Brandestraat, Wagenberg, met zicht op de Watertoren in Made

De week #8

In juli 2017 ben ik begonnen met hardlopen. Om een beeld te houden van de voortgang (en als stok achter de deur) houd ik sindsdien de trainingssessies in deze wekelijkse afleveringen bij. Inmiddels is het ook een kapstok voor andere zaken en gebeurtenissen.

Aan het begin van week #8

Deze week staat vooral in het teken van schrijven en organiseren voor een nieuw project. Verder nog geen grote plannen. Het goede weer schijnt aan te houden. Hopelijk wat werken in de tuin en genieten van de zon. En week twee van de 10 km training.


Zondagavond de voorbije paar dagen nog eens langsgelopen. Het uitstapje met pa. Iets over andere contreien. Haar woorden. Dubbele gevoelens, over dit en dat, hier en daar, zus en zo. Die ogen. Een leerzaam half uurtje mijmeren.


18/02/2019

(…) Want tusschen droom en daad
staan wetten in den weg en praktische bezwaren,
en ook weemoedigheid, die niemand kan verklaren,
en die des avonds komt, wanneer men slapen gaat

Willem Elsschot
Even plagen...
Even plagen…

En terug op aarde.


Amerikaanse ‘klant’: “But think of the free publicity for your company!
Tal: “Free publicity does not pay my bills. Please don’t call again.

19/02/2019

Zo (Tal houdt duim en wijsvinger enkele millimeters van elkaar) dicht tegen een verkoudheid of een griepje aan. Geen tijd voor.

Schema voor 10 km
Dag 5 – Herstel run: 2,00 km | Gemiddelde snelheid: 6’35”/km

08:30u: Looptraining #244 – 17:42 min. – Route Witteweg – 3,0 km – 4C, beetje zon
(De app past het schema aan)
En natuurlijk ga ik te hard van start. Ik kan niet anders. Na twee kilometer houd ik toch maar een beetje in. Niet overdrijven. Onderrug en benen zijn wat stijfjes na de paar uur tuincorvee van gisterenmiddag. Fris, maar met het zonnetje best lekker.
Gemiddelde snelheid: 5’53”/km


Ik ben een geluksvogel. Ik voel me af en toe niet lekker. Maar een week plat? Ik kan me er -gelukkig- niets bij voorstellen. Als half NL verkouden is, heb ik hooguit een paar dagen last van mijn keel, gesnotter, een kriebelhoest, en algeheel ongemak. En als er griep heerst, ben ik hooguit een paar dagen niet lekker. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een dag in bed ben blijven liggen. Laat staan dat ik ooit langer dan drie dagen echt ziek ben geweest. Overgeven? Nooit. Ziek? Nooit. Ja, buik en darmen, dat zijn zwakke punten. Deels stressgerelateerd. Als dat het ergste is…

Vroeger, als grote baas van Cidanka, was ziek zijn geen optie. Het werk ging gewoon door. Ik kon het me niet permitteren. Bovendien zit het ‘s-avonds-een-man-‘s-ochtends-een-man adagium er vrij goed ingeramd. In ieder geval voelde ik me beter als ik ziekerig aan het werk was, dan als ik thuis ziekerig op de bank of in bed lag. Later had ik op kantoor een bankje staan. Dat kwam soms goed van pas.

Nu, met de veel vrijere rol die ik heb, en met bank en bed op korte afstand van mijn kantoor, is het allemaal wat makkelijker. Maar gelukkig vrijwel nooit nodig.

Neemt niet weg dat ik natuurlijk hartstikke zielig ben nu ik aan mannengriep ten onder dreig te gaan.

20/02/2019

Kijk! Da’s iets om alvast naar uit te kijken: de derde etappe van de Vuelta van 2020 komt bij ons door het dorp. Ik heb mijn vaste stek bij de Watertoren al geclaimd.


Net als gisteren voel ik aan het begin van de avond druk op mijn borst. Aan de bovenkant. Ik denk spieren, maar het voelt wat vreemd. Als ik nu ook veel zou moeten hoesten, of keelpijn had, of zoiets, dan zou ik het kunnen plaatsen. Maar nee. Toch zal het zoiets zijn. Ik kijk het voorlopig even aan.

Later komt er hoofdpijn bij. Tijd voor paracetamol. Dat werkt. En als ik in bed lig, zakt de druk op mijn borst ook weer. Gek. Nee, ik klaag niet.

21/02/2019

Schema voor 10 km
Dag 6 – Tempo run: 1,00 km | Gemiddelde snelheid: 6’13”/km

08:45u: Looptraining #245 – 06:17 min. – Route Kerkdijk – 1,2 km – 5C, grijs
Eén kilometer. ‘t Is nauwelijks de moeite. Het wordt het rondje dat ik liep toen ik begon met hardlopen, met de tong op mijn schoenen. Ja ja, wie had dat gedacht? Een half leven zonder sporten, met die korte beentjes en dat onhandige lijf. En nu klagen dat het niet snel en gemakkelijk genoeg gaat…
Ondanks de mannengriep toch vol gas van start. En ik kan het vrij goed volhouden. Het is tenslotte maar een kilometer. Het nahijgen duurt wat langer. De pijntjes zijn nog niet verdwenen. Maar de douche is warm, de koffie sterk, en het humeur wordt langzaam beter.
Gemiddelde snelheid: 5’14”/km

Het schrijfproject loopt -om meerdere redenen- wat vertraging op.

Nieuws uit de ziekenboeg: deze avond geen druk meer op de borst. Wel verrekte veel spierpijn in mijn schouders, met name links, de gitaarschouder. Lichte hoofdpijn. Wat reuring in maag en buik. Paracetamol. En mijn koninkrijk voor een massage…

22/02/2019

Na ampel beraad ben ik tot de conclusie gekomen dat ik wel een cadeautje heb verdiend. Waarschijnlijk de meest overbodige toevoeging aan mijn groeiende verzameling effectpedalen. Volgende Woche im Hause. Wheeeeee!!!

I Never Loved a Man the Way I Love You” werd 52 jaar geleden opgenomen. Veel beter vind je ze niet. Nou ja, “Lady Soul” (Spotify) en “Aretha Now” (Spotify) zijn net zo tijdloos en (minstens) net zo goed. Drie briljante platen die verschenen in een tijdspanne van maar vijftien maanden. Verplicht luisteren.

Best wat kleine foutjes deze week. Met m’n duffe kop.

Diederik en Da Vinci

En opnieuw mag Diederik van Vleuten “in m’n eentje” naar een werk van Da Vinci kijken. Deze keer het Laatste Avondmaal. Een kunstwerk waar echt wel meer over te vertellen is dan alleen “Dit zijn wij” en “Leonardo gebruikte de verkeerde verftechniek”.

Nee, de glans is er inmiddels behoorlijk vanaf. Het is veel Diederik van Vleuten. Ook jammer dat Van Vleuten relatief weinig inhoudelijks te melden heeft, en dat in deze vertelling Da Vinci steeds meer overkomt als het genie die (of is het dat?) niks afmaakte en die best een prutser was. Terwijl we zo veel beter weten. Ja, ik ben best teleurgesteld. Een gemiste kans.


Rocket Man” – wat mij betreft een van de allerbeste covers ooit. Mooie “Blue Jay Way” quote. En de gitaar in de schommelstoel is een saluut aan de betreurde Alan Murphy (je ziet hem af en toe ook even in beeld), met een “Candle In the Wind”, tevens de B-kant van deze single.

Lichte verhoging. Paracetamol.

23/02/2019

Bah! Zweten, lichte hoofdpijn, spierpijn, ongemak en veel woelen. Genoeg om het begin van de dag uit te stellen. Toch wil ik gaan lopen. Want ik mankeer eigenlijk niets. Buiten een gevalletje zelfmeelij.

Schema voor 10 km
Dag 7 – Herstel run: 2,00 km | Gemiddelde snelheid: 6’35”/km

11:00u: Looptraining #246 – 16:43 min. – Route Witteweg – 2,7 km – 7C, zonnetje
Na honderd meter weet ik al dat dit een pittige herstel run gaat worden. Benen zijn zwaar, allerlei spieren doen pijn. Het is ploeteren. Ik naai mezelf op om zo in ieder geval nog enigszins de vaart erin te houden. Maar godallemachtig, ik kom niet vooruit.
Dat gaat morgen en dinsdag (7,5 km) nog wat worden. One day at a time.
Gemiddelde snelheid: 6’12”/km

Hangen op de bank. Met een tablet. En Google Chromecast. Dan krijg je dit…

En dit…

En RHCP zoals ik ze het liefst zie en hoor: zonder Kiedis, zonder die MOR-liedjes, zonder vangnet, met Frusciante!

En meer (maar dat zal ik je besparen).


Ik heb nog nooit een aflevering van “Wie is de Mol?” gezien. En dat gaan we zo houden.

24/02/2019

Opnieuw een zweterige nacht en algehele lamlendigheid in de ochtend. Maar ik voel me beter dan voorgaande dagen. Ik ga het proberen en we zien wel.

Schema voor 10 km
Dag 8 – Speed run: 4x 400 meter / 2:00 rust | Gemiddelde snelheid: 5’31”/km

12:00u: Looptraining #247 – 08:15 min. – Route Brandestraat – 1,63 km – 10C, zon zon zon
Splits (afstand – tempo): 401m – 5’06” / 407m – 5’00” / 411m – 5’07” / 418m – 4’57”
Beduidend beter dan gisteren. Sprints gaan vlot, op adem komen gaat makkelijk, geen noemenswaardige pijntjes of steken. En wat een heerlijk weer! Blauw, zon, lente!
Gemiddelde snelheid: 5’02”/km

Black & Blue

Hm, kriebel in de keel.

Even de tuin in. En dan Coltrane…


Aan het einde van week #8

Schema voor 10 km
Overzicht week 2

Doel: 4 work-outs / Gedaan: 4 work-outs
Doel: 5,00 kilometer / Gedaan: 8,55 kilometer
Gemiddelde snelheid: 5’33”/km

Weinig te vertellen. Ik ben aan het schrijven, aan het zoeken, aan het dromen.

Hatsjoe!

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse

De spiegel van de ziel