Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen...

De week #12

In juli 2017 ben ik begonnen met hardlopen. Om een beeld te houden van de voortgang (en als stok achter de deur) houd ik sindsdien de trainingssessies in deze wekelijkse afleveringen bij. Inmiddels is het ook een kapstok voor andere zaken en gebeurtenissen.

Aan het begin van week #12

Week twee van de ‘Fitter worden’-training. Het begin van de lente. En beter weer.

Woensdag naar de stembus. Blij dat de campagne achter de rug is, zorg over de verwachte grote winst van FvD. Overal tegen zijn en anderen op onbeschofte wijze afschilderen en bekritiseren, niet gehinderd door feiten of oplossingen, schijnt bijna twee decennia na Fortuyn nog steeds te werken.


I’m a leaf on a windy day
Pretty soon I’ll be blown away
How long will the wind blow?
How long will the wind blow?

Brian Wilson

18/03/2019

Kort nachtje. Rond middernacht naar bed, om een uur of twee alweer wakker, en uiteindelijk maar even eruit om het een half uurtje later opnieuw te proberen. Net voor de wekker wakker.

Fitter worden
Dag 5 – Duurloop: 5 km | Gemiddelde snelheid: 6’37”/km
08:00u: Looptraining #256 – 31:31 min. – Route Scheerbiesstraat – 5,37 km – 3C, regen, bewolkt
Als ik de deur open, breekt de zon net door de wolken. Het is weliswaar fris, maar dat is niet erg. Dan kijk ik naar links, richting het noorden, en zie donkere wolken. Hmm. Hopelijk blijven ze boven de rivier hangen. Dan zie ik de wolken ook vanuit het westen oprukken. In hoog tempo.
Twee kilometer en een fikse bui verder klaart het op. En ja, beste lezer(es), even heb ik overwogen om de kortste weg naar huis te nemen. Maar ach, inmiddels ben ik al natgeregend. Dus loop ik door. En dat gaat goed. Oké, de tweede helft kost meer moeite, maar dat mag. En ik heb zaterdag en zondag ook nog in de benen, al merk ik daar verrassend weinig van vandaag.
Lekker gelopen.
Gemiddelde snelheid: 5’52”/km

Utrecht

Het drama

Wat een verschrikkelijke dag! Wat een verdriet! Drie doden, vijf gewonden, vele geraakten. Goed dat ze die smeerlap zo snel hebben weten te pakken. Sowieso bewondering voor de krachtdadigheid van alle hulpdiensten, politie, NCTV en andere betrokkenen. En voor de relatieve rust bij de burgers van Utrecht en Nederland. Op de ratten na.

We weten (nog) weinig. Zelfs niet of het een (al dan niet terroristische) aanslag (‘hoger’ doel) of een moordpartij is geweest. De dader schijnt een doorgesnoven debiele draaideurcrimineel te zijn, met vage politieke en ideologische ideeën. We zullen er de komende weken en maanden nog wel meer over horen. Goed dat ze hem levend te pakken hebben genomen en dat hij zich voor de rechter zal moeten verantwoorden. Daarna opsluiten en sleutel weggooien.

Het putje

Tal plaatst een tweet:

(Het bericht is inmiddels meer dan 150.000 keer weergegeven.)

Kennelijk waren veel mensen het hiermee eens. Echter, natuurlijk wist -met name- de aanhang van Baudet en Wilders al direct wie schuldig waren (vul zelf maar in). Haatzaaien, desinformatie, onverdraagzaamheid, een totaal ontbreken van enig fatsoen. Grrr. Baudet en Hiddema, en in mindere mate Wilders, bevestigden later die dag nog maar weer eens uit welk bruin, rottend, stinkend hout ze gesneden zijn.

En dan was er ook nog het stuitende optreden van Beatrice de Graaf. Niet de eerste keer dat ik haar op kul betrapte, dus ik had haar al niet meer zo hoog zitten. Maar dit ging alle perken te buiten. Als je niet weet hoe het zit, zeg dat dan! Of sla die 1500 euro (of wat ze dan ook krijgt om Christchurch -want daarvoor zat ze er- te duiden, en ook dat was een warrig verhaal) af en bedank voor de eer.

De fall-out

Een constant terugkerend iets dezer dagen, zowel met betrekking tot de verkiezingscampagne als tragedies zoals in Utrecht en Christchurch, is de vrij kritiekloze aanpak van de dames en heren politici door de journalistiek. Als je zo’n Baudet of Jetten of Marijnissen of wie dan ook een podium biedt en deze zit -controleerbare- nonsens te blaten, stel dan kritische vragen. Laat ze er niet mee wegkomen! Doe wat de journalistiek moet doen! Controleer de macht!

19/03/2019

In gedachte…


De enorme sprong van de techniek van de recente jaren maakt de moderne sciencefiction films spectaculairder en grootser dan daarvoor mogelijk was. Vaak gaat dat ten koste van het verhaal. Het verhaal is sowieso een probleem bij films in dit genre.

Ridley Scott‘s “Alien” (1979) en -vooral- “Aliens” (1986) zijn twee van de beste sciencefiction horror films die ik ooit gezien heb. “Alien 3” (1992) en “Alien Resurrection” (1997) waren goed, al was de onderliggende spanning van de eerste films wat minder aanwezig. Dat werd deels goedgemaakt door Sigourney Weaver‘s vertolking van Ripley (en diens clones). De effecten deden de rest.

Prometheus” (2012) was de eerste Alien-prequel, met in de hoofdrollen Charlize Theron en Michael Fassbender. Een goede film, maar wat geforceerd en nodeloos ingewikkeld, zonder echt moeilijk te worden.

Vanavond was “Alien: Covenant” (2017) op tv. Het vervolg op “Prometheus” en dus ook een prequel op “Alien”. De verrassing is er een beetje af. De film wordt niet geholpen door de licht karikaturale bijrollen, de a propos-achtige verliezen van crewleden, en een paar gaten in het script. Er komt een vervolg. De laatste tien minuten laten daarover geen enkel misverstand bestaan. Op zich logisch, want de prequel moet nog aan “Alien” (de eerste film) gekoppeld worden. Ik ben benieuwd hoe ze dat gaan doen. Hopelijk met meer aandacht voor het script.

20/03/2019

Fitter worden
Dag 6 – Tempo run: 1 km | Gemiddelde snelheid: 6’17”/km
08:30u: Looptraining #257 – 06:42 min. – Route Kerkdijk – 1,3 km – 8C, grijs
Tempo run: ‘Voortdurende inspanning bij een hoger tempo – Maak het een gewoonte om tot het uiterste te gaan. Tempo runs zijn bedoeld om fysieke en mentale kracht op te bouwen door continue inspanning op een hoog tempo.
Vol gas dus, voor een kilometer, zonder dat het een sprint wordt. Dat gaat goed, alleen veel sneller dan die 6’17” die de app aangeeft. Is dat erg?
Gemiddelde snelheid: 5’07”/km

Na ontbijt, krant en vooral koffie eerst maar eens naar het stembureau. Een grijze ochtend, af en toe een druppel regen.

De polletiek

Natuurlijk mosterd na de -bepaald niet smakelijke- maaltijd, maar lees hier mijn stemadvies. Inmiddels aangevuld met mijn uitgebreide reactie op de uitslag en mijn gedachten over hoe nu verder. Koffers pakken en verhuizen naar een ver land is een optie. Ga je mee?

21/03/2019


Mijn oude Sony hifi-versterker vertoont al een tijdje kuren. Na bijna 30 jaar trouwe dienst kan dat gebeuren. En het loont de moeite niet om hem te laten repareren. Na lang wikken en wegen (u kent mij) heb ik gisteren een AV-receiver besteld: een Yamaha HTR4071 (RX-V483). Vandaag geïnstalleerd, aangesloten, en in gebruik genomen. Vooralsnog in een klassieke stereo opstelling. Hij zit op het netwerk, dus ik kan -in theorie, want ik weet nog niet hoe- al mijn mediabestanden nu via de receiver afspelen. Bluetooth, Musiccast, Airplay, Wifi, etc.

Blij mee.

Yamaha HTR4071 (RX-V483)
Geëmbed van Coolblue

Triest nieuws: een internetmaatje uit de Keneally-wereld is overleden. Mijn leeftijd, voor zover ik weet in redelijk goede gezondheid, vorige week nog op een podium in Australië (hij is een aantal jaren terug van Engeland naar Perth verhuisd). Ik heb Gary (en zijn vader) één keer ontmoet, tijdens het Nonkertompf weekend in Groningen, volgens mij in 2000. Daarna hadden we af en toe contact, voornamelijk via social media. Goede gitarist, oké kerel. Ik weet niet onder welke omstandigheden Gary is gestorven. Dat hoor ik nog wel. Vanavond sta ik stil bij zijn -te korte- leven en hef mijn glas.

#NP Unsung Heroes – Anne Soldaat & Yorick van Norden (Spotify)
#NP Unsung Heroes Too – Anne Soldaat & Yorick van Norden (Spotify)
Covers van bekende en onbekende juweeltjes, puur en zonder opsmuk. Mooie platen.

22/03/2019

Fitter worden
Dag 7 – NTC Work-out: Fleet of Foot | 30 min. | Intensiteit hoog – Niveau gemiddeld
08:00u: Work-out #52 – 11:00 min.
‘Perfect voor: Crosstraining – Benen – Snelheid – Uithoudingsvermogen’
Warming-up: 60 sec. walkouts, 60 sec. beste stretch ooit
Uithoudingsvermogen van het hele lichaam: drie series van: 30 sec. hip cradles, 30 sec. tin soldiers, 30 sec. achterwaartse lunge reaches, 30 sec. rennen op de plaats, 30 sec. hakken-billen, 30 sec. A-skips, 30 sec. split jumps, 20 sec. pogo jumps, 20 sec. quick feet (binnen en buiten), 20 sec. stance switches, 60 sec. zijwaartse bounces, 30 sec. plank saws, 30 sec. bergbeklimmers
Cooling-down: 20 sec. herstel, 2x 30 sec. zijwaartse quad stretch
Ik weet van vorige keer dat dit zwaar wordt. En ik heb er vandaag -om redenen die ik voor mezelf houd- ook geen zin in. Het liefste blijf ik in bed, terug naar de nevel, weg van de werkelijkheid. Zo’n dag dus.
Tijdens de eerste serie, bij de A-skips, voel ik het al in mijn kuiten. Bij de plank saws is er een steek in mijn rug. En na de bergbeklimmers weet ik het: dit is het voor vandaag. Nu niets forceren.
Misschien dat het later, als ik de work-outs permanent onderdeel heb gemaakt van mijn routine (dat is een plan), wel te doen is. Maar voor nu is deze work-out te zwaar voor mij.

God, ik kan wel wat vrolijkheid gebruiken.

Zwarte Moerbei & Mount Shasta

In de middag even wat verlichting: een paar uur in het lentezonnetje op het terras aan de vijver. Een paar leuke berichtjes. De glimlach.

Als de zon ondergaat, zoek ik de stilte weer op. Een donkere nacht.

23/03/2019

Melancholie. Ik ga de radiostilte niet verbreken. Het is aan haar.


Fragment uit een column van Arjan Vergeer

Sterke (en herkenbare) column van Arjan Vergeer in BNdeStem van vandaag.

Ruimte maken. Opruimen. Er staat een doos waar veel in verdwijnt. En als deze doos vol is, volgt een volgende. En een volgende. Nou ja, da’s de bedoeling. Iemand nog gitaren nodig?

De broer heeft zijn nietpistool getest en vervolgens de huisartsenpost bezocht. Geluk gehad.

Terug naar de stilte.


I AM IRON MAN

24/03/2019

Fitter worden
Dag 8 – Speed run: 4x 400 meter / 2:00 rust | Gemiddelde snelheid: 5’35”/km
10:30u: Looptraining #258 – 07:27 min. (15:27 min.) – Route Brandestraat – 1,62 km (ca.2,5 km) – 6C, bewolkt
Wat pijntjes hier en daar. Maar de 400 meter sprintjes gaan goed, vrijwel voluit. Het is erg kort.
Gemiddelde snelheid: 4’35”/km

View this post on Instagram

De Tachtiger #pa #happybirthday

A post shared by Antal Adriaanse (@antaladriaanse) on

Pa is jarig. Tachtig. Een middag met familie en bekenden.


Aan het einde van week #12

Fitter worden
Overzicht week 2

Doel: 4 work-outs / Gedaan: 4 work-outs (3 runs, 1 work-out)
Doel: 6,0 kilometer / Gedaan: 8,3 kilometer
Gemiddelde snelheid: 5’08”/km

Het was me ‘t weekje wel. Die ellende in Utrecht. De verkiezingsuitslag. Melancholie. Af en toe schijnt de zon. Lente.

Je weet me te vinden.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse