de week van tal #36

de week van tal #36

In juli 2017 ben ik begonnen met hardlopen. Om een beeld te houden van de voortgang houd ik de loopsessies in deze wekelijkse afleveringen bij. En ik schrijf over andere dingen die spelen. Plus wat er zoal ter tafel komt.

Aan het begin van de week

Training: drie of vier keer hardlopen. De week: beschikbaar voor de middagen en vrijdag ingepland voor een hele rit, knopen doorhakken m.b.t. twee ‘slechte’ klanten, de band en vriendschap. De tuin zeurt om aandacht. En ik snak naar positieve geluiden, en een stipje aan een nabije horizon.

(HL=hardlopen, WL=wandelen – warming-up en cooling-down = 2x 1,5WL)


03/09/2018

Goed geslapen, vroeg wakker. Het weekend zeurt nog een beetje na. Heb ik er verstandig aan gedaan? Ik weet het niet. Afstand werkt twee kanten uit.

Geen rit vanmiddag. Niet erg, er liggen klusjes te wachten. Eerst maar de typische maandagochtend dingen: back-ups, updates, rapportages, etc. Ja mensen, ‘n gekkenhuis hier. Na de lunch de financiën.

Dan de wanbetalers: één keer vragen is oké, twee keer vragen is vervelend. Als het een terugkerend ritueel blijkt te zijn, wordt het tijd om afscheid te nemen. Opzeggingsnotitie is in de agenda geplaatst. En dan is er het koffiemeisje en de uitgestelde facturering: kennelijk denkt zij dat betalen voor geleverde diensten -ook als ze resp. een half jaar en driekwart jaar uitstel heeft gekregen- optioneel is. De ellende is dat ze blijkbaar de centjes gewoonweg niet heeft. Haar tentje draait niet. Tja. Vertel mij maar hoe nu verder.

Enig chagrijn maakt zich van mij meester.

Ik zoek de stilte op.

04/09/2018

Een onrustige nacht. Bitterzoete dromen. Wat een -mooie- foto al niet kan doen: in vliegende vaart terug naar 2002 en naar wat volgde. Een sprankje.

07:45u: Looptraining #186. 36 min. Route Oud Drimmelen 6,2/6,7 km. 18C, grijs
Na de regen van vannacht is het deze morgen benauwd, drukkend, grijs. En relatief warm. Ik houd een beetje in – vol gas kan altijd nog wel een keer. Verderop blijkt dat een goede zet, want het is met die dikke lucht behoorlijk aanpoten. Strak tempo (5:50/km), flink zweten, beetje puf over, een goed gevoel. Bij het uitlopen begint het zweet pas echt goed te stromen. Sakkerju.

Half een in Breda: rijden rijden rijden met het wagentje. De broer -inmiddels El Jefe- is met vakantie, en zijn nummer twee (hierna ‘Twee’) gaat een paar pittige weken tegemoet. Ik heb afgesproken dat ik er deze weken ben als het nodig is, en dat is het momenteel. De re-integrerende vaste chauffeur werkt halve dagen. En tja, wat zal ik ervan zeggen? Iets met kantjes er vanaf lopen? Ach, ‘t is niet aan mij. Ik zorg ervoor dat alles wat in de ochtend niet afgeleverd ‘kon’ worden alsnog wordt bezorgd. En vandaag is het trappen om alles op tijd bij de klanten te krijgen. Om half zes klaar. Morgen- en donderdagmiddag sta ik ingepland.

Ik schreef het vorige week al: ik ben niet goed in het volgen van series. Gelukkig zag ik vanavond (bij toeval) het grootste deel van aflevering twee van ‘Toms Engeland‘. Deze keer over de Engelsen en hun tradities. Terugkijken kan hier.

Een teken van leven; kom meissie, laten we dansen…

05/09/2018

Zo. Een goed begin van mijn dag:

View this post on Instagram

Dispatchwork by Jan Vormann #janvormann

A post shared by Avant Arte (@avant.arte) on

Ik heb me voorgenomen die glimlach vandaag vast te houden. Het lukt aardig.

Om twaalf uur naar Breda. De broer is met vakantie, Twee heeft deze ochtend vrijaf, en als de kat van huis is… Erger dan gisteren. Nou ja, we lossen het wel op. Af en toe hoofdschuddend, dat wel.

De repetitie met YTMIDM van vanavond gaat niet door. Extra bedenktijd.

De nacht in met... (klik/tap op de balk)

Janine Jansen

Twee viool concerten die op papier niet echt bij elkaar passen, maar op dit album van Janine Jansen en dirigent Antonio Pappano werkt het wonderwel. Brahms is live opgenomen in Rome met het Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Bartók is in de studio opgenomen met het London Symphony Orchestra. Janine Jansen schittert. Zoals zo vaak.

Behind the scenes bij het Brahms Viool Concert:

06/09/2018

07:45u: Looptraining #187. 30 min. Route Wildestraat/zwembad/kerk 5,3/5,5 km. 16C, bewolkt, heiig
Zin om te gaan lopen. Opnieuw vochtig, benauwd en grijs. Het zit tegen motregen aan, maar het is droog als ik de deur uitga, en we zien wel. Even oppassen met al dat naar school fietsend grut. Eenmaal in de polder wordt het rustiger en kan ik me volledig richten op de beweging en op de volgende pas. Al dwalen de gedachten nog weleens af. Maar het lukt aardig om de focus te houden. En daarmee ontspanning en rust. Het gaat lekker zo. Het lukt zelfs om elke kilometer iets te versnellen. Met 5:41/km een mooi gemiddelde. Zweten als een otter. Poeh! Bikkel, inderdaad. Even dan…

Als ik sta uit te hijgen, krijg ik een appje van Twee: de vaste chauffeur heeft zich afgemeld, een magazijnmedewerker rijdt, het is een kleine rit, ik ben vandaag vrij. Dat laatste komt mij wel uit. Het wordt óf de tuin, óf de schoonmaak, óf de stad. Of zo.

Het is de stad geworden. Breda, om precies te zijn, want ik had mijn lenzen nog niet opgehaald. Dus eerst naar Mertens. En daarna een kijkje nemen op het BredaPhoto Festival dat gisteren begonnen is.

BredaPhoto
Onder de titel TO INFINITY AND BEYOND onderzoekt de 8ste editie van BredaPhoto Festival in 2018 wat de impact is van de almaar voortrazende wetenschap. Brengt die louter vooruitgang? Of openen we een doos van Pandora vol met nare verrassingen?

Op het Chassé parkeerdek is in de vorm van het Infinity Path een tijdelijk openlucht fotomuseum opgericht. De jongedame met wie ik een tijdje oploop en ik zijn het snel met elkaar eens: een gevalletje ‘plank mis slaan’. De stellage en loopbrug zien er niet uit, met wat regen is de loopbrug onbegaanbaar, en buiten een weinig galant systeem om de foto’s aan op te hangen, hebben de stellage en vooral de loopbrug geen duidelijke functie. Als statement, of object op zich, en in de dialoog met het plein en de omgeving, mist het de finesse, grandeur en esthetische lading die bij een expositie als deze past. Het bizarre is dat de architecten –MVRDV– bepaald geen prutsers zijn (zie portfolio). Misschien de uitvoerenden?

Mooie fotografie. Met name de drie foto’s van Osborne Macharia (zie eerste IG slides) spreken me aan, al heb ik zijn werk al eens eerder gezien. Ook de werken van Shadi Ghadirian, Joana Choumali en Laura El-Tantawy vind ik -ieder op hun eigen manier- de moeite waard.

Eens kijken of ik binnenkort nog eens een ochtend of middag kan vrijmaken voor een van de vele andere exposities van BredaPhoto (05/09/2018-21/10/2018).

Nu ik er toch ben: ik realiseer me dat ik hier (Chassé Park) nog niet eerder echt heb rondgekeken. In ieder geval niet sinds het op de schop is gegaan, eind jaren negentig. Een vlug rondje. Mooi wonen. Prijzen zijn navenant. Maar ruim, gevarieerd, en groen. Architectonisch verfrissend. En middenin de stad.

Burt Reynolds
Thanks Burt!

07/09/2018

Frisjes vanmorgen. En nat! Gelukkig, achter de wolken…

Er staat een aardige rit voor me klaar. Niet per se langs wijdse landschappen, door pittoreske dorpjes, of over nieuwe wegen, maar wel kris kras door het zuidwesten – ook leuk! Bij Goes breekt de zon door. In Sint Willebrord zie ik een eekhoorn. Mooie luchten boven de Biesbosch tussen Gorinchem en Dordrecht. Het mooie meisje op Hazeldonk straalt. Ik heb het naar mijn zin en het schiet lekker op.

De nacht in met...

Tamino

‘Habibi’ was zijn eerste single, van begin vorig jaar. Het blijft een mooi liedje:

Zijn nieuwe album komt eraan. Dit is de single:

Niet echt een lachebekkie, onze Tamino. Maar wel mooie luistermuziek. Benieuwd naar het album; ‘Amir’ verschijnt in oktober.

08/09/2018

Kijk kijk. Stilte bij de zagerij. Dan kan ik nog even blijven liggen!

10:00u: Looptraining #188. 33:41 min. Route Wildestraat/zwembad/Kerkdijk 5,9/6,2 km. 14C, bewolkt
De eerste paar kilometer te veel bezig met de grijze, grauwe buitenwereld. Daarna focus op de weg en de directe omgeving. Beetje sleuren. En wat aanzetten. Het werkt. 5:43/km. Goed bezig!

Er valt niet aan te ontkomen: de tuin. De moeder aller zomers heeft haar effect gehad op de plantjes: hele delen van de ‘oude’ tuin bieden een treurige aanblik. Dood of bijna dood. Zelfs de woekeraars (geen idee hoe die troep heet, maar het had een paar stroken volledig overgenomen) hebben het niet overleefd.

Met de regen van de voorbije dagen weet het onkruid zijn weg te vinden. En dus aan de slag. Maar god, ik was al chagrijnig (met reden), en het wordt er niet beter op. Dus na een goed uur is het mooi geweest. Morgen weer een dag.

Ondertussen heb ik al wel een schetsje en plannetje gemaakt, zodat de hulpdiensten goed geïnstrueerd kunnen worden. De haag, de buxussen (buxi?), beplanting. Ineens een groot project. Ugh. Het had ook een parkeerplaats kunnen zijn… Misschien toch eens bij de buren aankloppen: “Kopen?”.

Grote held Reinbert de Leeuw viert vandaag zijn 80e verjaardag! Terechte waardering voor één van onze belangrijkste hedendaagse dirigenten/pianisten/componisten. Muziek aan het eind van de dag.

Reinbert de Leeuw - Foto: © Marco Okhuizen - geëmbed van ad.nl
Reinbert de Leeuw – Foto: © Marco Okhuizen – geëmbed van ad.nl
Wat een gaaf land!

Ik heb er eerder al eens over geschreven: cynisme. Het is niet moeilijk om cynisch te worden. Het is moeilijker om cynisme af te schudden, niet meer cynisch te zijn. Ik doe mijn best.

Vroeger was ik een nieuwsjunkie. Ik had vrijwel altijd Radio 1 op staan, volgde de politiek op de voet, en had over het meeste in de actualiteit een geïnformeerde, onderbouwde, en vaak uitgesproken mening. Een paar jaar terug ben ik het gaan afbouwen. In plaats van Radio 1 zet ik StuBru of Radio 4 op. Ik laat het nieuws op nieuwssites en social media vaker aan me voorbijgaan. En steeds vaker houd ik mijn mening voor me. Of -en ook dat gebeurt, echt- ik heb simpelweg geen mening over een onderwerp.

Het is mijn streven om (hier) zo weinig mogelijk over politiek te schrijven. Soms sijpelt er iets door, maar ook dan tracht ik me te beperken tot compacte of juist heel algemene onderwerpen. En ik probeer dat met zo min mogelijk cynisme te doen. Deze (hele korte) uitzondering hierop bevestigt wat mij betreft de regel:

Wat een gaaf land!

Het was me het weekje wel. Het is verleidelijk om los te gaan op de polletiek. Ik doe het niet. Hopelijk raken zowel regering als parlement, overheid als uitvoeringsbedrijven, zorgorganisaties, verzekeraars, banken, bedrijfsleven, etc. er ooit nog eens van doordrongen dat hullie er zijn voor ons, in plaats van de kennelijk heersende gedachte dat wij er zijn voor zullie. Naïef, ik weet het. Maar ik weiger het andere te accepteren.

Een bizarre finale van de US Open. Hoogstaand tennis van zowel Serena Williams als Naomi Osaka. En dan gaat het mis voor en met Williams. Deels doordat ze haar emoties niet onder controle heeft, deels door een falende umpire, en deels door Serena’s coach. Ondertussen blijft de twintigjarige Osaka koel, verslaat de G.O.A.T., en wint haar eerste Grand Slam. Bij de prijsuitreiking hervat Williams zich gelukkig enigszins en toont zich de grote kampioene die ze is. En de grote kampioene die Naomi Osaka wel eens zou kunnen gaan worden.

Geëmbed van De Volkskrant - Foto EPA
Geëmbed van De Volkskrant – Foto EPA
Geëmbed van De Volkskrant - Foto AFP
Geëmbed van De Volkskrant – Foto AFP

Stille rumoer. Een zwaar hoofd. Te veel denken. Ik wil hier niet zijn.

De nacht in met...

Reinbert de Leeuw

Erik Satie: Socrate – Barbara Hannigan, Reinbert de Leeuw

Meer info:
De Volkskrant
Allmusic
The Guardian

09/09/2018

Een droom met de hoofdrolspelers. Weinig wijzer, en nog dat zware hoofd. Hardlopen dan maar? Misschien helpt het.

10:45u: Looptraining #189. 29½ min. Route Wildestraat/zwembad/kerk 5,0/5,5 km. 17C, zonnig
Gisteren zit in de benen. Gisteren zit in het hoofd. Ik probeer rustig te lopen. Maar het is werken en de spanning blijft hangen. Na kilometer drie stap ik even uit. Een minuutje. Het helpt, ik word rustiger, en de rest van het rondje kost minder moeite. Niet mijn snelste rondje (5:53/km). Ach. En niet het beoogde effect. Ach. Het is ‘Just Do It. Sunday’ en dat heb ik gedaan.

De glimlach. Laat ontbijt. De was. Dit editen. Werk. Shoppen. De Vuelta.


09/09/2018: Aan het eind van week #36

Afstand. Nemen, geven, krijgen, voelen. Stille rumoer. Vier keer hardlopen. Een sprankje. Een aardige middag in Breda. En een rommelige maar nuttige werkweek.

Voor volgende week weet ik alleen dat ik maandagochtend weer in Breda verwacht word, en dat er voor dinsdagavond een repetitie gepland staat. Museumpje doen?

A la prochaine!

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


De week van Tal archief

De week van Tal:
De week van Tal #36 – 03/09/2018-09/09/2018
De week van Tal #35 – 27/08/2018-02/09/2018
De week van Tal #34 – 20/08/2018-26/08/2018
De week van Tal #33 – 13/08/2018-19/08/2018
De week van Tal #32 – 06/08/2018-12/08/2018
De week van Tal #31 – 30/07/2018-05/08/2018
De week van Tal #30 – 23/07/2018-29/07/2018
De week van Tal #29 – 16/07/2018-22/07/2018
De week van Tal #28 – 09/07/2018-15/07/2018
De week van Tal #27 – 02/07/2018-08/07/2018
De week van Tal #26 – 25/06/2018-01/07/2018
De week van Tal #25 – 18/06/2018-24/06/2018
De week van Tal #24 – 11/06/2018-17/06/2018
De week van Tal #23 – 04/06/2018-10/06/2018
De week van Tal #22 – 28/05/2018-03/06/2018
De week van Tal #21 – 21/05/2018-27/05/2018
De week van Tal #20 – 14/05/2018-20/05/2018
De week van Tal #19 – 07/05/2018-13/05/2018
De week van Tal #18 – 30/04/2018-06/05/2018
De week van Tal #17 – 23/04/2018-29/04/2018
De week van Tal #16 – 16/04/2018-22/04/2018
De week van Tal #15 – 09/04/2018-15/04/2018
De week van Tal #14 – 02/04/2018-08/04/2018
De week van Tal #13 – 26/03/2018-01/04/2018
De week van Tal #12 – 19/03/2018-25/03/2018
De week van Tal #11 – 12/03/2018-18/03/2018
De week van Tal #10 – 05/03/2018-11/03/2018
De week van Tal #9 – 26/02/2018-05/03/2018
De week van Tal #8 – 19/02/2018-25/02/2018
De week van Tal #7 – 12/02/2018-18/02/2018
De week van Tal #6 – 05/02/2018-11/02/2018
De week van Tal #5 – 29/01/2018-04/02/2018
De week van Tal #4 – 22/01/2018-28/01/2018
De week van Tal #3 – 15/01/2018-21/01/2018
De week van Tal #2 – 08/01/2018-14/01/2018
De week van Tal #1 – 01/01/2018-07/01/2018