De wandelgangen

De week #7

In juli 2017 ben ik begonnen met hardlopen. Om een beeld te houden van de voortgang (en als stok achter de deur) houd ik sindsdien de trainingssessies in deze wekelijkse afleveringen bij. Inmiddels is het ook een kapstok voor andere zaken en gebeurtenissen.

Aan het begin van week #7

De laatste maanden neemt het aantal bezoekers aan deze blog gestaag af. Op zich geen punt, want ik houd de blog vooral voor mezelf bij. En als het verder iemand interesseert is dat meegenomen. Hoe dan ook, het kan geen kwaad om een keer goed te kijken naar inhoud en vorm. Dat begint hier en nu.

Ik ga deze week beginnen aan een nieuw trainingsschema. Het einddoel is een 10 kilometer ‘wedstrijd’, eind april. Het onderliggend doel is om beter en constanter te gaan lopen en meer plezier in het hardlopen te vinden. Niets moet, maar ik weet dat het goed voor me is.


Gisteren op NPO2:

Tegenlicht: Deltaplan Waterstof

Niet gezien? Verplicht terugkijken!

Dat waterstof dé toekomst is, daar ben ik al vele jaren van overtuigd. Dat ze inmiddels al zo ver zijn, dat wist ik niet. En met relatief weinig kosten voor de maatschappij. Een boeiende aflevering.

11/02/2019

Of ik word doof, of ik luister niet goed.

12/02/2019

Wakker met een lichte kater.

Zoals gezegd, de komende 10 weken ga ik trainen om op 21 april een ‘wedstrijd’ van 10 kilometer te lopen. Die ‘wedstrijd’ is trouwens geen echte wedstrijd, vandaar de aanhalingstekens. Maar de app werkt nu eenmaal zo dat er een ‘wedstrijd’ als doel nodig is om het schema samen te stellen. Ik heb bij het instellen gekozen voor 3-4 keer per week lopen. De app rondt dat naar boven af; 10 weken, 40 sessies, ca.130 km. Misschien dat vier keer per week niet altijd gaat lukken. We zullen zien. Niets moet.

Schema voor 10 km
Dag 1 – Een goed begin – Run: 2,00 km | Gemiddelde snelheid: 7’13”/km

09:00u: Looptraining #240 – 14:54 min. – Route Witteweg – 2,7 km – 2C, grijs
Na wat geklooi met de app (ingesteld op de tablet, iPhone neemt het niet over), en dus een stukje wandelen, geef ik gas en loop gemakkelijk en snel de eerste kilometer. Pas dan realiseer ik me dat ik nog niet gekeken heb naar de richtsnelheid. Oeps. Nou ja, het is maar een korte run en ik heb geen zin om gas terug te nemen. En dus houd ik hetzelfde tempo aan, loop met gemak en probeer te ontspannen. Wat aardig lukt. We zijn begonnen!
Gemiddelde snelheid: 5’31”/km

Tal en lijstjes.

13/02/2019

Hmm…

En dus zit ik hier aan het eind van de woensdagmiddag met tranen in de ogen. Niet omdat er iets ergs, iets groots, of iets dramatisch is gebeurd. Nee, het is David Gilmour. Nou krijgt die me wel vaker aan het huilen, maar deze keer is het goed raak. Tot aan “The Blue” gaat het nog. Vanaf dan, ergens in de solo, nemen mijn emoties het over. Het zijn niet eens de liedjes, de melodieën, of zelfs de harmonieën – daarvoor heb ik Brian Wilson. Gilmour’s gitaarspel, zijn timing, zijn vibrato, zijn ‘tone’ (da’s een gitaristen ding), het grijpt me bij mijn strot en raakt me -zeker vandaag- waar het hoort: diep van binnen.

Live At Pompeii” is niet per se Gilmour’s beste live plaat -dan kom ik toch al snel op “David Gilmour In Concert” uit 2002. En de set is minder in balans dan op “Live in Gdańsk” uit 2008 (van de “On An Island” tour in 2006). Maar hier is de zeggingskracht dieper, het spel frivoler en het geluid rijker. Ik kan mijn tranen voelen opwellen bij één noot.

Gelukkig doet muziek dat nog steeds geregeld met me. Dit soort typisch gitaristengedoe (de hoofdprijs daarvoor gaat trouwens naar Jeff Beck), soms jazz (“Chet Baker Sings“), steeds vaker klassiek, maar ook hele zoetsappige, kleffe fifties ballads. En ik kan nog steeds niet naar Jeff Buckley’s “Grace” luisteren.

14/02/2019

Wrijf het er maar in…

Schema voor 10 km
Dag 2 – Benchmark | Warming-up 7:00 – Benchmark 3:00 – Cooling-down 5:00

09:00u: Looptraining #241 – 16:39 min. – Route Witteweg – 2,8 km – -/-1C, aarzelend zonnetje
De benchmark is een terugkerend iets in de app. Het is de bedoeling dat je tijdens die 3 minuten voluit gaat. Het behaalde tempo wordt gebruikt om de snelheid en opbouw van het trainingsschema mede te bepalen.
Min één. Brrr. Rustig inlopen, met de rem erop. En dan drie minuten min of meer voluit. Dat gaat aardig. Wel is minuut drie een stuk pittiger dan minuut één. Dat is goed. Iets langer uitlopen dan de opgegeven vijf minuten. No problem.
Gemiddelde snelheid: 5’57”/km (incl. warming-up en cooling-down)

15/02/2019

Vandaag met pa naar Tilburg. Zo vaak trekken we er niet samen op uit, we hebben de tijd, Tilburg is dichtbij en het is een mooie dag.

Sky Mirror (for Hendrik) - Anish Kapoor
Sky Mirror (for Hendrik) – Anish Kapoor

Voor ons beiden de eerste keer in De Pont. Een mooi complex met een interessante historie. Ouwe meuk opknappen hebben ze goed in de vingers, daar in Tilburg.

Het is moderne kunst, kunst om te ervaren, deels ook om eigen betekenis aan te geven. Een paar hele mooie objecten en installaties, een serie schitterende foto’s, en een aantal fraaie schilderijen. Ook wat schouderophalen, maar dat is ook goed. Zien, voelen, ervaren. Trouwens, ook een tof museumcafé.

Had ik al gezegd dat een mooie dag is? Lente! Nog niet officieel, maar een kniesoor die daarop let.

Museumbezoek in je eentje is anders dan met z’n tweeën. Niet beter of slechter, maar anders. Ander tempo, andere context.

De zoon en de vader
De zoon en de vader

En eindelijk eens een foto met ons tweeën erop. Volgende keer lachen we…

Wat vandaag ook bijzonder maakt is dat we niet de kortste weg nemen, maar dat ik pa van Made naar Tilburg en vice versa langs een paar oude en nieuwe plekjes leid. De wereld verandert constant. Afwijken van de kortste route is dan een goed idee.

Blij dat ik pa mee heb gekregen. Voor herhaling vatbaar.

De nacht in met een aardige documentaire: “Still on the Run: The Jeff Beck Story“.

16/02/2019

Schema voor 10 km
Dag 3 – Herstel run: 2,00 km | Gemiddelde snelheid: 7:13/km

10:00u: Looptraining #242 – 17:23 min. – Route Witteweg – 3,0 km – 5C, zonnig
Nog frisjes maar de zon schijnt, dus lekker. Lente! Druk in het hoofd. Ik probeer te ontspannen. Dat lukt deels. Ik loop sneller dan de richttijd. Geen zin om in te houden. Dat komt morgen, met die vijf kilometer.
Gemiddelde snelheid: 5’47”/km

Open dag bij Kompas. In feite de afsluiting van een periode van verandering, verbetering en vernieuwing. Een mooi bedrijf. Na de afgelopen maanden voel ik me een beetje deel van de club. Tegelijkertijd weet ik dat ik dat niet ben. Een veelzeggend moment als iemand me iets wil vragen, en dan zegt “Oh, u heeft geen naamplaatje, u bent niet van hier.” Dat klopt. Tijd om te gaan. Voor de drukte ongemakkelijk wordt…

17/02/2019

Van een afstand aanschouw ik de schepen. Sommige heb ik zelf aangestoken, andere heb ik laten branden. Heb ik er goed aan gedaan? De stilte, ook nu weer, is veelzeggend. Dus dan zal het wel goed zijn.

Ik draai me nog eens om.

Schema voor 10 km
Dag 4 – Duurloop: 5,00 km | Gemiddelde snelheid: 7’24”/km

11:30u: Looptraining #243 – 31:35 min. – Route Oud Drimmelen – 5,4 km – 10C, grijs
Het plan is te kijken hoe de benen voelen en dan wel of niet mijn eigen tempo te kiezen. De benen voelen oké, dus ga ik vlot van start. Tot kilometer drie gaat dat goed. Dan voel ik een tik aan de binnen- en buitenkant van mijn linkerknie. Geen pijn, misschien toch wat stijfjes na gisteren of te veel spanning of zoiets. Het haalt me in ieder geval uit mijn ritme. De rest van de afstand loop ik voorzichtiger en meer ontspannen. Ach, de zon schijnt, de lente is in aantocht, en de koffie staat klaar.
Gemiddelde snelheid: 5’51”/km

Ploeteren

Uhm, ja…


Aan het einde van week #7

Schema voor 10 km
Overzicht week 1

Doel: 4 work-outs / Gedaan: 4 work-outs
Doel: 9,00 kilometer / Gedaan: 13,92 kilometer
Gemiddelde snelheid: 5’46”/km

Deze week dus begonnen aan het nieuwe trainingsschema. De vijf kilometer runs gaan al een tijdje niet echt gemakkelijk. De vaart is er een beetje uit. Hopelijk komt daarin de komende weken verbetering.

Een tegenvaller houdt me deze week meer bezig dan goed voor me is. Er is niets veranderd, dus geen drama. Maar het zeurt een beetje.

Een prima uitstapje naar Tilburg met pa. Een leuke open dag bij Kompas. Die mooie ogen. Lekker weer. Fijne muziek.

Komende week staat vooral in het teken van schrijven. Want er ligt alweer een nieuw project te wachten. Enigszins buiten mijn comfort zone, dus dat wordt interessant. Komt goed.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


Ogen die elkaar vinden
De wens
En de gedachte

3 comments

  1. Hoi Antal, hier een trouwe lezer hoor! Maar ook gezellig om elkaar weer eens in het echt te ontmoeten…in de carnavalsvakantie een keer tijd voor koffie? Groetjes Astrid

  2. Goeie gemiddeldes hoor! Ik heb weer de schoenen aangetrokken. Gaat nog niet zo snel.

    1. Ach, dat je de schoenen weer hebt aangetrokken is veel belangrijker dan of het snel gaat. Het is geen wedstrijd.

Reageren is niet meer mogelijk.