Tal zou beter kunnen weten...

De week #9

In juli 2017 ben ik begonnen met hardlopen. Om een beeld te houden van de voortgang (en als stok achter de deur) houd ik sindsdien de trainingssessies in deze wekelijkse afleveringen bij. Inmiddels is het ook een kapstok voor andere zaken en gebeurtenissen.

Aan het begin van week #9

Na een weekje grieperig zijn, nu hopelijk weer terug naar de normale programmering. Mooi weer. Tijd voor de tuin. En week drie van de 10 km training.

Een dienstmededeling: ik heb de afgelopen weken meerdere keren geprobeerd de studie weer op te pakken. Ik heb gemerkt dat ik een deadline nodig heb. En een noodzaak. Aard van het beestje. Beide voel ik momenteel niet. Als de noodzaak zich alsnog aandient, bijvoorbeeld in de vorm van een baan (het magische woord), dan is de studie snel genoeg weer opgepakt. Met deadline en met klassikaal aspect.


Music, When Soft Voices Die

Music, when soft voices die,
Vibrates in the memory—
Odours, when sweet violets sicken,
Live within the sense they quicken.

Rose leaves, when the rose is dead,
Are heap’d for the belovèd’s bed;
And so thy thoughts, when thou art gone,
Love itself shall slumber on.

Percy Bysshe Shelley

25/02/2019

Iets over hardlopen voor een goed doel. Leuk! Maar voor ik ja zeg, toch even de agenda raadplegen: datum blijkt bezet. Jammer.

Love is lovely, let it grow
Love is lovely, let it grow

Een geruststellende gedachte…


Mark Hollis

Talk Talk’s Mark Hollis – Credit: Martyn Goodacre/Getty Images – Embedded from NME

Het zal 1986 1984 geweest zijn: Talk Talk tijdens Veronica’s Rocknight (YouTube). Gitaren uit synthesizers, fretloze bass, die stem, en een constante spanning. Van een goede band werd het een heel goede band. En dat was pas het begin. Daarna kwam “The Colour of Spring” (Spotify), een meer akoestische plaat, met veel ruimte voor dynamiek, uitgesponnen, en met indrukwekkende songs. Wat volgde, “Spirit of Eden” (Spotify) en “Laughing Stock” (Spotify) was resp. fantastisch en briljant. Hollis’ solo album “Mark Hollis” (Spotify), in feite een Talk Talk album, sloot daar perfect op aan.

En toen was het voorbij. Hollis was klaar met de muziekwereld, koos voor zijn gezin, en verdween van het toneel om nooit meer terug te komen. Geheel in lijn met het voorgaande.

Die vier platen, in hun benadering, klank, invloeden, stilte, dynamiek, instrumenten, in alles, hebben mij helpen vormen. Platen waar ik stil van word. Platen die me in mijn hart raken. Platen die werelden openen.

Mark Hollis overleed vandaag, 64 jaar oud.

26/02/2019

Wakker met rammende hoofdpijn (naweeën van mannengriep). Maar ook met een glimlach.

Gisteren 18C. Vandaag en morgen weer. Je zou haast vergeten dat het pas februari is. Maar niet als je om zeven uur even spiekt wat de buitentemperatuur is: 0C. Dat en die hoofdpijn doen me besluiten de looptraining uit te stellen naar later.

Alsof er een emmer met stuiterballen in mijn hoofd is leeg gekieperd, zo moeilijk is het om te concentreren.


Whammy

Het is zonder enige twijfel één van de meest onzinnige en overbodige aankopen die ik ooit gedaan heb, en hij is binnen: de Digitech Whammy DT. Onzinnig omdat vrijwel alles wat het ding kan niet bij mijn speelstijl past, en overbodig omdat ik dat apparaat hooguit een paar keer ga gebruiken. Wat dat betreft is het net een wah: gebruik ‘m meer dan een stuk of twee, drie keer in een set en lijfstraffen zijn wat mij betreft gerechtvaardigd.

“Zeg Tal, wat is dat, een Whammy?”
Een Whammy is een traploze pitchshifter (dus je kunt de toonhoogte traploos verlagen of verhogen), het is een harmonizer (hij zet een noot boven of onder de noot die je speelt, bijvoorbeeld een kwint), het is een… – wacht, dit dus:

Hilarious Harry!

Of in mijn handen, ahem, onder mijn voeten:

View this post on Instagram

Uhm… #gear #whammypedal #whammy #nietnodigwelleuk

A post shared by Antal Adriaanse (@antaladriaanse) on

Inderdaad, onzinnig. En nee, ik stuur ‘m niet terug.

Losse zaken:
De verwarming hoeft vandaag niet aan in huize A. Stempassen zijn binnen. De gemeentelijke belastingen (OZB, rioolheffing, afvalstoffenheffing) voor 2019 bedragen 872 eurootjes. En om de C op mijn rijbewijs te houden, wil het CBR dat ik me laat keuren. En stuiterballen. In mijn hoofd.

#NP The Ed Palermo Big Band @ The Iridium, NYC, Feb.4 2019
Raymond zet vrijwel elke EPBB show op YouTube. En ik beluister ze stuk voor stuk met enorm veel plezier. Zo ook deze vrij korte (en gitaar- en vioolloze) show van begin deze maand. Leuk leuk leuk.
Even namedroppen: ooit stond ik backstage in Bad Doberan in een weinig glamoureuze toiletwagen samen met Ed te pissen. Tijdje mee staan kletsen, over van alles, gouden vent. Ik was inmiddels al lang niet meer nuchter. Ook weinig van de andere shows gezien. Backstage was het gezelliger.

27/02/2019

Hetzelfde als gisteren. Inclusief stuiterballen.

Opnieuw is het bijzonder fraai weer. En opnieuw te weinig gebruik van gemaakt. Dus wordt het alsnog witte benendag. Witte blote benendag. De aanblik van Tal in zijn YTMIDM broek wordt niet door iedereen met gejuich ontvangen (zwaait). Maar het is voorlopig de laatste zonnige voorjaarsdag, nood breekt wet, en deze lag bovenop de stapel. Hierna gaat die weinig verhullende hardlooplegging weer aan; ook niet echt een genot voor het oog.

Schema voor 10 km
Dag 9 – Duurloop: 7,50 km | Gemiddelde snelheid: 6’44”/km

16:15u: Looptraining #248 – 37:16 min. – Route Oud Drimmelen – 6,05 km – 17C, zon zon zon!
Ja, wat zal ik ervan zeggen? Grieperig, lichte verkoudheid, aanstelleritis – wat het ook was/is, het lichaam heeft een tikje gekregen. 7,5 kilometer? We zullen zien. De eerste vijfhonderd meter gaan vlotjes. Ik probeer ontspannen te blijven lopen, maar het is verdomd hard werken. En het is druk in de polder.

Na een goede drie kilometer stap ik even uit. Twee minuutjes. Dat helpt. Een eindje verderop kom ik een bekende tegen. We lopen een stukje samen op; zij met een hongerklop, ik met piepende luchtwegen. Het laatste stuk gaat oké. Maar wat ik al zei: hard werken.

Ik kijk het deze week verder even aan. Als het na die vijf kilometer van zondag niet beter gaat, is het misschien verstandig om het trainingsschema aan te passen.
Gemiddelde snelheid: 6’09”/km

#NP Saint-Saëns | Poulenc | Say – Lucas & Arthur Jussen, Royal Concertgebouw Orchestra (Spotify)
Beetje edelkitsch. Maar in voortreffelijke handen.

28/02/2019

Schema voor 10 km
Dag 10 – NTC Work-out: Run Ready Yoga (by Ellie Goulding)

Perfect voor: Stabiliteit van core – Mobiliteit – Verbeterde bewegingsvrijheid – Cooling-down na run
Downward dog en kuiten stretch, Upward facing dog, Triangle forward bend, Hip bridge met been reach, Cow face pose, Child’s pose (telkens 60 sec.)
08:00u: Run Ready Yoga – 08:00 min.
De work-out is voorbij voor ik er erg in heb. Ik heb de Triangle twee keer gedaan. Had halverwege van been moeten wisselen, maar stond niet op te letten. Mooi een minuutje extra.

Ik zie niet echt wat het nut is van deze work-out; voor een yoga sessie is het te gejaagd en te kort, voor een cooling-down is een dag later wat aan de late kant, en die paar oefeningen voegen weinig toe. Maar wie ben ik om de deskundigheid van NTC (of van Ellie Goulding, die op miraculeuze wijze ook van yoga verstand schijnt te hebben) in twijfel te trekken?

"As I'm sitting here, doing nothing but ageing"

#NP Wynton Marsalis & Eric Clapton Play the Blues: Live from Jazz at Lincoln Center (Spotify)
Na de vroege lente van de afgelopen dagen zijn we nu ineens in de herfst beland. Ik warm me bij de klanken van Marsalis & Clapton. New Orleans Jazz, Jump Blues, en jazzy blues. Verrassend goed.

Zucht. Ik zou er een boek over kunnen schrijven. Weer een paar millimeter van mijn gebit getandenknarst. Gezellig hier.

De cijfers van februari

Hardlopen
Totale afstand: 44,25 km
Gemiddelde snelheid: 5:53/km
Aantal runs: 12

Work-outs
Totale tijd: 8 minuten
Aantal work-outs: 1

Lichaam
Gemiddeld gewicht: 71,8 kg

01/03/2019

Ik laat me soms te veel leiden door dromen en te weinig door realiteit.

Schema voor 10 km
Dag 11 – Benchmark | Warming-up 7:00 – Benchmark 3:00 – Cooling-down 5:00

08:30u: Looptraining #249 – 16:01 min. – Route Witteweg – 2,65 km – 6C, bewolkt
De benchmark, de tussenstand. Rustig inlopen. Drie minuten voluit. Ik ga vrij diep en houd het goed vol. Rustig uitlopen.
Gemiddelde snelheid: 6’03”/km (incl. warming-up en cooling-down)

#NP When I Get Home – Solange (Spotify)
De meest getalenteerde van de zusjes Knowles heeft een nieuwe plaat. Vandaag gedropt. ‘n Pareltje hoor. Fraaie klanken. Schitterende harmonies. Geen meezingers. Mooi voor de vrijdagmiddag.

Stemming beweegt zich tussen melancholie en somberheid. Tijdje naar buiten staan kijken.

02/03/2019

Als gisteren.

03/03/2019

Regen. Vandaag wordt morgen.

CarnaTal, een paar jaar geleden
CarnaTal, een paar jaar geleden

Carnaval is nog steeds niet aan mij besteed.

#NP A Victim Of Stars 1982-2012David Sylvian (Spotify)
Prima compilatie – tand des tijds meer dan goed doorstaan.


Aan het einde van week #9

Schema voor 10 km
Overzicht week 3

Doel: 4 work-outs / Gedaan: 3 work-outs (de run van zondag viel in het water)
Doel: 12,5 kilometer / Gedaan: 8,7 kilometer
Gemiddelde snelheid: 6’06”/km

Het mooie weer doet verlangen naar meer.

De stuiterballen spelen me de hele week parten. De eerste dagen vooral bij het ‘doen’, de laatste dagen meer bij het ‘laten’.

Ik zwijg. Steeds vaker.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse

If you ask me, I may tell you
It’s been this way for years

David Sylvian