de week van tal #18

de week van tal #18

Om een beeld te hebben van de voortgang van mijn looptraining houd ik (vooral voor mezelf) per week de trainingssessies bij. Gedurende de week wordt dit artikel telkens na een training geüpdatet. En soms ook met andere dingen die spelen. Aan het eind van de week volgt de stand der zaken, plussen en minnen, eventuele conclusies, en wat er zoal verder ter tafel komt.

30/04/2018: Aan het begin van de week

Aflevering 18 van deze serie, week 43 van mijn looptraining.

De week zelf? “Das Beste oder nichts”. Fahren fahren fahren auf der Autobahn. Verder staat er weinig gepland.

Looptraining: ik ben onlangs begonnen met een trainingsschema, gericht op het eind mei op wedstrijdniveau kunnen lopen van de tien kilometer. Mijn verkoudheid (ik houd er hierna over op) heeft me op een beetje achterstand gezet. De agenda van deze week biedt niet veel ruimte. Kortom, wat het deze week gaat worden, valt te bezien.

(HL staat voor hardlopen, WL voor wandelen, in minuten. Elke training begint met een warmup van 1,5WL en eindigt met een cooldown van 1,5WL.)


30/04/2018

Een mooie droom. Op tijd wakker, fit, goed gemutst. Koffie!

Iets na kwart over zeven stap ik in de auto en rijd naar de “baas”. Het blijkt relatief rustig te zijn. Relaxte maandag, Radio 4 aan, blik op de weg, gas erop, ontspannen. Glimlach. Misschien vanmiddag toch lopen? Dan mag het wel eerst stoppen met regenen.

Maar dat doet het niet. Het valt afwisselend met bakjes en met bakken uit de lucht. Als ik een uur of zes en een dikke 300 kilometer later op huis aanga, is een duurloop van tien kilometer nicht mehr in Frage. Vooralsnog schuif ik alles een dagje vooruit.

En dan kijk je om half zes naar buiten en blijkt het droog te zijn. Njah.

01/05/2018

Later in slaap dan de bedoeling, en vanmorgen om kwart voor zes wakker. Hmm. Als ik klaarsta om te gaan, appt de baas dat ik het rustig aan kan doen; het wordt een goed kwartiertje later. Trouwens geen stapels met bumpers, spatborden en ander plaatwerk, wat je na zo’n regenachtige dag misschien zou verwachten. Gewoon, normaal druk.

Het wordt een zigzag rit. U vraagt, wij draaien. Gelukkig is het allemaal goed te doen. En in de middag is het genieten van de mooie, kleurrijke wereld in het gebied onder Breda, van Alphen, via Ulicoten naar Zundert. En nog even naar Bavel. Stiekem een flinke dag – bijna 400 kilometer en achtenhalf uur rijden, wachten en doen. Maar ontspannen. Lekker gewerkt.

Terug thuis zijn de plantjes geplant, de buxussen geknipt, het onkruid verdelgd. Lopende zaken lopen. En vanaf morgen heeft TalTal een TomTom tegen de voorruit. Da’s toch iets handiger dan navigeren met de iPhone.

Was ik een half uur eerder thuis geweest, dan zou ik zijn gaan lopen. Nu komt het net niet uit. Overleg met de tuinman. Een bak koffie. Bijpraten met pa. Dan wordt het haasten. En na het eten heb ik geen zin meer. Bovendien ligt er nog wat werk. Morgen? Wie weet.

02/05/2018: Training #136

Nou, dat slapen zat goed vannacht. Redelijk op tijd in slaap. En door de wekker gewekt. Een beetje onrust, geen idee waarom. Het trekt weg.

In tegenstelling tot gisteren is het vandaag een vlotte, overzichtelijke rit. En korter, wat me vandaag ook wel uitkomt. Blij met de nieuwe TomTom – werkt goed. De ogen volop de kost gegeven. Een fraaie soundtrack.

Terug thuis een bak koffie, snel de dagelijkse dingen, en dan -ta da!- omkleden en lopen.

Dag 12: herstel run van tien kilometer, in een rustig tempo

#136 15:30u: 38HL (38/41 min). Route Oud Drimmelen. 6,0/6,3 km. 16C, zonnig, wind
Misschien kun je je van de vorige DWVT nog herinneren dat mijn trainingsschema door een koutje enigszins in het honderd is gelopen. Eigenlijk voel ik me vandaag pas voor het eerst “goed”. Toch, tien kilometer, nu? Eerst maar eens “Oud Drimmelen”, en dan zie ik wel of ik er nog een route aanplak.

Zonnetje, een blauwe hemel, lekkere temperatuur, weliswaar een fikse bries, maar dat gaat de pret niet drukken. Ik heb er zin in. De eerste drie kilometer heb ik wind mee, of in ieder geval van de zijkant. Daarna loop ik met wind tegen. Ik voel het wel, maar qua tempo merk ik weinig verschil. Sterker, de splittijden liggen tussen 6:10/km en 6:30/km.

Ik loop rustig, ontspannen, en heb over. Toch houd ik het bij zes kilometer. Het is tenslotte een herstel run, en niet een duurloop.

Overigens, het trainingsprogramma is door mijn “coach” aangepast. Dat gebeurt wekelijks, op basis van de resultaten van de voorgaande week. Dus worden het toch geen speed runs (resp. negen maal tweehonderd meter en veertien maal tweehonderd meter), maar twee tempo runs. Die aanpassing betekent ook dat ik door kan met dit trainingsschema. Volgende week zien we weer hoe het er dan bijstaat.

Een lekkere, verfrissende herstel run. “Dit wordt leuk!” Nou, vandaag zeker!

Thuis wacht een moeilijke kwestie. Ik schuif het door.

03/05/2018

Weer een lekker dagje achter het stuur. Zo’n 350 kilometer, kris kras door Zuid-West Nederland (en een beetje België). Mooi weer, aardige route, genoten. ‘t Is dat het tijdelijk is…

Volg me op Instagram voor meer foto’s…

De hele dag onderweg met mobiel data aan op de iPhone lijkt mijn databundel vrij structureel leeg te slurpen. De derde dag van de maand, en ik heb er al >240MB data doorheen gejaagd. In eerste instantie dacht ik nog dat de ingebouwde navigatie app misschien de grootgebruiker was. Maar gisteren en vandaag heb ik genavigeerd met m’n TomTom. Dus dan blijven er voor de iPhone alleen mail, WhatsApp, een paar foto’s en wat push meldingen over. Iets klopt er niet. Even heb ik het idee dat de TomTom Services (realtime verkeers- en flitserinfo) de boosdoener is. Alleen zegt TomTom dat als je een uur per dag rijdt tijdens de spits, je gemiddeld 7MB data per maand gebruikt. Zeg dat ik dan 50 MB per maand zou opsouperen. Het kan ook zijn dat mijn iPhone zelf niet goed ingesteld staat. Misschien dat iCloud het probleem is. Want die stond “aan”. Morgen maar eens kijken hoe het zit.

Pa is gevallen. Plat op de rug. Een flinke klap. Gelukkig zonder “erg”, maar toch. Dat gaat hij de komende dagen blijven voelen. Gevaarlijke sport, dat golf…

04/05/2018: Training #137

De laatste keer. Voor nu. Weer een prettig ritje, naar plaatsen waar ik normaal gesproken nooit kom. Zoals Werkendam. En Baarle-Hertog.

Ik heb trouwens mazzel, want de file waarin ik terecht kom blijkt het begin van een middagje verkeerschaos in te luiden. Maar niet voor mij! Ik kan na een kwartiertje een afslag nemen naar Baarle-Hertog. En binnendoor terug naar Breda lukt ook, hoewel de navigatie en de diverse omleidingen er een avontuurlijk ritje van maken.

Terwijl ik me bij mijn lotgenoten in de file op de A58 voeg, speelt Radio 4 enkele delen uit het Requiem van Fauré in de uitvoering van het LSO (zie Spotify album hieronder). Een traan. Bij de dienst voor mijn moeder zong een door enkele vriendinnen samengesteld impromptu koor stukken uit Fauré’s Requiem. Ons mam zou vandaag 79 jaar zijn geworden. Mooie muziek. Op een mooie dag. Trouwens, de broer heeft gisteren de grafsteen schoongemaakt, opgeruimd, en nieuwe plantjes geplant. Goed gedaan.

Rond half drie thuis. Poolse chauffeur voor de deur vandaan schelden. Koffie. Giro. Bijpraten met pa (au, au). En dan naar buiten!

Dag 13: tempo run van vijf kilometer, gemiddelde snelheid ca. 6:20/km

#137 16:30u: 29½HL (29½/32½ min). Route Wildestraat/zwembad/Kerk. 5,0/5,3 km. 18C, zonnig
Een web hosting probleempje gooit bijna roet in het eten. Gelukkig komt de helpdesk-meneer zijn belofte na. En kan ik gaan lopen. Lekker weer. Zin. Net als woensdag gaat het soepeltjes. Wel probeer ik sneller te lopen, in mijn eigen tempo. Het gaat goed. Misschien aan het begin iets te snel. Maar na een kilometer zit ik in mijn ritme. Gemiddeld 5:50/km. Het is goed te doen. Lekker.

De avond met z’n drieën, stilstaand bij 4 mei, in gepaste rust.
(Weer vergeten een paar foto’s van ons drieën te maken.)

De nacht in met Lisa…

05/05/2018

Werk. Administratie. Dip. Muziek. Stille dag.

Bij 4 en 5 mei:
Ik stoor me aan de notie dat we dankbaar zouden moeten zijn voor vrijheid. Alsof vrijheid een gunst is. Zo wordt vrijheid tot iets bijzonder of uitzonderlijks gemaakt, en daarmee het ontbreken van vrijheid impliciet als de standaard. Vrijheid is wel vanzelfsprekend. Het ontbreken van vrijheid is niet vanzelfsprekend.

Artikel 1 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens luidt:
Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Zij zijn begiftigd met verstand en geweten, en behoren zich jegens elkander in een geest van broederschap te gedragen.

Dat gezegd hebbend, ik sta stil bij de mensen die hun leven lieten, en ben me bewust van onze vrijheid.

06/05/2018: Training #138

Vroeg wakker. Half acht. Even speel ik met de gedachte om al te gaan lopen. Maar ik draai me om en probeer er nog een paar uurtjes aan te knopen. Wat wonderwel lukt, al is het eerder dutten dan slapen. Toch is het ineens half elf. Snel, naar buiten.

Dag 14: duurloop van elf kilometer, gemiddelde snelheid ca.7:20/km
Doordat ik deze week een paar trainingen heb doorgeschoven, heb ik de aanvankelijke training voor dag 14 (zaterdag) -een tempo run van vier kilometer- laten schieten. Anders zou de duurloop van vandaag sowieso niet haalbaar zijn. Ik zie me nog niet zomaar elf kilometer lopen. Ik zie het onderweg wel.

#138 10:30u: 53HL (53/56 min). Route Oud Drimmelen/’t Vaartje. 8,0/8,7 km. 20C, zonnig
Pfoe, dat wordt zweten vandaag! Voor ik ga lopen drink ik altijd een glas water. Deze keer zijn het er twee. Dat vult de nuchtere maag ook meteen een beetje.

Ik probeer snel mijn tempo en ritme te vinden. Eenmaal op gang probeer ik me te richten op een lange afstand, rustig lopen, en dus -zonder te forceren- de rem er een beetje op. Ik voel wel meteen dat licht lopen er voor vandaag niet in zit. Maar echt zwoegen wordt het gelukkig ook niet. M’n “coach” geeft elke halve kilometer de tussentijden door; de belangrijkste daarvan is het gemiddelde tempo. Ik begin met 6:35/km, waarna het langzaam oploopt naar 6:40/km. Dat mijn tempo constant blijkt te zijn, geeft me een goed gevoel. Het werkt motiverend.

Bij Oud Drimmelen rechtdoor, over het pad langs ‘t Vaartje. Wandelend en fietsend heb ik die route al vaker gedaan. Hardlopend nog niet. Het pad loopt door tot in Drimmelen. Via Drimmelen is -nu nog- te ver. Maar halverwege wordt het pad gekruist door de Koekoekweg, en die komt uiteindelijk weer uit op één van de wegen die naar huis leiden.

En dus loop ik vanmorgen in een constant tempo, zonder tussentijds te stoppen of te wandelen, acht kilometer in 53 minuten. Voor het eerst. En ben tevreden. Had er meer in gezeten? Ja, misschien had ik nog een of twee kilometers door kunnen gaan. Maar dan was het hard werken geworden. Misschien net iets te veel van het goede.

Lekker gelopen. Goed gevoel. Drijfnat. Nu douchen. En ontbijten!

Renate Dorresteijn is afgelopen vrijdag overleden. Enkele weken terug las ik in de zaterdagbijlage van het AD/BNDeStem dit mooie, bitterzoete interview, ter gelegenheid van het verschijnen van haar autobiografie “Dagelijks werk”. Een afscheidsinterview. Klote ziekte.

Dit artikel. Net vandaag geeft ze een (lief) teken van leven.


06/05/2018: Aan het eind van week #18

Ja, eigenlijk staat hierboven al zo ongeveer alles wat ik over deze week te melden heb. Een fijne week. Opgeruimd gevoel. Tevreden.

Komende week? Naast lopen? Er staan een paar dingen op het planbord. Iets van vorige week. Een beslissing over voortzetting van een samenwerking (al heb ik die beslissing eigenlijk al genomen). De tuin. De berging. Nog geen plannen voor de vrije dagen. Vroeger traden we nog wel eens op…

‘t Is zeker anderhalve week geleden dat ik voor het laatste op Facebook heb ingelogd. Ik zal vanavond wel eens kijken hoe het leven daar is.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


De week van Tal:
De week van Tal #19 – 07/05/2018-13/05/2018
De week van Tal #18 – 30/04/2018-06/05/2018
De week van Tal #17 – 23/04/2018-29/04/2018
De week van Tal #16 – 16/04/2018-22/04/2018
De week van Tal #15 – 09/04/2018-15/04/2018
De week van Tal #14 – 02/04/2018-08/04/2018
De week van Tal #13 – 26/03/2018-01/04/2018
De week van Tal #12 – 19/03/2018-25/03/2018
De week van Tal #11 – 12/03/2018-18/03/2018
De week van Tal #10 – 05/03/2018-11/03/2018
De week van Tal #9 – 26/02/2018-05/03/2018
De week van Tal #8 – 19/02/2018-25/02/2018
De week van Tal #7 – 12/02/2018-18/02/2018
De week van Tal #6 – 05/02/2018-11/02/2018
De week van Tal #5 – 29/01/2018-04/02/2018
De week van Tal #4 – 22/01/2018-28/01/2018
De week van Tal #3 – 15/01/2018-21/01/2018
De week van Tal #2 – 08/01/2018-14/01/2018
De week van Tal #1 – 01/01/2018-07/01/2018