Het feest der democratie

PS2019

20/03/2019

Zo. Ook weer gedaan: ik heb mijn stem voor de Provinciale Staten (Brabant) en de waterschappen (Brabantse Delta) uitgebracht. En ja, daar gaan deze verkiezingen over. Dus niet over de onderwerpen waarover de landelijke kopstukken de afgelopen weken hebben ‘gedebatteerd’ – bij gebrek aan een beter woord. Nou ja, ik schreef er vorige week ook al over.

Ik heb overigens in beide gevallen op een vrouwelijke kandidaat gestemd. Dat doe ik al tientallen jaren. Een goede gewoonte.

Stemadvies

Bij elke verkiezingen maak ik me een beetje boos over de politici, media en ‘influencers’ die iedereen oproepen om vooral maar te gaan stemmen. Alsof stemmen op zich een verantwoorde zaak is. Nee, of je kiest bewust voor partij/kandidaat X of Y, of je doet maar wat en maakt er dan een potje van. Ik zal uitleggen wat ik bedoel:

Ik vind stemmen mijn morele plicht. In mijn eigen belang en in het algemeen belang. Ik oriënteer me, maak een weloverwogen keuze, en ga stemmen.

Als je niet weet op wie je je stem wilt uitbrengen, of als het je niets interesseert, blijf dan thuis. Of beter, stem blanco. Jouw lukrake ongefundeerde kruisje neutraliseert namelijk mijn weloverwogen keuze. Jouw (protest)stem op bijvoorbeeld dat raaskallend extreemrechtse tuig zorgt ervoor dat een onderbouwde stem op een partij die wel oplossingen biedt verloren gaat.

Je kunt natuurlijk gewoon een kieswijzer invullen. Dan heb je in ieder geval een idee waarover het gaat (over jou, je naasten, je buren, mij, ons). Maar niet stemmen of blanco stemmen is ook democratie. Moreel niet echt correct, maar dat is aan jou.

#provincialestaten #ps2019 #waterschapsverkiezingen #verkiezingen #stemmen #stemadvies #brabant


21/03/2019

The Day After

Het is nog erger dan verwacht. De landelijke uitslag is nog niet officieel, dus die volgt. In mijn gemeente zijn de stemmen geteld:

Bij elke tweede voorbijganger: “Kijk, daar gaat er weer één”.


Ik zag gisteren de overwinningsspeech van Baudet. Een bombastische schreeuwpartij doorspekt met hyperbolen, fascistische retoriek, verwijzingen naar nazi-symboliek (boreaal, Romeinse mythologie, de ‘ware’ cultuur), uit het verband en uit de context getrokken historische feitjes die kant noch wal raakten, en veel ongefundeerde beschuldigingen en abjecte leugens. Waar 20% van de NL-ers zich achter heeft gevoegd.

Het is op z’n zachtst gezegd paradoxaal dat iemand waar het elitaire van afdruipt zo tegen de ‘elite’ (wat dat dan ook is en wie dat dan ook zijn) aanschopt. Saillant is ook hoe Baudet neerkijkt op zowel de wetenschappen (“wij worden ondermijnd door onze universiteiten”) als de ‘gewone’ man (“mensen die nog nooit een boek hebben gelezen in hun leven”). Om nog maar niet te spreken over zijn seksistische en denigrerende beeld van vrouwen.

Ik wil veel meer zeggen. Maar ik wacht er even mee, want mijn verontwaardiging over zoveel steun voor dat tuig is te groot.


Rustig Tal, rustig

Een op de vijf Nederlanders stemt dus voor populistische xenofobe racistische fascistische rechts-extremisten. Echt veel is er in de verhoudingen niet veranderd; ‘rechts’ (VVD/CDA/SGP/PVV/FvD) is enkele procenten gegroeid. Maar dat die zelfbenoemde intellectueel met zijn populistische en feitenloze prietpraatjes en onderliggend fascisme zo scoort, maakt deze uitslag -en de totale waanzin bij een deel van het electoraat- zorgwekkend.

Dat onderliggend fascisme van Baudet c.s. ondermijnt onze democratie, onze rechtstaat, onze vrijheid van meningsuiting en jouw, mijn én hun eigen grondwettelijke bescherming. Of de FvD-stemmer daar voldoende van doordrongen is, weet ik niet. Ik vermoed echter dat een aanzienlijk deel dat wel is en van binnen net zo rot en slecht is als Baudet, Hiddema, Cliteur, Otten, Nanninga en al dat andere FvD-schorriemorrie. Zoals dat ook geldt voor Wilders, Eerdmans, Bosma en hun PVV-trawanten. (En de SGP, ook al zo’n verzameling van onverdraagzamen).

Het andere deel van de stemmers -de meelopers en de tegenstemmers- is onverantwoord bezig. Een goed voorbeeld is de provincie Groningen, waar het FvD meer dan 10% van de stemmen kreeg. Je weet wel, Groningen, van die aardbevingen ten gevolge van de gaswinning, en waar het FvD de gaswinning gewoon wil voortzetten.

Maar goed, uiteindelijk is Baudet de ijdeltuit die deze onwelriekende modderschuit trekt. Hij is niet de partij. Het gedachtegoed, de ideologie, de politieke moraal, dat is het meest zorgwekkende van deze beweging. Waar Wilders en zijn eenmanspartij buiten de angst voor de islam en afkeur van alles wat niet Nederlands is toch vooral een SP-achtige sociaal-economische lijn volgt, is FvD gewoon keihard rechts – de rijken rijker, de armen armer, en iedereen zoekt het allemaal maar uit.

Het is maar 15%.

Hoe nu verder?

Tja.

Op inhoud. Vol op inhoud. En niet buigen.

De ellende is natuurlijk dat met name de VVD, maar ook het steeds verder gemarginaliseerd rakend CDA, toch zullen willen gaan hengelen in die stinkende poel ter rechterzijde. En dat betekent ongetwijfeld dat het gedachtegoed van Baudet c.s. (nog) meer voet aan de grond gaat krijgen. Ik hoop dat de liberalen en de christendemocraten hun principes voldoende in het oog blijven houden, en zich ervan bewust zijn en blijven hoe dicht met name het FvD tegen totalitair fascisme aanschurken.

Voor mijzelf is het simpel: dat we van mening verschillen over de grote zaken in het leven is oké. Dat je een fascistisch gedachtegoed omarmt, compleet met onverhuld racisme, seksisme en xenofobie, ondermijning van de rechtstaat, en ontkenning van wetenschap en feiten, en dat allemaal op een onbeschofte toon waarbij beschadigen en pijnigen niet wordt gemeden, dat is onvergeeflijk. Mensen die achter dit soort partijen en ideologieën aanlopen zijn niet welkom in mijn huis, in mijn nabijheid en in mijn leven. Geen uitzonderingen.

Ik troost me bij de gedachte dat 80% van de (opgekomen) NL-ers niet op extreemrechts heeft gestemd.

En hoewel ik niet op ze gestemd heb, is de winst van Groen Links natuurlijk van groot belang voor een eerlijk klimaatakkoord en voor steun aan het groene geluid van Rutte 3. Ik zie de VVD dit kabinet niet zomaar opblazen, zeker niet nu. Want dat speelt Baudet c.s. vooralsnog alleen maar in de kaart. Bovendien heeft Dijkhoff nog aardig wat kilometers te gaan om de statuur, de flexibiliteit en het fingerspitzengefühl van Rutte te krijgen.

Fatsoen is geen vies woord.
Erbarmen is geen vies woord.
Medemenselijkheid is geen vies woord.


laatste wijziging: 23/03/2019