I'm the Stratman!

NAMM ’19

Met het verstrijken der jaren en het loslaten van ambities, dromen en enthousiasme volg ik ook de ontwikkelingen op het gebied van apparatuur steeds minder. Af en toe zie ik nog weleens iets wat me wel bruikbaar lijkt. Maar verder dan het verlanglijstje komt het meestal niet. Want ja, wat heb je aan een pedaal, versterker of gitaar als je hem niet gebruikt? (Zegt de man met elf gitaren, vier basgitaren, twee ukeleles, een lapsteel gitaar, vier of vijf gitaarversterkers, en een onbekend aantal effectenpedalen.)

NAMM ’19 -de grootste muziekinstrumenten- en apparatuur handelsbeurs ter wereld- is in volle gang. Steve Vai (vrijwel zijn hele carrière verbonden aan Carvin) zit bij Synergy Amps. Interessant.

Ik ben niet dol op guitar pre-amp modellers. Als ik had willen programmeren, was ik wel toetsenist geworden. En negen van de tien keren zijn de geluiden te geprocessed, te schril, te doods. De door Vai genoemde latency is ook wel een dingetje. Ik heb het liefste een ding met een stuk of vijf, zes knoppen om mijn geluid mee te zoeken, twee kanalen of een boost pedaal, en headroom (buizen). Meestal is dat vinden van mijn geluid een kwestie van snel wat draaien, en dan klinkt het meestal wel goed genoeg. De rest zit ‘m vooral in hoe ik speel en wat ik speel.

Dat -analoge- Synergy concept ziet er interessant uit. En niet eens onbetaalbaar duur. Goed, echt veel goedkoper de versterkers waarop de modules zijn gebaseerd, is het volgens mij ook niet. Maar vier van die modules, een eindversterker en een cabinet zijn sowieso lichter en handiger dan vier combo’s of topversterkers. En handig in de studio.

…all these products are American made…
En wat wil dat zeggen? Als je zoiets bijvoorbeeld over auto’s zegt, weet je dat ze niet van topkwaliteit zijn.

Overigens gaat het hier niet om een totaal nieuw concept, zoals Vai lijkt te denken. Synergy brengt dit spul al sinds 2015 op de markt. Ze stonden bijvoorbeeld vorig jaar ook al op NAMM.

Het verneukeratieve is natuurlijk dat Vai altijd ‘goed’ klinkt. Ook in een hokje tijdens NAMM. Daarbij speelt de apparatuur absoluut een bijrol. En met dit soort spul is het toch echt zaak om het zelf uit te proberen. Wat ik niet ga doen.

Vooralsnog ga ik met mijn Vox AC30 oud worden. Mocht er ooit nog een reden komen om van partner te wisselen, dan is er keuze volop. Het Synergy Modular Amp System is een interessante optie.