de week van tal #47

de week van tal #47

In juli 2017 ben ik begonnen met hardlopen. Om een beeld te houden van de voortgang (en als stok achter de deur) houd ik de trainingssessies in deze wekelijkse afleveringen bij. Inmiddels is het ook een kapstok voor andere zaken die zoal spelen. Voor wie het interesseert.

Aan het begin van de week

Dinsdagochtend een bespreking in Tilburg. Dinsdagavond repetitie met YTMIDM. Zondag backup-dag, met het oog op de release van WordPress 5.0 op de 26e. Weer trainen met het NRC-schema. Werk. Misschien een uitstapje. Weinig plannen. We zullen zien.

(HL=hardlopen, WL=wandelen – warming-up en cooling-down = 2x 1,5WL)


Gisterenavond ‘Joost Zwagerman – Voor Alles Bang Geweest‘, een documentaire van Coen Verbraak, gezien. Een mooie, indringende en ontroerende docu. Was ie maar niet nodig geweest.

19/11/2018

Fuck, wat is het koud!

Mijn maandagochtend begint vrijwel elke week met een vijfminutengesprek met de hulp. Een ‘zij vertelt, ik luister’ gesprek. Meestal over recente medische zaken, familiekwesties, uitstapjes, en andere wetenswaardigheden. Ik knik beleefd, zeg de juiste dingen, waarna we beiden aan onze dag beginnen. Ik meestal hoofdschuddend.

Vanmorgen schud ik mijn hoofd er bijna af. Ze heeft een waarzegster op bezoek gehad. Zelden zo veel onzin in zo weinig minuten gehoord. Twijfelen aan wat artsen vertellen, en blind vertrouwen op wat zo’n charlatan uitkraamt. Lachwekkend en treurig stemmend tegelijkertijd.

Winst ten opzichte van ‘oude Tal’ is dat ik mijn grote waffel houd. Waar ik in het verleden nog wel eens iemand de deur heb gewezen na dit soort kolder (toegegeven, dat was na de uitvaart van mijn moeder), glimlach ik minzaam, pak nog een kopje koffie, en ga vervolgens de definitie van kierewiet opzoeken.

Het niet jofele gevoel van zondag is nog niet weg. Misschien een koutje opgelopen. Kriebel. Buik en darmen melden zich. Later het hoofd. Het chagrijn volgt daarna snel. Ik maak me kwaad. Gelukkig is er niemand in de buurt. Het zakt wel weer.

Lief berichtje uit Trumpistan. Ons contact is de laatste jaren schaarser, maar de vriendschap blijft hecht.

20/11/2018

Nee, ik heb me beter gevoeld. Maar dat gaat de pret niet drukken. Op naar Tilburg voor een bespreking om plan C handen en voeten te geven. Yes yes! Tegen de middag terug, veel over en weer mailen, en dan even gas terug. Ook vandaag geen sportieve activiteiten. Misschien morgen.

‘s Avonds naar ‘t Wild, repeteren met YTMIDM. Na een aantal repetities die we vooral besteedden aan ‘nieuw’ materiaal, zijn we nu -met nog drie repetities tot het optreden op de veertiende december- toe aan het doorspelen van de sets. Hoewel ik me niet al te florissant voel, is het goed te doen. Lekker gespeeld, rust in het spel, de band is ‘tight’. Goede derde helft. En een korte babbel.

De derde helft

Ik kan niet in slaap komen.

21/11/2018

Nog altijd niet helemaal in goede doen. Het is niet slechter geworden, dus da’s positief. Maar ik laat het sporten nog eventjes wachten. Morgen misschien.

Ik ben niet bang van de tandarts
Want ik heb zo goed gepoetst

Zo. Tandarts tevreden, Tal tevreden. Tot over zes maanden!

Regel-de-regel-de-regel. De middag is voor mezelf.

De middag door met... (klik/tap om te openen)

Philip Glass

Via via (Spotify) kwam ik bij Paul Simon’s ‘Hearts And Bones‘ terecht. Hoewel ik vandaag niet echt in een Paul Simon bui ben (wanneer eigenlijk wel?), heb ik toch met plezier geluisterd. Het album werkt toe naar ‘The Late Great Johnny Ace‘, een song waarin de dood van drie Johnnen (Ace, Kennedy, Lennon – elk door een vuurwapen om het leven gekomen) wordt herdacht.

Zoals meestal bij Simon zijn er tekstueel en muzikaal meerdere lagen. In dit geval wordt de treurnis van de vele lagen onderstreept door een coda van de hand van Philip Glass. Dat brengt me bij Glass’ ‘Koyaanisqatsi‘. Inmiddels zijn er drie versies beschikbaar: het originele soundtrack album (1983), een heropgenomen langere versie (1998), en de volledige originele soundtrack (2009), die je hieronder vindt.

Ik ben er nog niet uit wat ik er precies van vind. Mooie muziek, mooie klanken, mooie ritmes. Maar waar gaat het heen? Het is best een lange zit…

Heb je ‘Sylvana, demon of diva‘, de 2Doc documentaire van Ingeborg Janssen over Sylvana Simons, gezien? Absolute aanrader. Een knap gemaakte, fascinerende en op momenten ontluisterende docu over een krachtige en kwetsbare vrouw (die het zichzelf ook niet echt gemakkelijk maakt). En ook: stuitend wat mensen zich aan onbeschoftheden en regelrecht racisme denken te kunnen permitteren.

22/11/2018

Zo! Het gaat de goede kant uit: buik is rustiger, kriebel in de keel is op z’n retour. Laten we weer gaan sporten!

08:15u: Fitter #25 Looptraining #216 – Tempo Herstel run (2,5 5,0 km) – 30 min. – Route Stuivezand 5,0/5,5 km – 3C, grijs
Eigenlijk zou dit een tempo run worden, maar zoals je hieronder kunt zien is het verschil tussen de tempo run en herstel run minimaal. En ik loop sowieso sneller dan 6:20/km, zeker op zo’n korte afstand. Het zal allemaal wel; het wordt mijn vaste vijf kilometer rondje, en dan mag de app ermee doen wat hij/zij/het wil.

Schoenen aan en stampen. En nog even terug om de handschoenen te pakken. Brrr…

De buik mag dan wel rustiger zijn en de kriebel mag op z’n retour zijn, de zwaartekracht trekt aan voeten en benen. Als ik de aanvankelijk geplande afstand had gelopen, zou het te verdoezelen zijn geweest. Het lukt me echter maar mondjesmaat om gas bij te geven, en zowel de benen als de aandrijving protesteren. Dat gezegd hebbende, zo dramatisch is mijn tempo niet (5:57/km). Maar het gevoel is er niet echt. Dat het somber en grijs is, buiten en binnen, zal er ook wel wat mee te maken hebben. Morgen weer een dag.

Ding dong: pakketje voor Tal.

You can't judge a book by looking at the cover
You can’t judge a book by looking at the cover

Twee dossiers gesloten en opgeborgen. Bonnetjes blijven openstaan, want olifantengeheugen. Nu, schouders ophalen en loslaten.

23/11/2018

Gisterenavond een aantal conceptteksten doorgelezen. De teksten zijn afkomstig van een broodschrijver. In de woorden van de opdrachtgever: “dat hadden wij samen beter gekund”. Dus gaan we dat ook doen. Meer werk, maar dan kunnen we er in ieder geval zelf achter staan.

08:00u: Fitter #26 Work-out – Vlammen – Intensiteit: laag – Niveau: beginner (ca.15 min.)
Tsss. Na mijn gemekker over de work-outs van vorige week (te zwaar, te explosief, te moeilijk, te oud – vooral dat laatste) is dit weer het andere uiterste. Het is bij de lunges een beetje wiebelen. En echt gestrekt krijg ik mijn benen niet bij de bicycles. Maar het gaat allemaal best gemakkelijk. En ja, vijftien minuten, da’s best kort. Ach, morgen een speed run. Eens kijken hoe ik dan piep.

23 november 1965
23 november 1965

Ik ben een klant! (klik/tap hier om te openen)
Dus, ik plaats op 14 november een bestelling bij H&M. Dat omdat er met een eerdere bestelling iets mis is gegaan. Daar was ook al iets aan vooraf gegaan, maar dat doet er even niet toe.

Gisteren stuurde ik dit mailtje:

H&M vraag

En vanavond ontvang ik dit als antwoord:

H&M antwoord

‘Wat vervelend…’ Een antwoord is het niet. En daar hou ik niet van. Ik ben de klant. Ik hoef niet bij H&M te shoppen.

Nu zullen ze bij H&M echt niet wakker zullen liggen van mijn chagrijn, maar het chagrijn neemt wel toe. Ook al omdat het niet de eerste keer is dat de webcare bij H&M te wensen overlaat.

Ik kijk het nog even aan, vooral omdat ik dat colbertje toch wel wil hebben. De rest zal toch erg mooi moeten zijn, wil ik het houden. Eerst maar eens zien of ze überhaupt nog gaan leveren. Want ik kan me nauwelijks voorstellen dat de bestelde artikelen voor mij gereserveerd zijn.

Ondertussen heb ik van de Black Friday deals (25% korting) bij Esprit gebruik gemaakt en een paar ‘overlappende’ artikelen besteld. Die bij Esprit sowieso van betere kwaliteit zijn.

Wordt vervolgd. Grrr…

24/11/2018

Ik droomde vannacht dat ik auditie deed bij Danny Vera. En werd aangenomen. En een vetkuif had. Ik weet niet wat van de drie me het meeste verraste.

10:30u: Fitter #27 Looptraining #217 – Speed run (7x 800 m, 1:00 rust) – 26½ min. – Route Zanddijk 4,9/6,3 km – 2C, grijs
Een laagje extra had geen kwaad gekund. God, wat is het koud!

Als ik de eerste interval heb gelopen, met het gas er behoorlijk op, heb ik mijn twijfels of ik dat over de zeven intervallen ga volhouden. Misschien zijn het de omstandigheden, misschien is het de lichte verkoudheid die ik al een week of zo buiten de deur probeer te houden. Koude wind, veel slijm, niet veel over. Bij de vierde interval moet ik even de berm in om ruimte te maken voor een vuilniswagen. Daarna pak ik twee minuten ‘rust’ (rustig lopen) tussen de intervallen, en gaat het wel weer redelijk.

Het worden uiteindelijk zes intervallen (zie hieronder). De app geeft voor deze run 5:27/km als gemiddelde snelheid aan. Ik zit op 5:25/km. Mooi, missie geslaagd, min of meer. Nu een warme douche, koffie en ontbijt, en dan de laatste kwalificatie van het F1 seizoen.

November

Een stille avond, met een boek, muziek, en een pot bier.

25/11/2018

Zondagochtendoverwegingen

10:30u: Fitter #28 Looptraining #218 – Herstel run – 32:20 min. – Route Oud Drimmelen 5,6/6,0 km – 3C, grijs
Een flink verschil ten opzichte van gisteren, qua gevoel en ook wel qua speelruimte. Het is natuurlijk een herstel run, dus het hoeft niet hard te gaan. Maar ik houd het mooi op 5:48/km. En ik loop vrij ontspannen. Als mijn gedachten afdwalen, richt ik me op de meters voor me en ben ik er weer bij. Het is grijs en koud. Minder wind dan gisteren, en omdat ik het rondje tegen de klok in loop, heb ik er minder last van dan gisteren.

De laatste F1 van het seizoen. Tal zit voor de buis, gitaar op de schoot, tablet naast me, telefoon op stil.

En even in gedachten terug naar deze datum in 2002, naar een ‘gewone’ maandagmiddag…


Details 'Fitter worden' training (Klik/tap op de balk)

Fitter #25a Run – Tempo run (2,5 km)
‘Voortdurende inspanning bij een hoger tempo’
Afstand 2,5 km, gemiddelde snelheid: snel (6:20/km)

Fitter #25b Run – Herstel run (3,0 km)
‘Rustig kilometers maken om te herstellen van -of je voor te bereiden op- intensievere work-outs’
Afstand 3,0 km, gemiddelde snelheid: licht (6:30/km)

Fitter #26 Work-out – Vlammen – Intensiteit: laag – Niveau: beginner (ca.15 min.)
‘Perfect voor: Corespieren – Uithoudingsvermogen van hele lichaam – Functionele kracht – Algehele conditie’
Warming-up: 60 sec. achterwaartse lunge reaches, 60 sec. walkouts, 60 sec. beste stretch ooit, 30 sec. zijwaartse hip openers
Uithoudingsvermogen van hele lichaam: 30 sec. bodyweight squats, 30 sec. aangepaste push-ups, 30 sec. bicycles met gestrekt been, 30 sec. zijwaartse shuffle, 30 sec. zijwaartse bear crawl, 30 sec. aangepaste burpees, 30 sec. rennen op de plaats, 40 sec. achterwaartse lunges, 30 sec. highland jacks, 30 sec. aangepast high plank, 40 sec. hip lifts
Cooling-down: 2x 30 sec. onderrug stretch, 2x 30 sec. zijwaartse T-stretch, 30 sec. quad rockers

Fitter #27 Run – Speed run (7x 800 m)
‘Intervallen bij hoge snelheid over kortere afstanden, met veel herhaling’
Afstand 800 m, 7 herhalingen, 1 minuten rust, gemiddelde snelheid: zwaar (5:27/km)

24/11/2018: Speed run
Theorie vs praktijk

Fitter #28 Run – Herstel run (5,5 km)
‘Rustig kilometers maken om te herstellen van -of je voor te bereiden op- intensievere work-outs’
Afstand 5,5 km, gemiddelde snelheid: licht (6:30/km)


25/11/2018: Aan het eind van week #47

Uhm, ja, ik ben een koukleum. Brrr…

Een interessante week, op tal (!) van vlakken. Zakelijk zijn er ontwikkelingen die welkom en positief zijn, en andere die enig gekrab achter de oren betekenen. Een beetje kwakkelen met de fysieke vorm, maar “het is er het seizoen voor”. Dat, en een wat ongelukkige agenda, betekende ook dat ik minder gesport heb dan gepland. Verder wat chagrijn en ongenoegen over dingen die je waarschijnlijk niet aangaan en in ieder geval niet hier gedeeld gaan worden.

Dat boek van Martine Bijl is een aanrader. In Judith Eiselin’s woorden in NRC: “Martine Bijl kan licht verwoorden wat loodzwaar is”. Een indrukwekkend boek.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


De week van Tal archief

De week van Tal:
De week van Tal #47 – 19/11/2018-25/11/2018
De week van Tal #46 – 12/11/2018-18/11/2018
De week van Tal #45 – 05/11/2018-11/11/2018
De week van Tal #44 – 29/10/2018-04/11/2018
De week van Tal #43 – 22/10/2018-28/10/2018
De week van Tal #42 – 15/10/2018-21/10/2018
De week van Tal #41 – 08/10/2018-14/10/2018
De week van Tal #40 – 01/10/2018-07/10/2018
De week van Tal #39 – 24/09/2018-30/09/2018
De week van Tal #38 – 17/09/2018-23/09/2018
De week van Tal #37 – 10/09/2018-16/09/2018
De week van Tal #36 – 03/09/2018-09/09/2018
De week van Tal #35 – 27/08/2018-02/09/2018
De week van Tal #34 – 20/08/2018-26/08/2018
De week van Tal #33 – 13/08/2018-19/08/2018
De week van Tal #32 – 06/08/2018-12/08/2018
De week van Tal #31 – 30/07/2018-05/08/2018
De week van Tal #30 – 23/07/2018-29/07/2018
De week van Tal #29 – 16/07/2018-22/07/2018
De week van Tal #28 – 09/07/2018-15/07/2018
De week van Tal #27 – 02/07/2018-08/07/2018
De week van Tal #26 – 25/06/2018-01/07/2018
De week van Tal #25 – 18/06/2018-24/06/2018
De week van Tal #24 – 11/06/2018-17/06/2018
De week van Tal #23 – 04/06/2018-10/06/2018
De week van Tal #22 – 28/05/2018-03/06/2018
De week van Tal #21 – 21/05/2018-27/05/2018
De week van Tal #20 – 14/05/2018-20/05/2018
De week van Tal #19 – 07/05/2018-13/05/2018
De week van Tal #18 – 30/04/2018-06/05/2018
De week van Tal #17 – 23/04/2018-29/04/2018
De week van Tal #16 – 16/04/2018-22/04/2018
De week van Tal #15 – 09/04/2018-15/04/2018
De week van Tal #14 – 02/04/2018-08/04/2018
De week van Tal #13 – 26/03/2018-01/04/2018
De week van Tal #12 – 19/03/2018-25/03/2018
De week van Tal #11 – 12/03/2018-18/03/2018
De week van Tal #10 – 05/03/2018-11/03/2018
De week van Tal #9 – 26/02/2018-05/03/2018
De week van Tal #8 – 19/02/2018-25/02/2018
De week van Tal #7 – 12/02/2018-18/02/2018
De week van Tal #6 – 05/02/2018-11/02/2018
De week van Tal #5 – 29/01/2018-04/02/2018
De week van Tal #4 – 22/01/2018-28/01/2018
De week van Tal #3 – 15/01/2018-21/01/2018
De week van Tal #2 – 08/01/2018-14/01/2018
De week van Tal #1 – 01/01/2018-07/01/2018

2 comments

 1. Antal,
  Ik lees elke week jouw verslagen, zo krijg ik een klein inkijkje in wat er in jou omgaat. Soms wil ik reageren, soms advies geven, soms herkenning. Soms gewoon even laten weten dat je misschien toch er niet helemaal alleen voor staat, kop koffie doen in t nieuwe jaar ? Lieve groet Joan

  1. Dank je wel, leuk om dit te lezen.
   En die kop koffie, dat lijkt mij een prima idee!

   Groet,
   AA

Reageren is niet meer mogelijk.