de week van tal #2

de week van tal #2

Om een beeld te hebben van de voortgang van mijn looptraining houd ik (vooral voor mezelf) per week de trainingssessies bij. Gedurende de week wordt dit artikel telkens na een training geüpdatet. En soms ook andere zaken. Aan het eind volgt de stand der zaken, plussen en minnen, eventuele conclusies, en wat er zoal verder ter tafel komt.

Aan het begin van deze week

De 27e week van mijn looptraining. Na het uitgebreide en -iets te- openhartige verhaal van vorige week ga ik proberen het in deze aflevering wat korter te houden.

Punt van orde, voorzitter: ik moet helemaal niets.

Voor deze wintermaanden is de weekplanning een streven. Ik wil per training minstens 30 minuten hardlopen. Bij voorkeur drie keer per week. En verder zien we wel.

De weekplanning:
Dag 1: langere intervallen (>10 minuten)
Dag 2: kortere intervallen (<10 minuten)
Dag 3: lange afstand (weekend)
Dag 4: sprinten + joggen (optioneel)

(HL staat voor hardlopen, WL voor wandelen. Elke training begint met een warmup van 1.5WL en eindigt met een cooldown van 2WL.)


08/01/2018

Drie mailtjes met daarin dingen die ik zou “moeten”. Beste mensen, ik moet niets. He-le-maal niets.

Niet helemaal lekker. Zo ongeveer iedereen was, is of wordt grieperig. Misschien heb ik daar iets van meegekregen. Of “gewoon” gespannen. Later, in de avond, onderweg naar ‘t Wild, zakt het een beetje.

Goede repetitie met YTMIDM, ondanks een hardnekkig weigerend mengpaneel. Ook meteen wat zaken voor het komend halfjaar doorgenomen. Zaterdag spelen we weer eens in Maarheeze. Besloten, maar Maarheeze blijft Maarheeze. Leuk.

Terug thuis ben ik te onrustig om meteen naar bed te gaan. Een half uurtje John Coltrane maakt het verschil.


09/01/2018: Training #90

Als vanmorgen de wekker gaat, is het één graad boven nul. Even twijfel ik. Is dat niet een beetje te koud? Nahh, gewoon doen. En ik kan altijd omdraaien.

Weeronline zegt gevoelstemperaturen van -3C tot -7C (of is ‘t van -7C tot -3C?). Dus extra thermobroek en -trui, muts op, handschoenen aan, en vlammen in een redelijk tempo hardlopen.

09:00u: 5HL/2WL, 15HL/2WL, 16HL/0WL (36/39.5). Route Wildestraat/zwembad/Kerkdijk. 6,5 km. 1C, grijs

Het gaat goed. Ontspannen. Rustig. Twee keer -vrij eenvoudig- over een dood punt heen gestapt. Strava zegt 6:08/km, wat vrijwel gelijk is aan recente sessies. En mijn snelste tijd ooit (iig sinds ik die app gebruik) over 5km. Dat met die gevoelstemperaturen valt trouwens best mee. Drijfnat van het zweten in die polyester zooi. Nu koffie!

Een treurig bericht.


↑ De dag in één beeld gevangen…


10/01/2018

Hoewel ik het me niet echt kan permitteren om betaald werk te laten schieten, doe ik het af en toe toch wel. Zoals vandaag. Ik wil en kan alleen mijn bijdragen leveren aan projecten waar ik achter kan staan. Om die reden heb ik in het verleden nee gezegd tegen politieke partijen, een aan een kerk gelieerd initiatief, en een homeopaat. Astrologie valt voor mij in de categorie pseudowetenschappen, net als homeopathie, parapsychologie en waarzeggerij. Ik respecteer het geloof of vertrouwen dat mensen in astrologie en horoscopen hebben, maar ik wil er mijn medewerking niet aan verlenen, en er ook geen cent aan verdienen. Dat zou hypocriet zijn. Ja, Tal en z’n principes…

Door het spelen met The Nowhere Boys breng ik weer meer tijd door met The Beatles. In zes minuten door het leven van vier Beatles en één Tal. Bitterzoet.

https://youtu.be/2ewWzlx_bV8

Nu we het toch over muziek hebben…

Eén van mijn favoriete platen is Reinbert de Leeuw‘s “Erik Satie: Piano Works” (1995); een compilatie van de drie “Satie Early Piano Works” platen uit 1975. Ja ja, ik weet dat het een beetje Lundia is. Maar zó mooi. Ik heb door de jaren heen andere pianisten het werk van Satie horen vertolken, maar op de één of andere manier raakt wat Reinbert de Leeuw doet mij het meest.

Na de jaren tachtig heeft De Leeuw deze stukken niet meer gespeeld, en alleen onbekender werk van Satie vertolkt. Zo nam hij in 2010 de plaat “Uspud: Reinbert de Leeuw plays Erik Satie” op. Weliswaar zijn deze stukken niet altijd zo elegant en evenwichtig als bijvoorbeeld de “Gymnopédies”. Daarentegen geeft de oudere De Leeuw er net weer iets meer diepte aan. Nou ja, zo klinkt het in ieder geval.

Dit voorjaar speelt de inmiddels tachtig jarige De Leeuw de beroemde stukken nog eens live. Ik hoop dat er ook nieuwe opnames (zonder publiek – elk kraakje, kuchje of knorretje is funest; reden waarom ik het ook niet live wil meemaken) gemaakt worden. De muziek verdient het.

Van een verbijsterende schoonheid.


11/01/2018: Training #91

Wakker met een lichte kriebel in de keel. Het zal toch niet? Nu was ik eerder deze week ook al niet helemaal in orde. En huisgenoot hoest en proest al een paar weken. Dat kan er ook mee te maken hebben. Voorlopig maar niet aan toegeven. Zaterdag spelen met YTMIDM.

09:15u: 7HL/2WL, 15HL/2WL, 14HL/0WL (36/39.5). Route Wildestraat/zwembad/Kerkdijk. 6,5 km. 6C, lichtblauw, beetje mistig

Bij vertrek is het plan om vijf intervallen van 7HL/2WL te doen. De eerste om op te warmen, de andere om op tempo te lopen. Eenmaal bezig heb ik zin om langer te lopen. ‘Zin’ betekent ‘doen’. Niet altijd natuurlijk. In dit geval wel. Bij een drukke weg moet ik even wachten, en dat haalt de vaart eruit. Dus toch twee blokken van circa 15 minuten, in plaats van één van 30 minuten. Ook goed.

Een beetje mist, een lichtblauwe hemel, en een redelijke temperatuur. Het is stil in de polder, en dat komt me vandaag prima uit. Bij terugkomst kan ik me al nauwelijks meer herinneren waar ik geweest ben. In gedachten was ik elders. En overal. En nergens.

↑ Elders…


12/01/2018

Vrijdagochtend even naar Breda, voor oog-/lenzencontrole. Zo’n grauwe, naargeestige ochtend in de binnenstad, voor het leven echt op gang komt. De geplande kop koffie heb ik laten schieten. Een andere keer. Als de zon schijnt.


Tyfus hekel aan achter m’n geld aanmoeten. 72 dagen…


13/01/2018

Vroeg wakker. Zoekend naar zin, in meerdere opzichten. Een bemoedigend woord. Ik wou dat ik meer kon doen. Maar dit is het, voor nu.

Ik sla de zaterdagtraining over en probeer nog wat slaap te pakken.

Vanavond spelen we in Maarheeze, op het feest van de inmiddels 50-jarige Peter. We kennen Peter & Lizette al vanaf de beginjaren van YTMIDM, ze hebben jarenlang de fanclub gerund, en ze zijn goede vrienden van ons. En ze wonen in Maarheeze, waar we graag komen.

Fijne avond, leuk optreden. Mijn verslag van het optreden lees je hier.

Om kwart over vier thuis.


14/01/2018: Training #92

En gewoon weer om acht uur klaarwakker. De buitentemperatuur (1C) en de drieënhalf uur slaap weerhouden me ervan om te gaan lopen. Na een tijdje val ik gelukkig weer in slaap. En droom.

Het ziet er mooi uit buiten. Eerst een bak koffie en een broodje, enkele lopende zaken, en dan gaan.

14:00u: 34HL/0WL (34/36.5). Route Scheerbiesstraat/Wildestraat/Brandestraat (rotonde). 6,1 km. 6C, zon, fris briesje

Ik had gedacht dat gisteren in de benen zou zitten. Het tegendeel blijkt het geval. Vlotte pas, geen dode punten, en tot het laatste stuk onder de 6:00/km. Dat laatste stuk is wind tegen, dus dat helpt niet. Volgens Strava heb ik persoonlijke records gelopen op de kilometer, de mijl, de twee mijl en de vijf kilometer. Het bevestigt wat ik al lopende merkte. Een goede sessie. Lekker. Conclusie? Meer optreden.

Lichtblauwe hemel. Zon op de bol. Goed gevoel. Wat wil je nog meer? Uhm, een warme douche, koffie, iets te eten…

Meer foto’s vind je op mijn Instagram.


Aan het eind van week #2:

Een rommelige week. Niet helemaal lekker. Onrustig. Ruis. Maar leuk optreden gehad. Goed gelopen. Positief.

Dat is het voor deze week. Komende maandag begin ik met mindfulness training. Een nieuwe stap. Ben benieuwd.

Tot de volgende,

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse

PS Ik loop al drie dagen met “Nu Of Nooit” in mijn kop. Ja, een oorwurm. Wat een feest…


De week van Tal:
De week van Tal #3 – 15/01/2018-21/01/2018
De week van Tal #2 – 08/01/2018-14/01/2018
De week van Tal #1 – 01/01/2018-07/01/2018

Mocht je willen terugbladeren, klik hier voor alle afleveringen van Lopen met Tal (juli-december 2017). Of begin bij het begin.