de week van tal #38

de week van tal #38

In juli 2017 ben ik begonnen met hardlopen. Om een beeld te houden van de voortgang houd ik de loopsessies in deze wekelijkse afleveringen bij. En ik schrijf over andere dingen die spelen. Plus wat er zoal ter tafel komt.

Aan het begin van de week

Training: drie work-outs deze week, en hopelijk drie keer hardlopen. De week: vooralsnog geen vastomlijnde plannen. Maandagavond repetitie met YTMIDM. Donderdag cultuur?

(HL=hardlopen, WL=wandelen – warming-up en cooling-down = 2x 1,5WL)


17/09/2018

Losse eindjes. En de witwasserij.

Repetitie met YTMIDM.

Stap voor stap

Tel tot tien. Herhaal.

 

18/09/2018

En dat ‘tot tien tellen’, inclusief herhalingen, zal ook vandaag nodig zijn.

08:00u: Work-out #3 Flexibiliteit – Voor je core (30 min.)
‘Perfect voor stabiliteit van core – Mobiliteit van heupen – Bewegingsvrijheid – Stabiliteit en balans’

Het verbaast me hoe snel ik weer in de flow van deze work-outs zit. Een kwestie van met beleid en aandacht de oefeningen doen, niet te hard gaan, en goed kijken en luisteren. Alles lukt. Alleen de T push-ups, plank saws, en pendulum met de benen kosten flink wat moeite. Tja, buik- en armspieren, het bovenlichaam, daar valt nog veel winst te behalen. En dat is ook waarom ik deze work-out training doe. En om indruk te maken natuurlijk…

Het is mooi weer. Nee, het is schitterend weer. Werken in de tuin is niet per se mijn favoriete werk, maar ik laat me daar maar niet door weerhouden. Anders gebeurt er niets. Dus in de middag een goede anderhalf uur wroeten en snoeien. Da’s lang genoeg. Morgen verder.

Fuck it, aan mij gaat het niet liggen. Een paar uren vrijgemaakt, alles doorgenomen, in orde gemaakt, en in de ‘groep’ gegooid. Hopelijk levert het iets op.

 

19/09/2018

08:00u: Looptraining #193. 31 min. Route Oud Drimmelen 5,5/6,0 km. 15C, zonnig
Beetje last van linkerheup/-bekken/-bil. Een gevolg van de work-out van gisteren. Verder vrij vlot (5:42/km). Ik probeer mijn hoofd leeg te houden. Een licht therapeutische ochtendrun. Na 2,7 en 3,7 kilometer even honderd meter ‘rust’. Vooral vanwege de heup. Mooi weer, briesje, zon op de bol.​

19/09/2018 Opkomende zon
Opkomende zon bij Oud Drimmelen

Een voicemail. Enkele appjes en mailtjes. Productief en positief dagje.

Gisteren Prinsjesdag, vanaf vandaag Algemene beschouwingen. Met een half oog en een half oor. Creatief met cijfers. Creatief met feiten. Creatief met woorden. Onbeschoftheden over en weer. Coalitie, oppositie, van links tot rechts, het is allemaal weinig verheffend. En 1,5% koopkrachtstijging: bij een netto-inkomen van 2000 euro per maand is dat maar liefst 30 euro.

Terugkerende lezers weten het misschien nog: begin dit jaar heb ik een mindfulness training gevolgd. Toen dacht ik dat ik dagelijks een oefening zou doen. In de praktijk komt daar weinig van. Wel heb ik me de onderliggende gedachtes en inzichten eigen gemaakt. Min of meer. Anyway, vandaag voor het eerst in een tijdje weer eens gemediteerd. Het kost even om erin te komen. Maar ‘t voelt goed.

Het doel van meditatie is om afstand te nemen van je geest en om je gedachten te laten voor wat ze zijn. Je neemt de tijd om te ontdekken wat er werkelijk in je omgaat. Mindfulness meditatie is een vorm van meditatie waarbij je bewust aandacht schenkt aan het hier en nu. Je traint je hersenen om hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden. Het helpt je om een betere focus te krijgen op wat belangrijk is, en om bijzaken te laten voor wat ze zijn.

 

De nacht in met... (klik/tap op de balk)

Stevie Ray Vaughan

Even uitleggen: op het album ‘Let’s Dance‘ uit 1983 is bluesgitarist Stevie Ray Vaughan te horen. SRV was een openbaring voor mij. Hoe hij zijn (absurd dikke) snaren aanviel, de helderheid en dikte van zijn tone, de verbluffende timing – ik was meteen om. SRV’s debuut album ‘Texas Flood‘ is verplicht luisteren. In 1990 kwam Stevie Ray Vaughan tragisch om het leven bij een helikoptercrash.

Het was de bedoeling dat SRV in 1983 met Bowie zou gaan toeren. Dat liep spaak, deels doordat Bowie’s management afspraken niet na dreigde te komen, deels omdat SRV niet echt op zijn plaats was op een podium naast Bowie en zijn band. Dat SRV en zijn vrouw inmiddels zwaar aan de coke zaten, zal ook zeker een rol hebben gespeeld. Er is wel gerepeteerd. Uitgebreid. Inclusief complete show-repetities. En daar zijn opnames van. Goede opnames. Zoals deze dikke twee uur lange soundboard. Luister vooral ook naar Stevie Ray Vaughan…

In de meest recente Premier Guitar staat een mooie column van John Bohlinger over Vaughan & Bowie, en waarom je niet elke kans per se moet grijpen.

 

20/09/2018

07:45u: Work-out #4 Conditie – Essential Flow Yoga (20 min.)
Ik begrijp het concept van een ‘flow’ yoga. Maar als ik dit met aandacht wil doen, dan mag vloeiend-van-de-ene-naar-de-andere-houding best wat minder gehaast. Er is nauwelijks tijd om te zien wat de oefening behelst. En uit de namen van elke houding word ik niet veel wijzer. Gelukkig heb ik de meeste houdingen al eens eerder gedaan. En ik kijk tegenwoordig van tevoren even naar de oefeningen. Maar dan nog… Dat gezegd hebbende, het gaat vrij goed. Alleen de serie Mountain naar High plank flow, Vinyasa flow is pittig. De eerste keer trouwens meer dan de tweede keer. No pijn, no gein.

Verschrikkelijk nieuws uit Oss. Niet te bevatten.

 

20/09/2018 Bolwerk Zuid, Heusden

Het is de laatste dag van de zomer, en het zou ook weleens de laatste zomerse dag van het jaar kunnen worden. Een goede reden om erop uit te trekken. De keuze is gevallen op het pittoreske Heusden. Het blijkt een prima keuze, en het is een fijne dag. Je kunt hier mijn verslag lezen. Of klik op deze link om direct naar het foto-album te gaan.

Ik ben op tijd terug om nog een paar klusjes te verrichten. Een relatie heeft hulp nodig bij een door een andere partij veroorzaakte website puinhoop. En morgenochtend staat er een bespreking op de agenda, waarvoor een beetje voorbereiding wenselijk is.

De broer meldt zich vanaf zijn vakantieadres. Mooie beelden. Hij heeft het duidelijk ook naar zijn zin. We zijn goed bezig.

20/09/2018 Tirol
De broer verkeert in hoger sferen

 

21/09/2018

Moeder Natuur is punctueel: de herfst is begonnen.

Als de wekker gaat, regent het. Ik kan even wachten om te zien of het nog droog wordt, maar niet lang. Ik word om tien uur in Den Bosch verwacht. Kortom, er komt vanmorgen niets van hardlopen. Morgen weer een dag.

Vruchtbaar overleg in Den Bosch. Elke stap is een stap vooruit. Flinke stappen gezet.

Terug op kantoor wachten mailtjes, twee klusjes, en één voor me uitgeschoven hete aardappel. Ik wil alles voor het weekend gedaan hebben. Achteraf iets te voortvarend.

 

22/09/2018

Ik had me voorgenomen om op tijd op te staan, maar dat lukt niet echt. Gisterenavond (te) veel tijd en energie besteed aan iets wat me bar weinig interesseert. En nu spijt, want hoofdpijn. En het regent. En ik lig hier goed, al is het in mijn eentje. En ik lees nog even de krant. En ik ‘moet’ niets. Gelukkig raak ik na een tijdje door mijn smoesjes heen. We gaan hardlopen.

10:15u: Looptraining #194. 30½ min. Route Wildestraat/zwembad/kerk 5,2/5,5 km. 12C, af en toe zon, af en toe regen, frisse bries
Ik ga bewust niet te hard van start. Als ik mijn tempo gevonden heb, probeer ik dat ook vast te houden. Na een kilometer of twee volgt de cadans. Rustig en ontspannen. Het is trouwens druk in de polder. De boerderijwinkels doen het goed. Dus goed opletten op wat er voor en achter me gebeurt. Geen probleem. Ik zou er nog een paar kilometer aan vast kunnen knopen. De work-outs staan echter voorop. Bovendien begint het met de watertoren in zicht weer te regenen. Ja, de zomer is voorbij. Goed gelopen.

De strijk roept. Ik gehoorzaam. Dennis Wilson helpt.

 

23/09/2018

Vroeg wakker. Een berichtje uit Trumpistan. Even over nadenken. Nieuws. Social media. Het regent. Gelukkig val ik weer in slaap.

10:30u: Work-out #5 Conditie – Go, rest, repeat (30 min.)
Nou, dit wordt een pittige. Zoals ik al vertelde, neem ik vooraf de oefeningen even door. Deze work-out komt me bekend voor, van de vorige serie. De meeste van de oefeningen zijn geen probleem. Een paar oefeningen zijn zwaar en brengen mijn zwakke plekken (core spieren) duidelijk aan het licht. De plank saws en plank walk gaan de eerste keer (30 sec.) nog net, de tweede keer (45 sec.) is een worsteling. Bij de quick feet binnen en buiten moet ik denken, en dat is niet bevorderlijk voor een vlotte uitvoering. En voor de bear crawl mis ik lenigheid. De komende weken volgen er natuurlijk nog meer work-outs waarbij deze punten worden aangepakt. Maar ik denk dat extra aandacht voor de core spieren geen slecht idee zal zijn. Dat gezegd hebbende, lekker gesport.

Voor me ligt een lijstje met te bestellen muziekapparatuur en -spulletjes, waaronder een speaker, buizen, een whammy pedal, een rotator pedaal, en nog wat van zulks. Het plan was om vandaag de bestelling te plaatsen. Na deze week is de twijfel weer toegeslagen. Er gebeurt vooral veel niet. En om nu voor vijf-, zeshonderd piek aan spul te bestellen die ik niet of nauwelijks nodig heb…

Al twijfelend kom ik op YouTube mijn favoriete coverbandje van dit moment weer eens tegen: Her Majesty, met o.a. Bertolf Lentink (Bertolf), Jelle Paulusma (Daryll-Ann) en Diederik Nomden (Daryll-Ann, Johan, The Analogues). Zie clipje hieronder↓, en een hele show hier. Leuk. Goed bandje. Het geeft te denken.

 


Details work-outs (Klik/tap op de balk)

Work-out #3 Flexibiliteit – Voor je core (30 min.)
‘Perfect voor: Stabiliteit van core – Mobiliteit van heupen – Bewegingsvrijheid – Stabiliteit en balans’
Warming-up: 30 sec. knee hugs, 30 sec. tin soldiers, 90 sec. best stretch ooit (afwisselend), 60 sec. hurdle steps, 60 sec. walkouts
Stabiliteit en balans: 2x 30 sec. runner touches, 2x 30 sec. airplanes, 2x 30 sec. leg balance met toe reach, 20 sec. herstel
Mobiliteit van heupen: 60 sec. achterwaartse lunge reaches, 60 sec. seesaw lunges, 60 sec. hip cradles, 60 sec. zijwaartse hip openers, 20 sec. herstel
Mobiliteit van bovenlichaam: 2x 30 sec. zijwaartse T-stretch, 60 sec. hip twisters, 30 sec. T push-ups, 20 sec. herstel, 30 sec. dynamische borst stretch, 60 sec. inch worms
Stabiliteit van core: 2x 30 sec. hip burners, 60 sec. plank saws, 60 sec. pendulum met de benen, 60 sec. bird dogs, 60 sec. dead bugs, 20 sec. herstel
Cooling-down: 2x 30 sec. onderrug stretch, 2x 30 sec. figure four stretch, 60 sec. quad rockers

Work-out #4 Conditie – Essential Flow Yoga (20 min.)
Perfect voor: Concentratie – Uithoudingsvermogen van hele lichaam – Verbeterde bewegingsvrijheid – Mobiliteit van rug
Middenrifademhaling, Easy seat naar Down dog, Down dog naar Mountain, Mountain naar High plank flow, Vinyasa flow, Down dog naar Mountain, Mountain naar High plank flow, Vinyasa flow, Down dog naar Mountain, Sun salutation A, Sun salutation A, Sun salutation A, Reverse warrior flow aan de rechterkant, Down dog naar Mountain, Mountain naar High plank flow, Down dog naar Child’s pose, Cat cow flow, Reclining pigeon aan de linkerkant, Reclining pigeon aan de rechterkant, Reclining twist aan de linkerkant, Reclining twist aan de rechterkant, Savasana

Work-out #5 Conditie – Go, rest, repeat (30 min.)
‘Perfect voor: Actief herstel – Core spieren – Uithoudingsvermogen van het hele lichaam – Mobiliteit’
Warming-up: 30 sec. dynamische quad stretch, 30 sec. dynamische hamstring stretch, 30 sec. zijwaartse hip openers, 30 sec. YTW, 30 sec. walkouts, 20 sec. herstel
Uithoudingsvermogen: ‘bottom up’ squats, bear crawl (naar voren en achteren), beste stretch ooit, A-skips, plank saws, zijwaartse shuffle, 20 sec. herstel (eerste serie 30 sec., tweede serie 45 sec.)
Uithoudingsvermogen: bodyweight squats, flying shoulder presses, bird dogs, quick feet binnen en buiten, plank walk, stance switches, 20 sec. herstel (eerste serie 30 sec., tweede serie 45 sec.)
Cooling-down: 2x 30 sec. quad stretch geknield, 2x 30 sec. zijwaartse quad stretch, 2x 30 sec. hamstring stretch liggend, 2x 30 sec. zijwaartse T-stretch, 40 sec. quad rockers


23/09/2018: Aan het eind van week #38

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Wat begon als een week met een vrijwel lege agenda, is een aardig gevulde week geworden. Met vooruitzichten. Het dagje Heusden heeft me goed gedaan, op meerdere vlakken. Een paar lijntjes uitgezet, afspraken voor de komende weken, en weer drie dagen ‘on the road’.

Komende week dus verder met de work-outs, en -als het weer het toelaat- een keer of drie hardlopen. Ik heb nog geen plannen op het culturele vlak, maar dat zou zomaar eens op het moment zelf besloten kunnen worden. En de tuin, de tuin, de tuin…

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


De week van Tal archief

De week van Tal:
De week van Tal #39 – 24/09/2018-30/09/2018
De week van Tal #38 – 17/09/2018-23/09/2018
De week van Tal #37 – 10/09/2018-16/09/2018
De week van Tal #36 – 03/09/2018-09/09/2018
De week van Tal #35 – 27/08/2018-02/09/2018
De week van Tal #34 – 20/08/2018-26/08/2018
De week van Tal #33 – 13/08/2018-19/08/2018
De week van Tal #32 – 06/08/2018-12/08/2018
De week van Tal #31 – 30/07/2018-05/08/2018
De week van Tal #30 – 23/07/2018-29/07/2018
De week van Tal #29 – 16/07/2018-22/07/2018
De week van Tal #28 – 09/07/2018-15/07/2018
De week van Tal #27 – 02/07/2018-08/07/2018
De week van Tal #26 – 25/06/2018-01/07/2018
De week van Tal #25 – 18/06/2018-24/06/2018
De week van Tal #24 – 11/06/2018-17/06/2018
De week van Tal #23 – 04/06/2018-10/06/2018
De week van Tal #22 – 28/05/2018-03/06/2018
De week van Tal #21 – 21/05/2018-27/05/2018
De week van Tal #20 – 14/05/2018-20/05/2018
De week van Tal #19 – 07/05/2018-13/05/2018
De week van Tal #18 – 30/04/2018-06/05/2018
De week van Tal #17 – 23/04/2018-29/04/2018
De week van Tal #16 – 16/04/2018-22/04/2018
De week van Tal #15 – 09/04/2018-15/04/2018
De week van Tal #14 – 02/04/2018-08/04/2018
De week van Tal #13 – 26/03/2018-01/04/2018
De week van Tal #12 – 19/03/2018-25/03/2018
De week van Tal #11 – 12/03/2018-18/03/2018
De week van Tal #10 – 05/03/2018-11/03/2018
De week van Tal #9 – 26/02/2018-05/03/2018
De week van Tal #8 – 19/02/2018-25/02/2018
De week van Tal #7 – 12/02/2018-18/02/2018
De week van Tal #6 – 05/02/2018-11/02/2018
De week van Tal #5 – 29/01/2018-04/02/2018
De week van Tal #4 – 22/01/2018-28/01/2018
De week van Tal #3 – 15/01/2018-21/01/2018
De week van Tal #2 – 08/01/2018-14/01/2018
De week van Tal #1 – 01/01/2018-07/01/2018