Moederdag

moederdag

Het was gisteren Moederdag. Foto’s van moeder met kind vliegen je op social media om de oren. In veel huishoudens wordt moeder -meestal geheel terecht- in het zonnetje gezet. En waar moeder gemist wordt, staan de achterblijvers extra stil bij het gemis, bij wat was en niet meer komt.

Bij ons thuis hadden we die traditie niet. Wij zijn überhaupt niet erg van het familie “gedoe”. Zo heb ik nauwelijks foto’s waar we met het hele gezin opstaan (twee, hoogstens drie), en ook foto’s van mij met ma, of mij met pa, zijn op één hand te tellen. Achteraf jammer. En met pa moeten we nog eens foto’s maken.

De simpele verklaring voor het ontbreken van de Moederdag traditie (en dus ook Vaderdag) is dat mijn moeder op 4 mei jarig was. Een dikke week voor Moederdag. Dus lieten we Moederdag lopen.

Het zal ook wel dieper liggen. Het is niet voor niets dat zowel broer als ik geen gezin hebben, dat wij allebei einzelgängers zijn, en dat voor de gezelligheid bij elkaar komen niet echt hoog op de agenda staat. Meestal zijn daar meer praktische redenen voor nodig. Niet dat dit een probleem is. Meer een constatering dan iets anders.

Ik bewonder moeders. Om wie ze zijn, om wat ze kunnen. Moeders hebben iets extra’s. Kracht. Overzicht. Onbaatzuchtigheid. Onvoorwaardelijke liefde. Het is niet voor niets dat een kind -meestal- om zijn moeder roept als er iets mis is, en niet om zijn vader. Moeder is er. Moeder geeft troost. Moeder geeft geborgenheid. Moeder heeft de antwoorden, ook als die er niet zijn. Nou ja, dat is zo’n beetje het idee.

Nu zijn vrouwen sowieso sterker, wijzer en interessanter dan mannen. En mooier natuurlijk. Begrijp me niet verkeerd, ik bedoel dit niet seksistisch of zo. Maar als de wereld door vrouwen gerund zou worden -zoals het ooit bedoeld was- zou het leven heel wat aangenamer zijn. Voor ons allen.

Hoe dan ook, ik heb gisteren extra stilgestaan bij moeders. Mijn moeder, de moeders in mijn omgeving, en moeders in het algemeen.

Moeders, u bent geweldig!

Vanmorgen vertelde de hulp (ja, die hebben wij nodig, anders vervuilt de boel – mannen, hè?) dat ze gisteren de hele familie over de vloer had gehad. Ze had 15 kilo frieten gesneden, 4 kilo stoofvlees verwerkt, en was de hele dag aan het frituren, stoven en bijvullen geweest. Gelukkig vond ze het zelf een geslaagde Moederdag. Ach ja…

Moederdag