Wat jij, Kanis?

De aarde is plat

Ooit reed ik ‘s nachts met een kameraad na een optreden terug naar huis. Op de radio was Radio Bergeijk bezig. Mijn metgezel luisterde met toenemende verwarring. Pas nadat ik hem had uitgelegd dat dit humor om te lachen was, en niet zoals hij dacht een serieus regionaal radioprogramma, viel het kwartje.

De serie liep van 2001 tot 2012, met een onderbreking van een jaar of drie. Alle afleveringen staan op de site van de VPRO. Ik luisterde geregeld. Kon er vaak om lachen.

Makers van Radio Bergeijk waren Pieter Bouwman en George van Houts. De eerste kwam in 2007 in aanraking met justitie nadat bij hem een flinke hoeveelheid uitgeprinte (!) plaatjes van minderjarige meisjes was gevonden. Zelf gaf hij zijn coke-verslaving de schuld. Hoe dat is afgelopen, is gek genoeg nergens te achterhalen. Taakstrafje waarschijnlijk.

Van Houts is de laatste jaren vooral in het nieuws als een van De verleiders, een activistisch theatergezelschap dat de moraal van het bankwezen, het grootkapitaal en de gevestigde machten aan de kaak stelt. Ze leggen herhaaldelijk en met enig succes de vinger op meerdere gevoelige (en soms etterende) plekken. Niks mis mee. Sterker, ze hebben vaak een punt.

Helaas laten De verleiders zich niet hinderen door kennis van zaken. Dat was al duidelijk bij hun voorstelling “Door de bank genomen”, over de bancaire sector. En onlangs kwam het opnieuw pijnlijk naar voren toen de heren zaten te zwetsen bij “De Wereld Draait Door”. Met voorop George van Houts.

George van Houts is van de afdeling “Alles is een complot”. Zo zet hij zijn twijfels bij de daders van en omstandigheden rond 9/11. Nu zou je nog kunnen denken dat het hier om een ingewikkelde vorm van omgedraaide satire gaat, een soort van kunst, zeg maar. Ik geef mensen -zeker kunstenaars- graag het voordeel van de twijfel.

Maar ik denk dat het tijd wordt dat we met elkaar vaststellen dat George van Houts de weg vrij ernstig kwijt is. Zelfs “Wie is de Mol?” maakt onderdeel uit van een complot. Het ergste is dat een deel van de kijkers en luisteraars zijn lulkoek voor waarheid nemen. Zoals ze ook achter demagogen als Baudet en Wilders aan huppelen.

Hoe dan ook, George van Houts? Verward mannetje. Niet serieus nemen.

Zie ook: “De complottheorieën van Verleider George van Houts” – NRC 19/02/2019