de week van tal #42

de week van tal #42

In juli 2017 ben ik begonnen met hardlopen. Om een beeld te houden van de voortgang houd ik de trainingssessies in deze wekelijkse afleveringen bij. Inmiddels ook een kapstok voor de andere zaken die zoal spelen. Het publiekelijk deel van mijn dagboek/journaal.

Aan het begin van de week

Ik ben vorige week aan een nieuwe training begonnen: ‘Fitter worden‘, een combinatie van runs en work-outs. Veel variatie, lekker sporten. Hopelijk is het een goede voorbereiding op de daaropvolgende duurlooptraining. Maar daar begin ik pas aan over een goede acht weken. Eerst ‘fitter worden’. Op zich ook een uitdaging. Verder deze week een paar dagen werk op kantoor, donderdagochtend een afspraak in Den Bosch, en misschien woensdag of vrijdag op stap. Tussendoor staan er wat dingetjes, niets definitiefs.

(HL=hardlopen, WL=wandelen – warming-up en cooling-down = 2x 1,5WL)


15/10/2018

Het broze zelfvertrouwen heeft een deukje opgelopen. Twee stappen vooruit, een stap terug. Zoiets.

Maar allee… nieuwe ronde, nieuwe kansen. ↓

15/10/2018 - Monday Monday, so good to me
Een nieuwe dag. Een goed begin.

Zelden zo lang gewikt en gewogen als over de vervanging van de buizen en speaker van mijn Vox AC4TV/V112TV versterker. De twijfel zit ‘m niet in de kosten (ca.130 euro, dus overzichtelijk), maar in het ‘waarom‘. Waarom geld en energie steken in een versterker die ik momenteel alleen gebruik als ik met de Nowhere Boys -dus niet vaak- speel? Hetzelfde geldt trouwens voor het pedalboard met de effecten die ik heb aangeschaft en van plan ben aan te schaffen, deels voor Beatles-optredens, deels als backup voor mijn 21 jaar oude Boss GT-5 (still going strong). Thuis spelen doe ik weinig, in ieder geval niet met versterker en toeters en bellen. De Nowhere Boys treden nauwelijks op. Repetities en optredens met YTMIDM komen ook steeds minder vaak voor. Kortom, van optreden komt nog maar weinig. En tenzij ik nog voor een ander bandje gevraagd word (en dan geen repetitieband…), zie ik daar niet veel verandering meer in komen. Ergo, wikken en wegen.

Maar ja, ik zou dit niet schrijven als de kogel niet door de kerk zou zijn. De soldeerbout ligt gereed. De bestelling is geplaatst. Jetzt heißt es warten.

De nacht in met... (klik/tap op de balk)

Shelby Lynne & Allison Moorer

Not Dark Yet‘ is een van mijn favoriete platen van 2017. Zo eentje die ik elke maand of zo eens opzet. Deze korte film had ik nog niet gezien. Kippenvel.

Het album:

 

16/10/2018

Half acht. Het schemert nog. Zal ik gaan, of wacht ik nog even met hardlopen? Hoe deed ik dat vorig jaar rond deze tijd? Even terugbladeren. En passant trek ik aan een rafeltje. Hmm… Enfin, kennelijk stond ik op die dagen later op/buiten. Dat kan ik nu ook doen. Maar of dat nu zo’n goed idee is? Nou, voor deze ene keer dan…

08:30u: Fitter #3 Looptraining #201 30½ min. Route Wildestraat/zwembad/kerk 5,2/5,5 km 11C, zon
De opdracht voor deze herstel run is tweeënhalve kilometer met een gemiddelde snelheid. ‘Doe het rustig aan, zodat je alles kunt geven op het juiste moment. Het is nu belangrijk dat je lichaam zich kan herstellen zonder dat je je flow verliest.‘ Dit roept vragen op: 1) wat is een ‘gemiddelde snelheid‘?, 2) wat is ‘rustig aan‘?, 3) ‘herstellen‘ waarvan? Ik ga gewoon lopen en dan zien we wel waar we uitkomen. Bovendien past dat trainingsschema zich aan mijn ‘flow‘ aan. Toch?

Wat ongemak in mijn linkerheup, of eigenlijk mijn linkerbil. Een spiertje denk ik, van die ‘pendulum met de benen‘ of zo van zondag. Het hindert niet echt, is wel wat vervelend. Na twee kilometer heb ik geen zin om de kortste weg naar huis te nemen, en dus wordt het gewoon vijf kilometer. Ik ga ervan uit dat ‘rustig aan‘ betekent dat ik niet voluit mag lopen. Het tempo komt uiteindelijk uit op 5:53/km. Redelijk.

Opkomende zon, fraaie luchten, beetje mist in de polder. Mooi hoor. Maar ik geniet er niet genoeg van. Afgeleid. Dat rafeltje…

 

Wasdag. En mooi weer. 25C!

Jawohl! Mijn betaling ist empfangen! Met een beetje geluk heb ik de spullen donderdag binnen. Dan kan ik die speaker nog een paar weken op z’n sodemieter geven, zodat ie een beetje los is voor het optreden met de Nowhere Boys eind deze maand. Ander spul (boek, kleding, geur) is trouwens ook onderweg. ‘t Optreedpotje raakt zo zoetjes aan leeg.

 

17/10/2018

Mist.

08:00u: Fitter #4 Work-out – Basic Burner (15 min.)
Die ‘pogo jumps‘ ga ik nog wel in mijn kuiten voelen, denk ik. Traditioneel klooien met de ‘boot- naar-lage-boot-houding‘. En ik heb problemen met mijn balans, mijn evenwicht. Dat laatste is een terugkerend iets. Buiten dat, een goede, uitdagende work-out. Beetje kort.

Na de fantastisch box ‘Imagine (The Ultimate Collection)‘, met een schat aan muziek en volop info, is nu ook het ‘Imagine‘ boek binnen. Tjokvol informatie, foto’s, details, en perfect verzorgd. Nu zijn vrijwel alle uitgaven waaraan Yoko haar zegen heeft gegeven van hoge kwaliteit. Maar dit boek overtreft mijn verwachtingen. De glimlach.

 

18/10/2018

Een nuttige bespreking in ‘s-Hertogenbosch. De gang zit erin, de neuzen wijzen min of meer in dezelfde richting, en het ziet er goed uit.

Goed en wel thuis staat UPS aan de deur met de zending uit Thomannland: spullentjens! De speaker en buisjes zijn voor later. De pedaaltjes vinden hun weg naar het eerder aangeschafte pedalboard. Na wat uitproberen, combineren en knopen doorhakken, kom ik tot een indeling waarmee ik voorlopig uit de –komt ie– voeten kan. Andere effecten (Ibanez TS10, Nux Mini Core UniVibe, Proco Rat2, Digitech RP55, Vox Super Cry Baby, en volgens mij ligt er nog ergens iets) kunnen naar wens worden ingezet. Maar dit is hem voor nu:

Spaceship v1.1
YEAH YEAH YEAH!
Spaceship v1.1 – Path: gtr > Mooer Pure Boost > Boss DS-1 > Jet City Amplication Afterburner > Boss Super Chorus CH-1 > Fender FVP-1 Volume Pedal (+ Rocktuner PT2) > Danelectro D8 FAB Delay > amp

19/10/2018

Godver. Kriebel in de keel.

08:30u: Fitter #5 Looptraining #202 17½ min. Route Witteweg 2,9/3,2 km 8C, zon
Koude ochtend. Vergeten aan het eind de app te stoppen. Benchmark gaat goed: zeven minuten rustig warmlopen (ca.6:15/km), drie minuten hard-harder-hardst (ca.4:45/km), de rest van de route met voldoende lucht en energie uitlopen. Volgens mij een geslaagde benchmark. Alleen dat knopje indrukken dus…

De ochtend door met...

Miles Davis

Laten we wel wezen, de jaren tachtig zijn qua muziek -in de brede zin- geen beste jaren geweest. Veel grote artiesten maakten in de jaren tachtig hun slechtste platen. Ja ja, ik weet het, ‘Thriller‘, ‘Joshua Tree‘, ‘Purple Rain‘, ‘Hounds Of Love‘, ‘Nebraska‘, en zo zijn er nog wel een paar. Uitzonderingen bevestigen hier de regel. En aan het eind van de jaren tachtig trok de mist ook wel op, vooral ook als reactie op de enorme meuk van de jaren daarvoor.

In de jazz was het niet anders. Veel meuk. Kille, gladde, ongeïnspireerde riedeltjes. Geneuzel. Kitsch.

Miles Davis had zich na een periode van alcohol- en cokeverslaving, afzondering, en creatieve armoe (waarin hij ook jaren geen trompet speelde), begin jaren tachtig uit het moeras weten te hijsen. Dat resulteerde in een paar (wisselvallige) jazz fusion platen, veel zoeken, en tal van spannende samenwerkingen en net-niet-samenwerkingen (zoals die plaat met Prince die er niet kwam – een herhaling van de gemiste Hendrix/Davis kans).

Een van die wisselvallige platen is dit ‘You’re Under Arrest‘. De gedateerde synthesizer geluiden, kille drumsklank, en het chorus-genoedel van de Johnnen McLaughlin en Scofield helpen niet. En zijn versies van ‘Human Nature‘ en ‘Time After Time‘ zijn in al hun kitscherigheid net iets te commercieel – dat heeft zo’n man toch niet nodig…

Toch, alles wat Miles Davis ooit gedaan heeft, is de moeite van het beluisteren waard. Zeker ook deze plaat. En Davis zelf speelt verdomd goed. Wat dat betreft in ieder geval goed nieuws.

Hierna volgden er nog een paar platen waarmee de stijgende lijn min of meer verder werd voortgezet en die hintten op nieuwe richtingen (aanrader: ‘Amandla‘). En toen ineens was Miles er niet meer.

Enfin, ‘You’re Under Arrest‘ dus:

Nou, de tent is niet afgebrand. Geen opdonders gehad. Ik heb vrijwel al mijn vingers nog. En het belangrijkste: het is gelukt! De buizen en speaker van de Vox zijn vervangen! En het ding klinkt als een klok. Mijn oren piepen als vanouds.

Het zal nog wel een tijdje duren voor de speaker volledig losgespeeld is en de buizen ingebrand zijn. Als de versterker überhaupt aan die uren gaat komen. Goed, da’s voor later.

 

20/10/2018

Lui. Uhm, ja, laten we het daar maar ophouden.

10:30u: Fitter #6 Looptraining #203 36 min. Route Oud Drimmelen 6,0/6,6 km 7C, bewolkt
Fok. Gisteren? Sluimerende verkoudheidje? Moraal? Wat het ook wezen mag, het gaat stroef. Maar het gaat. Ik wil per se onder 6:00/km blijven. Dat lukt (5:57/km). Hard werken.

Dit soort dagen is waarvoor ik ‘fitter worden’ aan het ben. Meer headroom, om in muzikanten jargon te spreken. En nu koffie!

Kriebel in de keel: status quo. Met wat geluk blijft het hierbij en trekt het weer weg.

 

Oud-premier Wim Kok is overleden. We verliezen een groot en belangrijk staatsman, die node gemist zal gaan worden. Mooie woorden -in alle ernst en zakelijkheid- van premier Rutte in diens verklaring.

Wim Kok - foto: Vincent Mentzel
Wim Kok – foto: Vincent Mentzel – geëmbed van NRC

21/10/2018

Wachtend
Op niets
Op niemand

Opstaan? Het wil maar niet lukken. Ik lig hier goed, met m’n tablet, m’n muziek, en m’n hoofd vol gedachten. Volgens mij zit ik in een soort van herfstdip. Ach ja… Kriebel in de keel lijkt op z’n retour. Da’s dan weer positief.

11:30u: Fitter #7a Conditie – Runner warm-up (7 min.)
Een beetje rekken en strekken, zodat ik dadelijk meteen vol gas kan.

11:45u: Fitter #7b Looptraining #204 7:20 min. Route Stuivezand 1,5/2,0 km 12C, bewolkt
Een tempo run over 1500 meter. Sprinten dus. Daar zie ik best een beetje tegenop. Maar het is geen wedstrijd, dus gaan en zien waar we op uitkomen. Na de eerste meters ga ik een paar honderd meters voluit, vervolgens net een tikkie terug, waardoor ik het tempo verder kan vasthouden. En dat brengt me op 4:48 over de eerste kilometer. Daarna is het nog vijfhonderd meter werken, pushen en vloeken. Ik loop de 1500 meter in 7:20, met een gemiddelde snelheid van 4:54/km. Kleine stapjes. Goed resultaat. Eenmaal op adem voel ik nauwelijks iets. Geen vermoeidheid, geen spieren of gewrichten die protesteren. Een tevreden gevoel, dat wel.

Voor volgende week staat er o.a. een 5x 400 meter speed run gepland. Na vandaag huiver ik iets minder.

Capiche?
Capiche?

Een stille zondagmiddag. Twee kleine maar essentiële aanpassingen aan het pedalboard (tuner uit de signal chain, UniVibe vervangen door mijn 28 jaar oude Super Chorus). Klooien met klitteband.

Vanavond F1 in Austin TX.

 


Details 'Fitter worden' training (Klik/tap op de balk)

Fitter #3 Run – Herstel run (2,5 km)
‘Rustig kilometers maken om te herstellen van -of je voor te bereiden op- intensievere work-outs’
Afstand 2,5 km, tempo: gemiddelde snelheid

Fitter #4 Work-out – Basic Burner (15 min.)
‘Perfect voor: Conditietraining – Corespieren – Uithoudingsvermogen van onderlichaam – Spieren in bovenlichaam’
Warming-up: 60 sec. walkouts, 60 sec. lunges lopend
Uithoudingsvermogen:
40 sec. pogo jumps, 30 sec. aangepaste pushups, 40 sec. bodyweight squats, 40 sec. YTW, 30 sec. boot- naar lage-boot-houding, 40 sec. achterwaartse lunge reaches, 20 sec. herstel
40 sec. pogo jumps, 30 sec. aangepaste pushups, 40 sec. bodyweight squats, 40 sec. YTW, 30 sec. boot- naar lage-boot-houding, 40 sec. achterwaartse lunge reaches, 40 sec. high plank, 20 sec. herstel
Cooling-down: 2x 20 sec. figure four stretch, 2x 20 sec. zijwaartse quad stretch

Fitter #5 Run – Benchmark
‘Een run met gesproken begeleiding die bestaat uit een warming-up, een cooling-down en drie minuten lang sprinten zo hard als je kunt’
Warming-up: 07:00 – Benchmark: 03:00 – Cooling-down: 05:00

Fitter #6 Run – Duurloop
Met elke kilometer bouw je meer uithoudingsvermogen op
Afstand 6,0 km, tempo: comfortabel

Fitter #7a Work-out – Conditie – Runner warm-up (7 min.)
‘Perfect voor: Warming-up voor run – Hardlopen’

Warming-up: 30 sec. shoulder gators, 20 sec. dynamische borst stretch, 40 sec. hurdle steps, 30 sec. dynamische quad stretch, 2x 40 sec. runner touches, 30 sec. zijwaartse hip openers, 20 sec. knee hugs, 40 sec. tin soldiers, 40 sec. achterwaartse lunge reaches

Fitter #7b Run – Tempo run
Voortdurende inspanning bij een hoger tempo
Afstand 1,5 km, tempo: snel


21/10/2018: Aan het eind van week #42

Goh, ik heb eigenlijk weinig aan het bovenstaande toe te voegen.

Komende week staan er in ieder geval twee dagen Parts Pro in de agenda. Verder heb ik geen vastomlijnde plannen, buiten de lopende zaken en een paar privé dingetjes. Misschien naar IKEA, voor een paar kasten en wat frutsels.

Het ‘fitter worden‘ schema bestaat volgende week uit een NTC work-out (from hell), een speed run (5x 400 meter), een herstel run van 2,5 km, en een duurloop van -ahem- 7,5 km. Dat schema kan tussentijds nog veranderen, want één keer in de zoveel dagen wordt het schema aangepast. Hoe dan ook, het belooft een pittig weekje te worden. Lekker. Dat is goed voor me.

Verder nog iets? Uhm, nee.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


De week van Tal archief

De week van Tal:
De week van Tal #43 – 22/10/2018-28/10/2018
De week van Tal #42 – 15/10/2018-21/10/2018
De week van Tal #41 – 08/10/2018-14/10/2018
De week van Tal #40 – 01/10/2018-07/10/2018
De week van Tal #39 – 24/09/2018-30/09/2018
De week van Tal #38 – 17/09/2018-23/09/2018
De week van Tal #37 – 10/09/2018-16/09/2018
De week van Tal #36 – 03/09/2018-09/09/2018
De week van Tal #35 – 27/08/2018-02/09/2018
De week van Tal #34 – 20/08/2018-26/08/2018
De week van Tal #33 – 13/08/2018-19/08/2018
De week van Tal #32 – 06/08/2018-12/08/2018
De week van Tal #31 – 30/07/2018-05/08/2018
De week van Tal #30 – 23/07/2018-29/07/2018
De week van Tal #29 – 16/07/2018-22/07/2018
De week van Tal #28 – 09/07/2018-15/07/2018
De week van Tal #27 – 02/07/2018-08/07/2018
De week van Tal #26 – 25/06/2018-01/07/2018
De week van Tal #25 – 18/06/2018-24/06/2018
De week van Tal #24 – 11/06/2018-17/06/2018
De week van Tal #23 – 04/06/2018-10/06/2018
De week van Tal #22 – 28/05/2018-03/06/2018
De week van Tal #21 – 21/05/2018-27/05/2018
De week van Tal #20 – 14/05/2018-20/05/2018
De week van Tal #19 – 07/05/2018-13/05/2018
De week van Tal #18 – 30/04/2018-06/05/2018
De week van Tal #17 – 23/04/2018-29/04/2018
De week van Tal #16 – 16/04/2018-22/04/2018
De week van Tal #15 – 09/04/2018-15/04/2018
De week van Tal #14 – 02/04/2018-08/04/2018
De week van Tal #13 – 26/03/2018-01/04/2018
De week van Tal #12 – 19/03/2018-25/03/2018
De week van Tal #11 – 12/03/2018-18/03/2018
De week van Tal #10 – 05/03/2018-11/03/2018
De week van Tal #9 – 26/02/2018-05/03/2018
De week van Tal #8 – 19/02/2018-25/02/2018
De week van Tal #7 – 12/02/2018-18/02/2018
De week van Tal #6 – 05/02/2018-11/02/2018
De week van Tal #5 – 29/01/2018-04/02/2018
De week van Tal #4 – 22/01/2018-28/01/2018
De week van Tal #3 – 15/01/2018-21/01/2018
De week van Tal #2 – 08/01/2018-14/01/2018
De week van Tal #1 – 01/01/2018-07/01/2018