De week van Tal #14

de week van tal #14

Om een beeld te hebben van de voortgang van mijn looptraining houd ik (vooral voor mezelf) per week de trainingssessies bij. Gedurende de week wordt dit artikel telkens na een training geüpdatet. En soms ook met andere dingen die spelen. Aan het eind van de week volgt de stand der zaken, plussen en minnen, eventuele conclusies, en wat er zoal verder ter tafel komt.

02/04/2018: Aan het begin van de week

Aflevering 14 van deze serie, week 39 van mijn looptraining.

De week zelf? Nog geen idee. Een paar afspraken en halve plannen. Amsterdam. En wat klusjes.

Looptraining: lekker lopen.

Het streven is om elke training minstens 30 minuten hard te lopen. Bij voorkeur drie keer per week. De weekplanning is niet heilig. Slechts een streven.

De weekplanning:
Dag 1: intervallen (> 10 min.)
Dag 2: kortere intervallen (< 10 min.)
Dag 3: duurloop (weekend)

(HL staat voor hardlopen, WL voor wandelen. Elke training begint met een warmup van 1.5WL en eindigt met een cooldown van 2WL.)


02/04/2018

Regen.

Herontdekking:

Nadia – Nitin Sawhney

Nadiya bair bhai
Mora saiyaan bulave
Sune nahi

Even the rivers have turned hostile
My beloved beckons me
But you would not listen

Zang: Swati Natekar
Van Nitin Sawhney’s album Beyond Skin (1999)

Nitin Sawhney live met Jeff Beck (zo mooi, en zo bruut onderbroken)
In de versie van Jeff Beck (bijna net zo mooi)
En deze meer akoestische, langere live versie van Nitin Sawhney…

AC4

Nog even terug naar afgelopen zaterdagavond: ik kreeg een vraag over mijn gitaarversterker. Net als bij het optreden met de Nowhere Boys op nieuwjaarsdag heb ik voor dit optreden mijn Vox AC4TV gebruikt. De AC4 is een vierwattsversterker, met één volumeknop, één toneknop en een keuzeschakelaar voor de eindversterker (4W, 1W, ¼W). Eigenlijk een oefenversterker. Made in Vietnam, een soort van goedkoop China, maar absoluut geen prul. Ik heb hem in 2009 gekocht om (op laag volume) in mijn studiotje te gebruiken, wat ik een handvol keren heb gedaan.

Bij YTMIDM zou hij het qua volume waarschijnlijk niet redden. Omdat ik met de Nowhere Boys ander soort materiaal speel, alles wordt uitversterkt en over de PA en monitors gaat, en ook het podiumvolume beduidend lager ligt, durf ik het wel aan met de AC4. Luc heeft een mooie kist gemaakt, met wieltjes en al, en die kwam zaterdag meteen heel erg van pas (regen).

Tot mijn verbazing is vier watt zelfs nog aan de harde kant, daar in Zundert. Dus op één watt. Eén watt… De volumeknop dient vooral als een gain knop. Het basisgeluid is oké, al biedt het 12AX7 buisje geen puur clean geluid. Mijn Casino is iets te dik, mijn Strat en ook de Gretsch gaan goed. Verder is het een kwestie van balans tussen gewenste klanken en voldoende headroom vinden. Er is sowieso nog winst te behalen door el cheapo eindbuis en ditto speaker te vervangen. ‘t Staat in de planning.

De AC4 stond al een tijdje stof te happen, dus mooi dat ie een nieuwe raison d’être heeft gekregen. Hopelijk kan ik hem de komende tijd vaker gebruiken, met de Nowhere Boys of in een andere live situatie.

Vox AC4TVH/V112TV

03/04/2018: Training #122

Iets na achten. Het regent. Een beetje, maar voldoende om het nog even aan te kijken. Een half uurtje later is het droog. Ik waag het erop.

08:50u: 15HL/2WL, 13HL/2WL, 7HL/0WL (35/42 min). Route Oud Drimmelen. 5,9/6,6 km. 10C, bewolkt, af en toe zon

Links- of rechtsaf? Linksaf is het vaste rondje, met volop ruimte om in te korten of op te rekken. Rechtsaf betekent beginnen en afmaken. Het voelt ook als een langere route dan de linksaf routes, wat het niet is. Hoewel er regen in de lucht hangt, besluit ik rechtsaf te slaan. Dan maar nat. Het blijft droog.

Tot aan Oud Drimmelen gaat het goed. Ik voel het lange weekend nog in mijn benen, maar dat loop ik er wel uit. Bij Oud Drimmelen wordt het wind tegen, en dat valt een beetje tegen. Maar goed, ik ben pas halverwege, het is nog een eind, en aan opgeven doen we niet. Dus gas erop en door. Het gaat. Terug in het dorp blijkt de weg open te liggen. Maar dan heb ik mijn tweede adem al gevonden. Dus zigzaggen langs trottoirbanden, stapels stenen, en bergen zand, en toch nog vrij vlotjes het laatste deel van de route lopen.

En het begint erop te lijken. Van grauw naar groen. Voorjaar!

Vanavond repetitie met YTMIDM.

Running on empty

04/04/2018

Op deze dag in 2001 verscheen “Ogen Vol Vuur“, het debuutalbum van mijn band In ‘t Wild. Ik denk de laatste tijd nog weleens aan die periode. Typisch hoe de dingen gaan.

Ogen vol vuur

05/04/2018

Niet lekker.
Morgen?

06/04/2018: Training #123

Niet veel beter dan gisteren. Maar beter.
– Dus gaan!
Ik lig zo lekker.
– Gaan!
Ik heb niet zo’n zin.
– Ga-haan!

08:50u: 4x 7HL/2WL, 3HL/0WL (31/42 min). Route Wildestraat/zwembad/Kerkdijk. 5,4/6,5 km. 6C, zonnig

Blauwe hemel, stralende zon. Vannacht was het rond 0, en het is nog fris als ik naar buiten ga. Maar allengs wordt het beter. Met het weer. Niet met mij. Buik blijft opspelen. Het glas water waarmee ik de dag ben begonnen, zoekt zijn weg nog. En in mijn hoofd is het ook weer keet. Neemt niet weg dat ik “goed” loop.

https://www.instagram.com/p/BhQiVA6lx-R/

Leuke avond met Ton, Iris, Tim en Kay van Van Hooft & Postema in het Tolhuis in Amsterdam. We namen er deel aan de NNEK Pubquiz. Vijfde van de elf teams, maar wel de muziekronde gewonnen! En dat alles voor het goede doel. Thanks Ton!

Het IJ
Het IJ, vanaf het Tolhuis, Buiksloterweg, Amsterdam.

07/04/2018

Ik heb goed nieuws voor u!
– Nee, dank u

Ja, het voorjaar is begonnen; de Jehova’s mogen weer buiten.

God, wat heeft deze plaat destijds (1999) mijn leven veranderd… En bijna twintig jaar later staat ie nog altijd als een huis.

08/04/2018: Training #124

Het was gisteren een schitterende lentedag. Tijd voor de tuin. Het groffe werk: snoeien, hakken, spitten, etc. Een paar uurtjes, niet eens zo lang. Ik merkte er gisteren niet eens zoveel van.

Vanmorgen wel. Als ik om acht uur wakker word, zijn mijn benen zwaar en knieën slap. Even twijfel ik of het van hardlopen gaat komen vandaag. Een paar uur later stap ik de lente in. In mijn korte broek en mijn t-shirt…

11:20u 22HL/2WL, 12HL/0WL (34/39 min). Route Scheerbiesstraat/Wildestraat/Rotonde. 5,6/6,1 km. 15/17C, licht bewolkt, zon

De Nike app zegt dat het Just Do It Sunday is, een wereldwijde run van vijf kilometer of meer (en je wint er een exclusieve sticker mee). Er staat bij dat het een “begeleide run” is, maar buiten een playlist en de mededeling “5 km op je eigen tempo” (sic) blijkt er weinig begeleiding te zijn. Niet dat het veel uitmaakt. Ik ga lopen en dan zie ik wel.

De eerste paar honderd meter vraag ik me af wat ik in hemelsnaam aan het doen ben. Maar eenmaal in mijn ritme gaat het beter. Vijf kilometer wordt ongeveer zes kilometer, met één -welkome- onderbreking wegens wielerterroristen op de Brandestraat. Of nee, geen terroristen (want geen moslims) maar verwarde mannen… Het is aanpoten, dat wel, maar het is lekker lopen met zulk mooi weer. Snelheid komt uit op 6:01/km.

De rest van de dag? Stilte. Ik houd mezelf voor dat er nog heel veel mooie dagen komen, dus Parijs-Roubaix wint het van onkruid wieden, kuisen en opruimen. En straks de Grand Prix Bahrein.


08/04/2018: Aan het eind van week #14

Ik was woensdag bij een klant, om enkele lopende zaken door te nemen, een paar dingetjes voor de toekomst te bespreken, en vooral ook om bij te praten. Hij vertelde -bijna terloops- dat hij zondag (vandaag dus) de marathon van Rotterdam loopt. Hij had een maand of zes terug het hardlopen weer opgepakt, op z’n 57ste, na een aantal jaren inactief te zijn geweest. Dat hij weer was gaan hardlopen wist ik, maar niet waar zijn ambities lagen. Een marathon… Om alles in de juiste verhoudingen te zetten. Wel blij dat ik zijn trainingsschema’s destijds niet ben gaan volgen. Dan was ik nu al lang gestopt en/of morsdood.

Een marathon, een halve marathon, of tien mijl, dat hoef je van mij niet te verwachten. Sowieso heb ik weinig trek in georganiseerde evenementen. Zelfs aan een loopmaatje denk ik (voorlopig) niet. Laat mij maar.

Ik mag van hem trouwens het woord intervallen niet gebruiken voor de -ahem- intervallen. Dat blijf ik bij gebrek aan een beter woord dus wel doen. Maar ik snap wat ie bedoelt.

En daar zit hem ook de kneep: mijn loopschema’s en mijn “intervallen” lijken de voortgang een beetje in de weg te zitten. Het gaat niet vooruit. Ik wil gemakkelijker, lichter, langer en frisser lopen. Het plan voor de wintermaanden was om te proberen drie keer per week te blijven lopen, zonder al te grote plannen en ambities. Maar de winter is voorbij; het wordt zo zoetjes aan tijd om wat vooruitgang te gaan boeken.

Eerder vertelde ik al dat ik was overgestapt van de Strava app naar de Nike+ Run Club app. Met die app kun je o.a. op jou afgestemde trainingsschema’s maken. Dus dat ga ik doen. De komende vier weken ga ik gerichter aan mijn conditie werken. Denk ik. Met mijn coach. Die in mijn telefoon woont. En een beetje vreemd praat.

Het plan voor komende week: repetitie met YTMIDM, therapie, donderdag of zaterdag naar Satriani, lenteschoonmaak, werk. En een beslissing over een te volgen cursus.

En ik had een bezoek aan een museum op het lijstje staan. Maar het is volgende week Nationale Museumweek. Mij iets te druk. Misschien de maandag erop naar Den Bosch, naar het Stedelijk Museum of het Noordbrabants Museum. Dan ben ik toch al in die contreien.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


De week van Tal:
De week van Tal #15 – 09/04/2018-15/04/2018
De week van Tal #14 – 02/04/2018-08/04/2018
De week van Tal #13 – 26/03/2018-01/04/2018
De week van Tal #12 – 19/03/2018-25/03/2018
De week van Tal #11 – 12/03/2018-18/03/2018
De week van Tal #10 – 05/03/2018-11/03/2018
De week van Tal #9 – 26/02/2018-05/03/2018
De week van Tal #8 – 19/02/2018-25/02/2018
De week van Tal #7 – 12/02/2018-18/02/2018
De week van Tal #6 – 05/02/2018-11/02/2018
De week van Tal #5 – 29/01/2018-04/02/2018
De week van Tal #4 – 22/01/2018-28/01/2018
De week van Tal #3 – 15/01/2018-21/01/2018
De week van Tal #2 – 08/01/2018-14/01/2018
De week van Tal #1 – 01/01/2018-07/01/2018