Midlife crisis of een klein pikkie?

De week #13

In juli 2017 ben ik begonnen met hardlopen. Om een beeld te houden van de voortgang (en als stok achter de deur) houd ik sindsdien de trainingssessies in deze wekelijkse afleveringen bij. Inmiddels is het ook een kapstok voor andere zaken en gebeurtenissen.

Aan het begin van week #13

Buiten een rit voor de broer staat er weinig gepland. Dat is geen ramp – ik voel dat hoofd en hart aandacht nodig hebben. En het lichaam natuurlijk: week drie van de ‘Fitter worden’-training. Er staan een paar pittige sessies gepland. We zullen zien wat de week brengt.

Nog even over afgelopen zondag…


Baby, it’s slow
When lights go low
There’s no help, no

Scott Engel

25/03/2019

De week begint met triest nieuws: muzikale held Scott Walker (Scott Engel) is overleden. Een groot vernieuwer, poëet, zanger, componist, avant-garde pionier. Zijn vroege werk is goed, zijn latere werk (post-1978) is -naarmate het experimenteler en ontoegankelijker wordt- van een verbluffende abstracte, indringende en wrange schoonheid. “Imagine Andy Williams reinventing himself as Stockhausen,” schreef Simon Hattenstone van The Guardian ooit.

Na Mark Hollis opnieuw een daverende klap. En het is pas maart…

Klote ziekte!

Scott Engel - Foto geëmbed van 4AD
Scott Engel – Foto geëmbed van 4AD

Lees hier het IM van zijn platenmaatschappij 4AD. Het IM van Gijsbert Kamer. Het IM van Pitchfork. En hier de woorden van mijn maatje Chris.

Voor grote mensen: Scott Walker Spotify-playlist


Actions speak louder than words
De knuppel en het hoenderhok. De koe bij de horens. De ezel en de steen. Trekken aan een bijkans dood paard.

Een beetje tegen beter weten in…


Het zijn van die kleine dingen die een dag kleur kunnen geven. Ze kijkt me aan als ik haar berichtje ontvang. De glimlach. Een knipoog.

Melancholie

Een terugkerend woord in de recente afleveringen in deze serie is ‘melancholie’. De definitie op Wikipedia luidt: “Melancholie of weemoed is een gemoedstoestand die neigt naar depressie en zich kenmerkt door een verdrietige kijk op het verleden of een onvervuld verlangen.” Dat eerste (‘neigen naar depressie’) is gelukkig niet het geval. En ‘verdrietige kijk op het verleden’ klinkt ook zwaarder dan het is. Dus misschien is ‘melancholie’ een te zwaar woord om mijn gemoedstoestand te beschrijven. Maar het beestje verdient een naam en deze komt het dichtst in de buurt.

Duidelijk is dat melancholie op het verleden betrekking heeft. En ik weet dat ik me beter op het ‘nu’ richt. Maar het ‘nu’ en het ‘toen’ gaan hand in hand. Beter, mijn ‘nu’ en mijn ‘toen’ gaan hand in hand. De stappen die ik nu al dan niet zet, zijn het gevolg van de ervaringen en de opgedane ‘kennis’ van toen. Ik ga hier niet verder in detail. Ik probeer er voor mezelf lijn in te krijgen. En ik probeer vrede te krijgen met de wegen die ik gekozen heb, die ik bewandel, waar ik op terecht gekomen ben.


#NP Picture Book – Simply Red (Spotify)
Er zijn maar weinig popplaten uit de jaren tachtig die niet gedateerd klinken. Deze redt het net, hoofdzakelijk omdat het materiaal zo goed is. Als je door de productie heen kunt luisteren.

26/03/2019

Fitter worden
Dag 9 – Duurloop: 7,5 km | Gemiddelde snelheid: 6’37”/km
08:00u: Looptraining #259 – 40:33 min. – Route Vierendeel/De Linie – 6,6 km – 6C, ochtendzon, bewolkt
Waarom ben ik aan dit ‘Fitter worden’ trainingsschema begonnen? Om mijn uithoudingsvermogen naar een hoger niveau te krijgen. Of in ieder geval terug naar het niveau van afgelopen najaar. Toch lukt het me ook vandaag weer niet om de volle afstand in één keer te lopen. En dat ik bij 6,6 kilometer blijf steken, is omdat ik me vergis in de afstand van de gekozen route.
Heb ik een excuus? Ja. Vanaf de eerste paar meter zeurt mijn linkerlies een beetje, voldoende om mee bezig te zijn. En in mijn rechterkuit is het ook niet helemaal pluis. Maar in alle eerlijkheid mag dat geen belemmering zijn. Ouwe man kakt na een kilometer of drie, vier in. Ondanks rustiger tempo. Ondanks ijzeren wil (woeha). Ondanks vooruitzicht van eeuwige glorie.
Het is in ieder geval mooi weer. Lente. ‘n Beetje zon, nauwelijks wind, fris maar niet koud. Ik probeer te genieten.
Gemiddelde snelheid: 6’08”/km

Ochtend in Stuivezand

Even naar Van Dongen in Terheijden voor het beste (en in ieder geval lekkerste) worstenbrood van Brabant.

En als ik dan toch de deur uit ben, meteen ook nieuwe hardloopschoenen oppikken. De vorige (Asics Gel-Pulse 9) bevielen goed maar beginnen wat ‘op’ te raken. De nieuwe Pulse 10 voelt net iets anders aan; ik mis wat steun aan de zijkant van mijn wreef. De Asics Gel-Cumulus 20 is weliswaar duurder (140 euro, hatsekidee…) maar geeft wel goed steun en voelt sowieso wat comfortabeler. Volgens Martijn van Sport 7 is de demping ook beduidend beter, maar dat merk je pas na langere tijd. Niet de mooiste kleur, maar dit was de minst lelijke die op voorraad was. Wel opvallend. Ach, ‘t leidt af van de ploeterende zwoeger die in die schoenen staat loopt…

#NP Otis Blue/Otis Redding Sings Soul – Otis Redding (Spotify)
Otis zingt soul, en dat doet ie goed! Gewoon in een dag opgenomen, live, met een break in de avond zodat de bandleden konden gaan optreden. Ja, wij zijn prutsers.

Een gezellige avond met vrienden die ik te weinig zie en spreek. En worstenbrood!

27/03/2019

Kwart voor twee in bed, kwart voor acht eruit. Ugh.

Morgen de hele dag unterwegs met de Parts Pro bus. Dus pas ik het weekschema aan en ga vandaag aan de speed.

Fitter worden
Dag 10 – Speed run: 6x 200 meter / 2:30 min. rust | Gemiddelde snelheid: 4’44”/km
08:30u: Looptraining #260 – 05:01 min.(20:01 min.) – Route Brandestraat – 1,22 km (3,4 km) – 7C, bewolkt
Voor het eerst met de nieuwe schoenen. De sprintjes gaan vlot. Dat deel heb ik inmiddels aardig onder de knie. Nu de afstanden (uithoudingsvermogen) nog.
De nieuwe schoenen bevallen goed. Nog wat stugjes. En bijzonder blauw. Misschien dat ik eerst het oude paar toch nog wat verder afloop. De zool is aardig aan het verslijten, maar de demping is redelijk oké.
Gemiddelde snelheid: 4’06”/km

Een interessante middag. En aan het begin van de avond een paar appjes. De glimlach.

Nog even over dat worstenbrood:

Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2019 (professionals):
1. Bakkerij Leon van Dongen, Lars van Dongen uit Wagenberg*
2. Bakkerij van Dongen, Jurgen van Dongen uit Terheijden
3. Echte Bakker van der Steen, Jeroen van der Steen uit Made
* Niet geheel toevallig onze bakker…

#NP The ImperialThe Delines (Spotify)
Countryachtige melancholische indie. Goede liedjes. Stem zangeres is een ‘acquired taste’. Herluisteren.

28/03/2019

Vroem! Vandaag de baan op: onderdelen bezorgen voor de broer. Altijd fijn om te doen. Vlot van adres naar adres, zonder te jakkeren, zonder te plakken, vriendelijk en beleefd. Das Beste oder nichts.

Midlife crisis

De broer laat in de showroom enkele vreemde eenden in de bijt zien. Zowel de Britten als de Italianen blijken minder gründlich und pünktlich dan men hier gewoon is. En voor dat geld (een leuk huis) mag je best eisen stellen. Kijken, niet kopen.

Bij thuiskomst een uurtje aan het klussen met de Android van mijn pa. De arme prul blijkt al maanden geen wifi meer te hebben waardoor hij zijn databundeltje elke maand na een paar dagen al heeft opgesoupeerd. Ook zijn de meeste apps en Android zelf al geruime tijd niet meer geüpdatet. En hulp vragen, ho maar. Ach ja. Alles is weer actueel. En ik weet weer waarom ik blij ben dat ik ben overgestapt naar de iPhone. Morgen is zijn pc aan de beurt…


Voor Netflix is vorig jaar achter de schermen van de Formule 1 gefilmd. Dat resulteerde in de serie “Formula 1: Drive to Survive“. Vanavond aflevering twee bekeken. Fan-tas-tisch!

#NP Lost in the DreamThe War on Drugs (Spotify)
Des haalde dinsdag o.a. een vinyl tevoorschijn van the War on Drugs, één van mijn favoriete bands van de laatste jaren. En vandaag luister ik dit mooie album uit 2014 weer. Niet van vinyl, gewoon via de stream.

29/03/2019

Nachtelijke avonturen. Als ik wakker word, ben ik ervan overtuigd dat het tijd is om op te staan. Alleen is het donker. Als ik op de wekker kijk, begrijp ik waarom: het is kwart voor twee. Voor mijn gevoel heb ik al uren geslapen. Niet dus. Het kost even om weer in slaap te komen. Wat volgt is (of lijkt) een aaneenschakeling van dromen. Sommige lelijk, sommige mooi. Dromen mag. De wekker maakt er een bruut eind aan. En zo wakker als ik vannacht was, zo slaperig ben ik als ik opsta.

Fitter worden
Dag 11 – Tempo: 3,5 km | Gemiddelde snelheid: 6’1”/km
08:30u: Looptraining #261 – 20:33 min. – Route Scheerbiesstraat – 3,6 km – 5C, zonnig
Ik ga harder van start dan de bedoeling is. Iets wat ik al vrij snel in mijn liezen voel. Gek, want daar heb ik eigenlijk nooit last van. En nu kort achter elkaar twee keer. Enfin. Na een kilometer heb ik mijn ritme en tempo en dat houd ik verder vast. Een beetje sleuren en niet toegeven.
En heerlijk weer!
Gemiddelde snelheid: 5’42”/km

Een flink to-do-lijstje. Eerst een paar mailtjes. Prullen met foto’s voor een social media campagne. Altijd leuk om te doen. Koffie op het terras (lente!). En dan, hoe verleidelijk het ook is om daar de rest van de dag te blijven zitten, terug naar binnen voor de moeilijkere onderdelen van het lijstje.

Als een blok.

30/03/2019

Valse start van de dag. Melancholie. Somber. Terug onder de dekens.

Tal voor de muur

Hmm…

31/03/2019

Zomertijd! De kortste dag van het jaar…

Er zit een hommel tussen het hangend plafond en het dak. Hij/zij kan er niet uit, ik kan er niet bij. Bzzzz…

Fitter worden
Dag 12 – NTC Work-out: Burpee Beach | 31 min.| Intensiteit gemiddeld – Niveau gemiddeld
11:00u: Work-out #53 – 31:28 min.
‘Perfect voor: Meer uithoudingsvermogen – Core – Benen- Stofwisseling’
Warming-up: 10x beste stretch ooit, 10x achterwaartse lunge reaches, 5x walkout naar push-up, 10x hip lifts, 10x plank saws, 10x achterwaartse lunge reaches, 5x walkout naar push-up, 10x hip lift march, 10x plank saws, 30 sec. herstel
Uithoudingsvermogen van hele lichaam: 30x achterwaartse lunges, 12x boot- naar lage-boot-houding, 20x hip lift march, 10x zijwaartse shuffle burpees, 30 sec. herstel, 30x lunges lopend, 12x boot- naar lage-boot-houding, 20x hip lift march, 14x zijwaartse shuffle burpees, 30 sec. herstel, 30x lunges lopend, 12x boot- naar lage-boot-houding, 20x hip lift march, 16x zijwaartse shuffle burpees, 60 sec. herstel, 30x lunges lopend, 12x boot- naar lage-boot-houding, 10x burpees
Cooling-down: 2x 30 sec. onderrug stretch, 2x 30 sec. hamstring stretch liggend, 2x 30 sec. figure four stretch, 2x 6x zijwaartse T-stretch, 6x quad rockers
Ook al eens eerder gedaan. En dus zie ik er tegenop.
En terecht. Die burpees… Ik heb het eerste setje ‘zijwaartse shuffle burpees’ geprobeerd. Nee dus. Hiervoor mis ik de explosiviteit en lenigheid, ben ik niet fit genoeg, of ben ik simpelweg te oud. De keuze tussen verder martelen en het eind niet halen, en trots inslikken en overslaan is snel gemaakt. En bij de ‘boot- naar lage-boot-houding’ laat ik mijn armen meewerken. Beter zo dan niet.
De rest gaat vrij aardig. Ik vloek soms dat het een lieve lust is. Hartslag gaat af en toe door het dak. En het is goed dat niemand me ziet ploeteren – ouwe lul op z’n matje. Met je burpees…

Nu ontbijt, koffie, en dan Gent-Wevelgem en F1 Bahrein. Ofwel, ik doe vandaag geen fuck. Ja, een punt achter deze ‘De week‘ zetten. De strijk komt morgen wel. De spierpijn ook…

#NP Suicide SalMaggie Bell (Spotify)
Britse bluesrock. Gouden strotje, goed bandje. Aanleiding:

De hommel heeft het niet overleefd.

De cijfers van maart

Hardlopen
Totale afstand: 47,35 km
Gemiddelde snelheid: 5:51/km
Aantal runs: 15

Work-outs
Totale tijd: 72 minuten
Aantal work-outs: 3

Lichaam
Gemiddeld gewicht: 71,95 kg*

* Daar zullen we eens iets aan gaan doen…


Aan het einde van week #13

Fitter worden
Overzicht week 3

Doel: 4 work-outs / Gedaan: 4 work-outs (3 runs, 1 work-out)
Doel: 12,2 kilometer / Gedaan: 11,43 kilometer
Gemiddelde snelheid: 5’09”/km

Godver, Scott Engel…

Dat actions louder speaken than words blijkt ook deze keer weer. ‘t Is dat ik me er al een tijd geleden bij neergelegd heb.

Het ‘fitter worden’ gaat vrij aardig. Hoewel de langere afstanden nog altijd lastig zijn, voelt het lichaam beter aan. En het plezier neemt ook weer toe.

Komende week staan er wat lastige dingen op het eeuwige to-do-lijstje, plus wat daar nog gaat bijkomen, dus het kan schipperen worden met tijd. Sowieso even naar Breda (stad) en -misschien- naar Rotterdam of Den Haag (museum).

Koffie?

Tot de volgende!

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


Forbidden fruit a flavor has
That lawful orchards mocks;
How luscious lies the pea within
The pod that Duty locks!

Emily Dickinson