spotify)
Een mooie box met vijf uur uniek materiaal. Dat 40th Anniversary is wel een beetje verwarrend, want “ZINY” is opgenomen in 1976 en uitgebracht in 1978. Tja, het blijft de ZFT.
Ik heb de “Halloween 77” box laten lopen, en nu is ie onbetaalbaar. En zo zijn er nog een paar andere titels die ik (nog) niet heb. Dat bevalt me niets. Daarom toch maar in de buidel getast voor deze set. Met korting voor €75 bij Amazon.fr. Parbleu!

10/04/2019

Fitter worden
Dag 18 – Benchmark | Warming-up 7:00 – Benchmark 3:00 – Cooling-down 5:00
08:15u: Looptraining #265 – 18:19 min. – Route Witteweg – 3,05 km – 3C, zonnig, fris briesje
De benchmark is een terugkerend iets in de app. Het is de bedoeling dat je tijdens die 3 minuten voluit gaat. Het behaalde tempo wordt gebruikt om de snelheid en opbouw van het trainingsschema mede te bepalen.
Rustige warming-up. Een vlotte benchmark, redelijk verrot aan het eind van de drie minuten. En een relaxte cooling-down. Een goeie! De zon schijnt, de lucht kleurt blauw, alleen is er een fris briesje.
Gemiddelde snelheid: 6’01”/km (incl. warming-up en cooling-down)

Woensdag wasdag. Woensdag losse eindjes dag. Woensdag wat-ga-ik-met-mijn-leven-doen dag.

En woensdag de-wasmachine-stinkt-ineens-enorm-en-dus-mijn-kleren-ook dag. Zucht. Wasbeurt op 90C, en morgen rubber rond deur, wasmiddelbakje en filter maar eens goed schoonmaken. Zucht. Zucht. Zucht.

Deze woensdag is ook een historische dag voor de mensheid: het bewijs is geleverd, zwarte gaten bestaan. Het belang hiervan is nauwelijks uit te drukken. In de wetenschap levert elk antwoord weer nieuwe vragen op. En ‘we’ weten nog zo weinig. Dit is het begin.

Het begint mooi te worden, buiten. Volg me op Instagram voor meer foto’s als deze, en ander spul.

Oh ja, ik heb vandaag de overstap van provider A naar B in gang gezet. Dus als ik binnenkort niet meer op mijn mobiel te bereiken ben, dan weet je waarom.

Enne…

Je enthousiaste aanwezigheid wordt zeer op prijs gesteld, dus zet het in je agenda: 1 juni 2019 – feesten met YTMIDM in Maren-Kessel. En zet er dan ook meteen 7 juli (Wildse Kermis) maar bij. Daarna zou het wel weer eens een tijdje kunnen gaan duren…


#NP Een Nederlander die in het Engels zingt en schrijft (Spotify)
Echt, als je Engels zó tenenkrommend slecht is, zowel in uitspraak als in geschreven woord, overweeg dan eens een opfriscursus bij de nonnen in Vught. Of stap over op je moerstaal. En dan hebben we het later nog wel over die liedjes…

11/04/2019

Let me say it, let me play it
Let me lay it on you
Let me know you, let me show you
Let me grow upon you

George Harrison

Een van de redenen waarom ik graag ‘s ochtends ga hardlopen, is dat mijn hoofd dan nog vrij leeg is. Of dat ik de echo van een mooie droom nog even kan laten naklinken. Of die van een rot droom uit mijn systeem kan (proberen te) krijgen. Vandaag is het de mooie droom. Ze loopt met me mee. Of beter, ze loopt voor me uit en ik loop haar achterna, want ze is -natuurlijk- een stuk sneller.

Fitter worden
Dag 19 – Herstel run 3,5 km | Gemiddelde snelheid: licht
08:00u: Looptraining #266 – 22:00 min. – Route Scheerbiesstraat – 3,7 km – 1C, zonnetje, fris briesje
Koud! Goed gelopen. Rustig? Nou, nee. Niet voluit, wel flink gas erop, zeker op het eind.
Gemiddelde snelheid: 5’56”/km

No particular place to go

A Day in the Life: wasmachine reinigen en de was opnieuw draaien. Ik ben er niet gerust op. En terecht. Als ik de klep open, komt me een stinkende walm tegemoet. Ik denk dat de trommel aanloopt of dat er iets mis is met lagers of zo. De machine is een goede zestien jaar oud. Eigenlijk te jong om te vervangen en te oud om te (laten) repareren. Na een korte kosten-batenanalyse besluit ik niet te wachten: de nieuwe wordt morgen bezorgd. En nu verder even geen geintjes meer – de bodem van het noodfonds komt in zicht.

De laatste der Mohikanen

Max van Weezel - geëmbed van VN
Max van Weezel – geëmbed van VN

Journalist en politiek commentator Max van Weezel is vandaag overleden, 67 jaar oud. De redactie van Vrij Nederland herdenkt hem hier. Het ‘beste van Max’ vind je hier. Luister ook naar deze podcast, afgelopen maart opgenomen. “Wees mild tegen elkaar” waren de slotwoorden van zijn allerlaatste bijdrage voor NPO Radio 1.

Klote ziekte.


#NP Bach: The Goldberg Variations (1981)Glenn Gould (Spotify)
Stemmig.

12/04/2019

De ene dag is de andere niet. En de ene nacht is de andere niet. Een ongemakkelijk weerzien, een verwijtende blik, de vlucht vooruit. Wel goed geslapen, maar de echo van deze droom galmt nog wat na. Ik maak het te groot. Ik maak het altijd te groot.

Oh ja, Breda! Ik zou naar Breda gaan deze week. Want mijn lenzen liggen klaar, ‘t is lente, ik wil een rondje stad doen, foto’s maken, hoofd leeg, bla bla, yada yada.

Het is zeven graden celsius. Zeven!

Maar ja, die lenzen dus. Eerst op kantoor een paar zaken afronden en dan toch maar op naar Breda. En dan zien we wel.

Nadat ik mijn lenzen heb gehaald, eindelijk het lenzenplan heb rondgemaakt en een kort babbeltje met Bob heb gemaakt, is de keuze bij de Houtmarkt/Karnemelkstraat eenvoudig: rechtsaf (kortste weg naar de auto) of linksaf (de wijde wereld in). Linksaf dus. Ondanks de bittere kou (ja, ik overdrijf).

Onrust zorgt ervoor dat ik wat gehaast door de stad wandel. Toch zie ik mooie dingen, probeer de indrukken in me op te nemen, zie de zon af en toe schijnen. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Rondje Breda
Kasteelpark, Breda

En daar is ie: de nieuwe wasmachine! Kost een hoop, wast een beetje…
(Zo, en nu drie dagen studeren op de -vrij letterlijk uit het Engels vertaalde- gebruiksaanwijzing

#NP The Roxy PerformancesZappa/Mothers (Spotify)
Een hele tijd heb ik weinig Zappa gedraaid. De laatste tijd, sinds een jaar of zo, pik ik het weer wat op. Spotify, “The Big Note“, the Bizarre World of Frank Zappa/Hologram tour. En een wat andere mindset. “The Roxy Performances” is een 7cd box met Zappa en the Mothers in topvorm. Wel wat herhalingen, maar dat is bij FZ nooit een probleem.

13/04/2019

Om half zeven wakker. Te vroeg voor de voorbeschouwing van de F1 kwalificatie (07:00u). En om acht uur weer wakker, als de kwalificatie al in volle gang is. Er is weinig aan. Sterker, er is geen zak aan. En ik weet hoe laat het is:

#jesuischagrijn

En #jesuisniethelemaallekker, dus stel ik die duurloop fijn een dag uit. Krant lezen, koffie, was draaien, koest houden.

14/04/2019

#jesuisnietchagrijn. Ofwel, een stuk beter dan gisteren.

Op tijd op voor de F1 Grand Prix van China. De race start iets na achten, is saai en heeft een weinig verrassende uitslag. Ik hád ook gewoon meteen al kunnen gaan hardlopen. Ach ja. Ik zwaai naar het oosten. En na wat uitstellen ga ik er toch maar op uit. De duurloop. Benieuwd of het gaat lukken.

Fitter worden
Dag 20 – Duurloop 7,5 km | Gemiddelde snelheid: comfortabel
11:15u: Looptraining #267 – 46:58 min. – Route Helkant/Wilgenweg – 7,8 km – 4C, bewolkt
Fris. Koud. De eerste paar kilometer gaan met tegenzin. Als die stofjes in het hoofd eenmaal gaan werken, gaat het beter. Bovendien realiseer ik me dat ik dit voor mijn plezier doe. Vanaf dan loop ik ontspannen, iets rustiger, en dat werkt. En als mijn gedachten afdwalen, is dat in de goede richting. Buiten een korte appje-en-neussnuit-stop hoef ik m’n run ook niet te onderbreken. En dat valt me alleszins mee. De ene dag is de andere niet.
Goed gelopen. Tevreden.
Gemiddelde snelheid: 6’04”/km

Het oosten zwaait terug.

De glimlach.

Ja, de afdeling logistiek is weer eens goed bezig in huize A. Tot tien tellen Tal. Ik had ook gewoon mijn eigen zin moeten doen. Maar daarvoor is het te laat. En te ver. Nou, dan toch maar Parijs-Roubaix. Tablet erbij. Koffie. Gitaar op schoot. Eelt op de vingertoppen. Denken over ‘morgen’. En daarna.

De zon is inmiddels tevoorschijn gekomen, al blijft het met een graad of tien behoorlijk fris. Morgen wordt het een pak warmer. En vanaf donderdag gaan we de twintig graden in. Vrolijk Pasen!


Aan het einde van week #15

Fitter worden
Overzicht week 5

Doel: 4 work-outs / Gedaan: 4 work-outs (3 runs, 1 work-out)
Doel: 11,0 kilometer / Gedaan: 14,5 kilometer
Gemiddelde snelheid: 6’00”/km

De ene dag is de andere niet. Gelukkig maar.

Komende week een dagje kilometer vreten voor en waarschijnlijk een middagje richting het noorden met de broer. Ik zie moois op de IG van De Pont, dus misschien van de week ook naar Tilburg. En anders een andere keer. Verder lopende zaken. Hoop. Mooi weer. En ik ga proberen meer te lachen.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


When I wake up early in the morning
Lift my head, I’m still yawning
When I’m in the middle of a dream
Stay in bed, float up stream
Please, don’t wake me, no, don’t shake me
Leave me where I am, I’m only sleeping

John Lennon