onderweg met tal: een dag in heusden

onderweg met tal: een dag in heusden

Het is de laatste dag van de zomer, en het zou ook weleens de laatste zomerse dag van het jaar kunnen worden. Een goede reden om erop uit te trekken. De keuze is gevallen op Heusden. Ik kan me niet herinneren of ik ooit in het stadje geweest ben. Wel ben ik in maart 1989 op oefening met de NatRes met mijn viertonner in een Heusdense geul vast komen zitten (Befehl ist Befehl). Maar dat was in het buitengebied.

Dus parkeer ik om half elf de auto aan de rand van de mij onbekende stad, zoek een geschikt beginpunt, en wandel/dwaal de volgende uren over de vestingwallen, onder stadspoorten door, langs de Wiel, de havens en het bastion, over brugjes, langs de molens, door het pittoreske en historische stadscentrum, over bol- en verdedigingswerken, en zig zag door de vele mooie straatjes (plattegrond).

Deels omdat ik vroeg ben, en deels omdat het toeristisch seizoen er inmiddels op zit, is het rustig. Hier en daar plukjes toeristen, oudere koppels, een rolstoel, en natuurlijk inwoners. Ik haal met mijn aanwezigheid in Heusden de gemiddelde leeftijd flink omlaag. Dat het rustig is, vind ik prima: ik houd niet zo van drukte. Bovendien biedt het meer gelegenheid tot het maken van mooie foto’s (een stuk of 50 – zie hieronder).

Bij de haven neem ik een kop koffie en tosti ham-kaas-tomaat en geniet van het uitzicht, de zon en de rust. Een naast mij op het terras gezeten dame vertelt dat het in de zomer vaak simpelweg te druk is, niet leuk meer. En ik kan het me wel voorstellen, want het is een mooi stadje en ongetwijfeld komen de toeristen van heinde en verre om zoveel gerestaureerde, herbouwde en bovenal fraaie historie te aanschouwen. We zijn het met elkaar eens dat we het vandaag treffen met zowel het weer als de relatieve rust.

Na de koffie loop ik over de vestingwallen naar het west en het zuid bolwerk, waar kanonnen nog een keer onderstrepen dat het Heusden niet alleen schilderachtig en schattig is, maar ook van ca.1100 tot aan 1945 te maken heeft gehad met aanvallen van buiten en binnen de muren. Vandaag ligt het er oh zo vredig bij. Houden zo.

Kortom, een fijne dag. ‘t Is een mooi stadje, dat Heusden. En dichtbij, dat ook. Ik heb niet alles gezien, ben ook niet gericht op stap gegaan. Maar ik heb niet het idee dat ik veel gemist heb. Leuk om een keer te gaan wandelen, iets te gaan eten, de winkeltjes te bekijken. Misschien zelfs leuk om te wonen, al zou ik voor de eventuele aankoop toch eens in de zomervakantie gaan kijken.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


Klik op de afbeelding hieronder of op deze link om naar het foto-album te gaan.

Non-Dutch readers (hi!): click on the image below (or this link) to open the photo album.

Onderweg met Tal: Een dag in Heusden